يوکيا آمانو، مديرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی میگويد ايران درباره بازرسی کامل تأسيسات اتمی که نام آنها در گزارش آژانس آمده، تضمينی نداده است.
به گزارش رويترز، آمانو روز سهشنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹۰ (۱۴ فوريه) درباره امکان بازرسی از سايت پارچين گفت ما هنوز نمیدانيم که آيا ايران اجازه بازديد میدهد يا نه.
وی افزود: “پارچين تنها هدف ما نيست، بلکه ما قصد داريم مسائل مورد ترديد را روشن کنيم. همه اينها يک شبه انجام نمیشود اما اميدواريم در گفتوگوها با ايران به نتيجه مشخصی برسيم.”
آمانو ابراز اميدواری کرد که آژانس و رهبران ايران، مذاکرات سازندهای در دور دوم داشته باشند.
حسين موسويان از اعضای پيشين تيم مذاکرهکننده هستهای ايران در دولت محمد خاتمی میگويد ايران تاکنون چندين بار گامهايی را برای اعتمادبخشی در برنامه اتمیاش برداشته اما هيچگاه پاسخی از غرب نگرفته است
بر اساس زمانبندی اعلام شده، هيأتی از سوی آژانس ۲۰ و ۲۱ فوريه (اول و دوم اسفند) برای ادامه مذاکرات به ايران سفر میکنند.
اين هيأت شش نفر از مقامات آژانس روز يکشنبه ۹ بهمن نيز به تهران سفر کرده بودند. اين گروه از مقامات آژانس پس از سه روز گفتوگوهای هستهای با مقامهای ايران، سهشنبه ۱۱ بهمن اين کشور را ترک کردند.
هرمان ناکارتس، سرپرست هيأت اعزامی آژانس پس از ترک تهران، سفر به اين ايران را “خوب” توصيف کرد و گفت: “ما سه روز مذاکرات فشرده درباره اولويتهایمان داشتيم؛ ما به حل کليه مسائل باقیمانده متعهديم و ايرانیها گفتهاند که آنها نيز متعهدند.”
ايران میگويد برنامه هستهایاش کاملاً صلحآميز است و اتهامات را درباره ساخت سلاحهای هستهای رد میکند اما قدرتهای غربی میگويند نگران ماهيت برنامه اتمی ايران هستند. آنها ايران را متهم میکنند که در برنامه اتمی، اهداف نظامی را دنبال میکند.
آمريکا و اسرائيل نيز میگويند برای حل مناقشه اتمی ايران، گزينه نظامی را کنار نخواهند گذاشت. ايران هم هشدار داده در صورتی که مورد حمله نظامی قرار گيرد، واکنش شديدی نشان خواهد داد.
روسيه، فرانسه و ترکيه نيز از جمله کشورهايی هستند که با حمله نظامی به ايران مخالفت کردهاند.
“آمريکا نشان دهد هدفش تغيير حکومت ايران نيست”
حسين موسويان از اعضای پيشين تيم مذاکرهکننده هستهای ايران در دولت محمد خاتمی میگويد ايران تاکنون چندين بار گامهايی را برای اعتمادبخشی در برنامه اتمیاش برداشته اما هيچگاه پاسخی از غرب نگرفته است.
موسويان در مقالهای که در هفتهنامه “فارن افرز” منتشر شده، نوشته است ايران سپتامبر ۲۰۱۱ اعلام کرد غنیسازی اورانيوم را در ازای تحويل گرفتن اورانيوم غنیشده مورد نيازش از آمريکا متوقف کند اما ايالات متحده اين پيشنهاد را رد کرد.
وی نوشته است آمريکا چندين بار پيشنهاد مذاکرات مستقيم را که از سوی ايران مطرح شد، رد کرده و اکنون به فشارها عليه ايران و منزوی کردن اين کشور شدت بخشيده است.
به گفته وی اين اقدامات آمريکا باعث شده تا مقامهای ايران به اين نتيجه برسند که هدف آمريکا “تغيير رژيم جمهوری اسلامی” است. روسيه نيز هدف نهايی تحريمها عليه ايران را “تغيير حکومت” اين کشور میداند.
قدرتهای غربی در چند ماه اخير تحريمها را عليه ايران افزايش دادهاند. اين تحريمها پس از گزارش آژانس اتمی که آبان سال جاری خورشيدی منتشر شد، شدت گرفته است.
اين گزارش ايران را به وجود اهداف نظامی در برنامه اتمیاش متهم کرده است. موسويان میگويد آمريکا با استفاده از نفوذ خود اين اتهام را به گزارش آژانس افزوده است.
با اين حال ايران میگويد با وجود شدت گرفتن اين تحريمها از برنامه اتمیاش عقبنشينی نمیکند.
حسين موسويان میگويد آمريکا برای استفاده از اندک فرصتهايی که برای عادیسازی روباط باقی مانده، بايد نشان دهد که به دنبال سرنگونی حکومت ايران نيست.