پس از آن که در بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بسیاری از آثاری که نشر چشمه انتشار داده بود، جمعآوری شد، اینبار، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حکم لغو امتیاز آن را تأیید کرد.
بهمن دری، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری کانون دانشآموزی (پانا) گفت امتیاز نشر چشمه به دلیل مسائل قضایی لغو شده و در ادامه افزود: “هماکنون پرونده نشر چشمه و چند نشر دیگر در هیأت رسیدگی به تخلفات معاونت فرهنگی در حال بررسی است. البته اکنون تجدید نظر این حکم، پس از اعتراض کتبی نشر چشمه در حال انجام است.”
وی با بیان اینکه اعضای شورای بدوی این هیأت، ضمن بررسی پیشینه ناشران، حکم به تعلیق نیز میدهند گفت: “البته در برخی موارد، مراجع قضایی به ما اعلام میکنند که برای نمونه نباید هیچ یک از آثار فلان ناشر منتشر شود که بر این اساس امتیاز آن نشر را لغو یا تعلیق میکنیم.”
دری یکی دیگر از دلایل لغو یا تعلیق امتیاز یک ناشر را مشکلات قضایی و یا بهخاطر شکایت نویسندگان از آن دانست و افزود: “برخی از این مشکلات نیز به معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارتباطی ندارد.”
بهمن دری: در برخی موارد، مراجع قضایی به ما اعلام میکنند که برای نمونه نباید هیچ یک از آثار فلان ناشر منتشر شود که بر این اساس امتیاز آن نشر را لغو یا تعلیق میکنیم
به گفته این مقام مسئول، “اعضای شورای بدوی هیأت رسیدگی به تخلفات، پس از بررسی مسائل یاد شده، پروانه فعالیت ناشر متخلف را به مدت سه ماه، شش ماه و یا برای همیشه به صورت تعلیق در میآورند و پس از آن نیز ناشران میتوانند شکایت خود را نسبت به این احکام اعلام کنند تا رأی تجدید نظر شود.”
خبرگزاری مهر نیز پیش از این گزارش داده بود که همه کتابهای علی اشرف درویشیان شامل “داستانهای محبوب من” (مجموعه شش جلدی)، “سالهای ابری” (مجموعه چهار جلدی)، “افسانهها و مثلهای کردی” (یک جلد) و مجموعه چهار جلدی داستانهای وی و نیز رمانهای “نگران نباش”، نوشته مهسا محبعلی، “بطالت” نوشته احسان نوروزی و “شمایل تاریک کاخها” نوشته حسین سناپور که همگی از سوی نشر چشمه به نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران سپرده شده بودند به دستور مسئولان کمیته نظارت و ارزشیابی توقیف و از نمایشگاه خارج شدند.
نشر چشمه از سالهای دهه ۱۳۸۰ خورشیدی تاکنون از مهمترین ناشران ایران بهشمار میآید.
در زمینه ادبیات معاصر داستانی نشر چشمه همواره از آثار نویسندگان جوان و نوجو پشتيبانی کرده و بسیاری از کتابهایی که در این زمینه انتشار داده جوایز ادبی معتبری را از آن خود کردهاند.
عدهای از منتقدان اعتقاد دارند که کتابهای داستانی نشر چشمه از قلمرو ادبیات شهری میآید و نمایانگر فرهنگ شهرنشینی در ایران است که به تجدد نظر دارد و خواهان تغییر است. گروهی دیگری از منتقدان اما از این رویکرد شهری بهعنوان “ادبیات آپارتمانی” یا “ادبیات گلخانهای” یاد کردهاند.
انتشارات چشمه کار خود را از سال ۱۳۶۴ و با انتشار کتابهایی در حوزههای هنری و ادبیات مانند داستان، شعر، نمایشنامه، فیلمنامه، سینما و تحقیقات ادبی آغاز کرد.
نویسندگان و شاعرانی چون محمدرضا شفیعی کدکنی، فریدون مشیری، هوشنگ ابتهاج، محمود دولتآبادی، علیاشرف درویشیان، مهرداد بهار، ایرج افشار، احمدرضا احمدی و حمیدرضا صدر آثار خود را به این مؤسسه انتشاراتی سپردهاند.
هماکنون، کتابفروشی نشر چشمه در خیابان کریمخان یکی از کتابفروشیهای پر رفتوآمد شهر تهران به شمار میرود.