دفتر حقوق بشر سازمان ملل روز سهشنبه از عربستان سعودی خواست تا درباره وضعیت فعالان حقوق زنان و سایر فعالانی که در بازداشت هستند اطلاعرسانی کند و حقوق آنها را تضمین کند. این فعالان در هفتههای پیش بازداشت شدهاند.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل از عربستان خواسته حقوق این فعالان شامل حق دسترسی به وکیل و دانستن دلیل بازداشت و اتهامات وارده به آنها همچنین حق ملاقات خانواده و حق دسترسی به محاکمه عادلانه در یک دوره زمانی معقول را تضمین کند.
سازمان عفو بین الملل پیشتر از دستگیری ۱۰ فعال حقوق زنان خبر داده بود. سماح حدید، رئیس بخش خاورمیانه سازمان عفو بینالملل گفته بود که با وجود انتقادهای بین المللی هنوز هم زنان در عربستان به دلیل «فعالیت های صلح آمیز حقوق بشری» زندانی میشوند. نماینده سازمان عفو بین الملل، خواهان آزادی فوری تمامی فعالان حقوق بشر در این کشور شده بود. دستگیرشدگان از زمان بازداشت تاکنون تنها یک تماس تلفنی کوتاه با خانوادههای خود داشتهاند.
مقامات عربستان سعودی ابتدا در مورد این اتهامات اظهار نظری نکردند اما سرانجام گفتند که افراد دستگیر شده مظنون به درخطر انداختن ثبات و امنیت کشور بودهاند. آنها همچنین گفتند که افراد مظنون «تماسهای مشکوکی» با خارجیها داشتهاند.
رسانه های عربستان سعودی هم این افراد را «خیانتکار» خواندند.
لجین الهذلول ۲۸ ساله، عزیزه الیوسف، استاد دانشگاه بازنشسته و ایمان النجار فعال حقوق زنان در میان بازداشت شدگان هستند. نام دو مرد نیز در میان دستگیرشدگان به چشم میخورد: محمد الراباعی، نویسنده و ابراهیم المدایمیق، وکیل، که هر دو از حامیان حقوق زنان هستند. این فعالان در کمپینهای لغو ممنوعیت رانندگی زنان و قانون قیمومیت مردان فعال بودند.
بر اساس گزارش دیدبان حقوق بشر، خانواده سلطنتی در ماه سپتامبر به دنبال لغو ممنوعیت رانندگی علیه زنان، با فعالان زنان تماس گرفته و از آنها خواسته بودند تا دیگر در رسانهها در این زمینه اظهار نظر نکنند.
اصلاحات در زمینه لغو ممنوعیت رانندگی زنان قرار بود در ماه آینده، ژوئن ۲۰۱۸ اجرایی شود.
ولیعهد ۳۲ساله عربستان، محمد بن سلمان، از زمان روی کار آمدن اصلاحاتی را وعده داده که بخشی از آن در زمینه حقوق زنان بوده است. برنامه اصلاحی او چشمانداز ۲۰۳۰ نام دارد که هدف آن خارج کردن اقتصاد سعودی از اتکا به نفت و بازکردن جامعه اعلام شده است.
بر طبق اصلاحات وعده داده شده، علاوه بر لغو ممنوعیت رانندگی، زنان عربستان سعودی برای نخستین بار به استادیومها راه یافتند و کنسرتی هم با حصور زنان و با خوانندگی یک زن در این کشور برگزار شد. وزارت اطلاعرسانی عربستان سعودی هم چند ماه قبل اعلام کرد که زنان در این کشور اکنون میتوانند بدون ارائه شکایت پس از طلاق، حضانت فرزندان خود را بگیرند.
ولیعهد عربستان همچنین گفته بود زنان عربستان مادامی که پوشششان محترمانه و نجیبانه است، لازم نیست روسری یا عبای سیاه بپوشند.
بیشتر بخوانید:
ولیعهد عربستان: زنان سعودی میتوانند پوشششان را انتخاب کنند
حضانت فرزندان پس از طلاق به زنان سعودی داده شد