خبرگزاری آنادلو گزارش داده است که شامگاه چهارشنبه ۱۹ ژوئیه بعد از دو سال که از کودتای نافرجام ۱۵ ژوئیه ۲۰۱۶ میگذرد، وضعیت فوقالعاده در ترکیه به پایان رسید. از آن زمان تاکنون هر سه ماه یک بار وضعیت فوقالعاده تمدید شده بود.
با اعلام وضعیت فوقالعاده در ترکیه حقوق مدنی شهروندان ترکیهای و آزادی بیان و حق برگزاری تجمعات محدود شد. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه میتوانست با صدور دستورهای حکومتی، بدون اجازه پارلمان حکومت کند.
بسیاری از دستورهای حکومتی که اردوغان در دو سال گذشته تحت وضعیت فوقالعاده صادر کرد، برای دستگیری طرفداران فتحالله گولن، واعظ مذهبی بود که در حال حاضر در آمریکا در تبعید زندگی میکند. اردوغان او را متهم میکند که در کودتا دست داشته است.
اصلاح قانون اساسی ترکیه برای تغییر نظام پارلمانی به نظام ریاستی که متضمن اختیارات بیشتری برای رئیس جمهور است، در همین دو سال، هنگامی که وضعیت فوقالعاده برقرار بود و بسیاری از روزنامهنگاران مخالف اردوغان در مضیقه قرار گرفته بودند و دست و زبان آنها بسته بود اتفاق افتاد.
از تابستان ۲۰۱۶ دستکم ۷۷ هزار نفر در ترکیه بازداشت شدهاند. در میان بازداشتشدگان عده زیادی روزنامهنگار و فعال حقوق بشر و سیاستمداران مخالف اردوغان حضور دارند. ۲۰۰ رسانه از جمله برخی شبکههای تلویزیونی و رادیویی مخالف سیاستهای حزب اسلامگرای عدالت و توسعه تعطیل شدند و بیش از ۱۳۰ هزار کارمند دولت ترکیه از جمله ۴۰۰۰ قاضی و وکیل دادگستری پاکسازی شدند.
دو هفته قبل از پایان وضعیت فوقالعاده در ترکیه ۱۸ هزار معلم، پلیس و سرباز ارتش ترکیه به اتهام حمایت از فتحالله گولن اخراج شدند.
نام این کارمندان در وزارت کشو ترکیه در فهرست سیاهی درج میشود و آنها از دریافت گذرنامه هم محروم میمانند و به این ترتیب نه تنها شغل خود را از دست میدهند بلکه خود به خود ممنوع از خروج از ترکیه میشوند.
دولت ترکیه اعلام کرده است که قصد دارد لایحهای برای مبارزه با تروریسم به پارلمان تقدیم کند. در لایحه «مبارزه با ترور در حالت عادی» پیشبینی شده که تحت چه شرایطی کارمندان وزارتخانهها و قضات و همچنین نظامیان ارتش ترکیه از کار برکنار میشوند.
بازداشت جان دوندار، سردبیر روزنامه «جمهوریت» و محاکمه ۱۷ روزنامهنگار برجسته از تحریریه این روزنامه، به اتهام حمایت از ترور و طرفداری از نهضت گولن از مهمترین رویدادها برای نقض آزادی بیان و سرکوب رسانهها در دوران وضعیت فوقالعاده بود.
بیشتر بخوانید:
بیشتر اختیاراتی که در وضعیت فوق العاده به دولت تفویض می شد، هم اکنون با تغییر قانون اساسی به صورت قانونی درآمده و رسمی شده است. این بدین معناست که وضعیت فوق العاده در تورکیه دائمی شده و دیگر نیازی به فوق العاده نامیده آن نیست! اردوغان اکنون دیگر تمام اختیاراتی را که خواهان آن بود دارد. وضعیت فوق العاده در تورکیه تمام نشده، بلکه قانونی شده و به همین دلیل دیگر نیازی به «فوق العاده» نامیده آن نیست! مردم باید این فوق العاده را به عنوان یک وضعیت عادی بپذیرند!
کارو / 19 July 2018