محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در مقاله‌ای که به دو زبان انگلیسی و فارسی منتشر شده در مقابل ۱۲ شرط مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا برای چشم‌پوشی از رفع تحریم‌های اقتصادی علیه ایران ۱۵ درخواست از دولت آمریکا را مطرح کرده است. پایان دادن به بدعهدی در توافق‌های بین‌المللی از جمله برجام و رفع خسارت‌هایی که ایران با خروج آمریکا از توافق هسته‌ای متحمل شده، احترام به استقلال ایران و شناسایی حق حاکمیت جمهوری اسلامی، پایان دادن به تحریم‌های اقتصادی علیه ایران، خلع سلاح هسته‌ای اسرائیل و خروج آمریکا از خلیج فارس از مهم‌ترین خواسته‌هایی‌ست که ظریف مطرح کرده است.

۲۱ مه ۲۰۱۶: محمد جواد ظریف در سفرش به نیویورک (عکس: آرشیو)

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا دو هفته بعد از خروج آمریکا از برجام، در سخنانی با عنوان «توافق: یک استراتژی تازه برای ایران» در بنیاد هریتج واشنگتن استراتژی تازه ایالات متحده آمریکا را اعلام کرد: آمریکا برای تحدید نفوذ منطقه‌ای ایران و نظارت بر برنامه موشکی سپاه سخت‌ترین تحریم‌های اقتصادی را علیه ایران اعمال خواهد کرد، مگر آنکه جمهوری اسلامی ایران ۱۲ شرط را برآورده کند. توقف کامل غنی‌سازی اورانیوم، دسترسی بازرسان آژانس به تأسیسات هسته‌ای و نظامی ایران، توقف حمایت سپاه از گروه‌های تروریستی در خاورمیانه، خروج سپاه از سوریه و توقف توسعه موشک‌های بالستیک از مهم‌ترین شرط‌هایی‌اند که وزیر خارجه آمریکا برای توقف تحریم‌های اقتصادی و آغاز مذاکرات تعیین کرده بود.

۲۷ خرداد غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در گفتگو با روزنامه اعتماد از نامه تعدادی از فعالان سیاسی به مسئولان عالیرتبه جمهوری اسلامی درباره ضرورت مذاکرات مستقیم با آمریکا خبر داده بود. در این نامه اصلاح‌طلبان گفته بودند اگر آمریکا تضمین بدهد که بدعهدی نکند، می‌توان بدون پیش‌شرط با دولت ترامپ گفت‌وگو کرد.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در نامه‌ای که با عنوان «سیاست خارجی آمریکا در بحران» در خبرگزاری تسنیم منتشر شده، در پاسخ به شرط‌های وزیر خارجه آمریکا برای ایران نوشته است:

«دولتی که برجام را که نتیجه صدها ساعت مذاکره دوجانبه و چندجانبه با حضور عالی‌ترین مقامات ایالات متحده است و به وسیله شورای امنیت ملل متحد که آمریکا عضو دائم آن است در قطعنامه‌ای به پیشنهاد خود آن دولت و تصویب تمامی اعضای شورای امنیت به یک تعهد بین‌المللی طبق اصل ۲۵ منشور ملل متحد تبدیل شده است را زیر پا گذاشته، چگونه می‌تواند توقع داشته باشد که دوباره با آن دولت مذاکره شود؟»

و سپس شرط هایی را برای مذاکره ایران با آمریکا تعیین می‌کند: احترام گذاشتن به مصونیت دولت جمهوری اسلامی، جبران خسارت‌های ناشی از خروج آمریکا از برجام، آزاد کردن شهروندان ایرانی که به دلیل نقض تحریم‌ها در آمریکا زندانی شده‌اند، خروج نیروهای نظامی آمریکا از خلیج فارس، قطع حمایت تسلیحاتی از ائتلاف عربی در جنگ یمن، توقف حمایت «بی‌حد و مرز» آمریکا از اسرائیل و خلع سلاح اتمی این کشور و پایبندی به اصل وفای به عهد بر اساس حقوق بین‌الملل از دیگر درخواست‌های ظریف از واشنگتن است.

ظریف می‌نویسد:

«باید اذعان کنیم که متأسفانه چنین دورنمایی از تغییر رفتار ایالات متحده در شرایط کنونی واقع‌بینانه نیست.»

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ۲ و ۳ جولای (۱۱ و ۱۲ تیر) به سوئیس و اتریش، دو کشور بی‌طرف در اروپا سفر می‌کند. سوئیس حافظ منافع آمریکا و عربستان سعودی در ایران است. وزارت خارجه سوئیس با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده که روحانی و ظریف در این سفر با آلن برست و چهار وزیر کابینه او درباره برجام گفت‌وگو می‌کنند. فرمانده کل سپاه پاسداران در آستانه سفر حسن روحانی به سوئیس اعلام کرد موشک‌هایی که ایران با برد ۲ هزار کیلومتر در اختیار دارد، اهداف دفاعی جمهوری اسلامی را تأمین می‌‌کند.

بیشتر بخوانید: