مذاکرات سه روزه ايران با مقامهای آژانس بينالمللی انرژی اتمی، عصر سهشنبه ۱۱ بهمن ۱۳۹۰ پايان يافت.
يک مقام “آگاه” که نامش فاش نشده به خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا) گفت فضای حاکم بر اين گفتوگوها “مثبت و سازنده” بوده است.
علیاکبر صالحی، وزير خارجه ايران نيز گفته بود به اينگفتوگوها “خوشبين” است. با اين حال اعضای هيأت آژانس هنوز درباره اين مذاکرات اظهارنظری نکردهاند.
به گفته منبع خبرگزاری ايرنا “هيأت کارشناسان آژانس از هيچ يک از سايتهای هستهای کشور بازديد يا بازرسی نکردند و هيأت مذکور صرفاً يک هيأت کارشناسی بود که برای انجام گفتوگوهای معمول با طرف ايرانی به تهران سفر کرده است.”
علیاصغر سلطانيه، نماينده ايران در آژانس هدف از اين سفر را “خنثیسازی توطئههای دشمنان در فرافکنی و ايجاد جو سياسی و اتهامات بیاساس و اثبات سياست شفاف و صلحآميز بودن فعاليتهای هستهای ايران” اعلام کرده بود.
هيأت اعزامی آژانس بینالمللی انرژی اتمی از هيچ يک از سايتهای هستهای ایران بازديد يا بازرسی نکردند
مقامهای آژانس يکشنبه ۹ بهمن وارد تهران شده بودند. پيشتر اعلام شده بود اين هيأت شماری از تأسيسات هستهای را مورد بازديد قرار میدهد.
در همين حال خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا) نيز خبر داده است دو طرف درباره ادامه اين مذاکرات در آينده و زمان مذاکرات بعدی توافق کردند ولی هنوز زمان و مکان اين مذاکرات اعلام نشده است.
هرمان ناکارتس، سرپرست هيأت شش نفره مقامهای آژانس پيش از سفر به تهران گفته بود با مقامهای ايران بر سر فعاليتهای احتمالی “نظامی” اين کشور در برنامه هستهای مذاکره خواهند کرد.
آژانس بينالمللی انرژی اتمی در آبان سال جاری خورشيدی در گزارشی نسبت به وجود “ابعاد نظامی”در برنامه اتمی ايران ابراز نگرانی کرد.
با اين حال ايران میگويد در برنامه اتمی، اهداف صلحآميز را دنبال میکند.
با انتشار اين گزارش، فشارها و تحريمها عليه ايران افزايش بیسابقهای يافت.
وزيران امور خارجه ۲۷ کشور عضو اتحاديه اروپا روز دوشنبه سوم بهمن ماه (۲۳ ژانويه) در نشست خود در بروکسل تصميم گرفتند واردات نفت از ايران به کشورهای اروپايی را تحريم کنند. اين کشورها قرار است تا يکم ژوئيه سال ۲۰۱۲ واردات نفت خود از ايران را بهطور کامل متوقف کنند.
افزون بر تحريم نفتی و اعمال تحريمهای مالی عليه بانک مرکزی ايران ممنوعيت صادرات تجهيزات مهم برای صنعت نفت و انتقال فنآوریهای مربوط به ايران نيز برقرار شده است.
مقامهای ايران اين تصميم جديد اتحاديه اروپا را بیتأثير دانسته و گفتهاند بازارهای بسياری برای جايگزينی فروش نفت ايران وجود دارد.
آمريکا که پيش از اتحاديه اروپا ايران را مورد تحريمهای متعدد، از جمله تحريم بانک مرکزی و بانک تجارت قرار داده بود از تحريمهای جديد اروپا عليه ايران استقبال کرد.
آمريکا همچنين در حال رايزنی با کشورهای مختلف برای کاهش واردات نفت خود از ايران است.
*عکس: هرمان ناکارتس، سرپرست هیأت اعزامی آژانس به ایران