مصاحبه ریچارد گرهنل، سفیر آمریکا در آلمان با یک روزنامه دستراستی دولت آلمان را خشمگین و محافل سیاسی در این کشور را برآشفته است. این برآشفتگی بدان حد است که مارتین شولتس، رئیس حزب سوسیال دموکرات آلمان از گرهنل به عنوان «یک سیاستمدار راست با منش یک افسر استعمارگر» یاد کرده است. اپوزیسیون آلمان از وزارت خارجه این کشور خواسته استوارنامه گرهنل را پس بگیرد.
ریچارد گرهنل که از چهار هفته پیش تاکنون کار خود به عنوان سفیر آمریکا در آلمان را آغاز کرده، در گفتوگو با نشریه بریتبارت در لندن گفته بود قصد دارد از احزاب محافظهکار در آلمان و اتریش حمایت کند. گرهنل همچنین از سیاستهای دفاعی آلمان و سیاستهای پناهجویی دولت آنگلا مرکل نیز انتقاد کرده بود. نشریه بریتبارت زیر نظر استیو بنن، مشاور سابق امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا اداره میشود.
در برلین اعلام حمایت سفیر آمریکا از احزاب راست آلمان و اتریش به عنوان تلاش آمریکا برای قدرت گرفتن حزب آلترناتیو برای آلمان درک شده است. یکی از مهمترین اهداف این حزب اخراج خارجیها و پناهجویان سوری و آفریقایی از آلمان است.
سفارت آمریکا در آلمان با انتشار بیانیهای اعلام کرده که نشریه بریت بارت با حفظ امانتداری گفتوگو با ریچارد گرهنل را بازتاب داده است. وزارت خارجه آلمان با این حال از سفارت آمریکا در این کشور خواسته است که اظهارات گرهنل در گفتوگو با بریت بارت را دقیقاً توضیح دهد. در بیانیه سفارت آمریکا در آلمان اما گفته شده که توضیح چندانی اضافه بر آنچه که گرهنل در گفتوگو با بریتبارت بیان کرده وجود ندارد.
با خودداری گرهنل از عذرخواهی از دولت آلمان، مارتین شولتس، رهبر حزب سوسیال دموکرات آلمان از سفیر تازه آمریکا در این کشور به عنوان «فردی که مانند یک افسر استعمارگر» رفتار میکند یاد کرده است.
شولتس از دولت آلمان خواسته که استوارنامه گرهنل را پس بگیرد.
ریچارد گرهنل با انتشار پیامی در توئیتر اتهام دخالت در سیاست داخلی آلمان را رد کرده و گفته است:
«این فکر که من از کاندیداها/ احزاب خاصی حمایت میکنم مسخره است. من اما بر نظرم میمانم. ما به زودی شاهد خواهیم بود که حباب میترکد و یک اکثریت خاموش که نظرات خواص را رد میکند، به خود خواهد آمد و بیدار خواهد شد.»
گرهنل دولت آلمان را به بیکفایتی در اتخاذ سیاستهای دفاعی سنجیده متهم کرده است. پیش از او، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از کشورهای اروپایی خواسته بود بودجه دفاعیشان را به دو درصد درآمد سرانه ملی خود افزایش دهند. گرهنل در گفتوگو با بریتبارت گفته است:
«نخبگان سیاسی تلاش میکنند بیدفاعی آلمان را پنهان کنند.»
یکی از موارد اختلاف، استقرار سامانه دفاع موشکی تاد در خاک آلمان به عنوان یک سپر دفاعی در برابر موشکهای سپاه پاسداران است. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان پیش از این در سفرش به واشنگتن و در دیدار با دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا که به گفتوگو درباره توافق هستهای با ایران اختصاص داشت، وعده داده بود که بودجه دفاعی این کشور را افزایش خواهد داد.
سارا واگنکنشت، رئیس حزب چپ آلمان و نماینده بوندستاگ (پارلمان آلمان) از دولت مرکل خواسته است، گرهنل را از خاک آلمان اخراج کند. واگنکنشت سفیر آمریکا در آلمان را متهم کرده که مانند یک مالک در دوران فئودالیته برای اروپا تعیین تکلیف میکند.
روز گذشته، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل که برای گفتوگو با صدراعظم آلمان درباره برجام وارد برلین شده بود، با ریچارد گرهنل، سفیر آمریکا در آلمان نیز دیدار و گفتوگو کرد. نتانیاهو اما در بدو ورود به آلمان گفته بود که به درخواست سفیر آمریکا به دیدار او میرود و گفتوگو با او بسیار کوتاه خواهد بود.
یک ماه قبل، ریچارد گرهنل بلافاصله بعد از آنکه استوارنامه خود را تقدیم فرانک والتر اشتاینمایر، رئیس جمهور آلمان کرد، در پیامی در توئیتر با لحنی که سیاستمداران آلمانی آن را آمرانه درک کرده بودند، از شرکتهای آلمانی خواسته بود که معاملات خود را با ایران متوقف کنند. گرهنل شنبه ۱۲ مه/ ۲۲ اردیبهشت در مصاحبه با یک نشریه آلمانیزبان اعلام کرد که تحریم ایران بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای به معنای جبهه تازهای در جنگ اقتصادی با اروپا نیست. او گفته بود: اگر میخواهید جنگ تازهای در خاورمیانه درنگیرد، ایران را به سر میز مذاکره برگردانید.
بیشتر بخوانید: