نماينده ويژه سازمان ملل برای افغانستان میگويد در صورتی که گفتوگوهای صلح با طالبان همهجانبه نباشد و از سوی افغانها رهبری نشود به شکست خواهد انجاميد.
جان کوبيس که امروز، چهارشنبه پنجم بهمنماه، پس از يک هفته از آغاز کار خود بهعنوان نماينده ويژه سازمان ملل برای افغانستان در يک نشست خبری در کابل سخن میگفت تأکيد کرد که بايد گفتوگوهای صلح همهجانبه باشد.
وی گفت: “روند صلح در افغانستان هنگامی موفق میشود که از سوی افغانها به پيش برده شود زيرا اين موضوع به مردم افغانستان مربوط است.”
به گفته نماينده ويژه سازمان ملل، روند صلح بايد بر اساس دستاوردهای ۱۰ سال گذشته (دوران پس از سقوط طالبان) صورت گيرد و نمايندگان تمام اقشار مردم، جامعه مدنی و احزاب سياسی در آن شرکت داشته باشند.
به گفته نماينده ويژه سازمان ملل، روند صلح بايد بر اساس دستاوردهای ۱۰ سال گذشته (دوران پس از سقوط طالبان) صورت گيرد
کوبيس با پيچيده خواندن مأموريتاش در افغانستان افزود که امنيت و توسعه افغانستان، کمک و همکاری در زمينه صلح، تحکيم حاکميت قانون، حکومتداری خوب، و پشتيبانی از ايجاد نهادهای نيرومند از اولويتهای کاریاش خواهد بود.
گروه طالبان حدود سه هفته پيش از آغاز گفتوگوهای صلح و آمادگی برای راهاندازی يک دفتر سياسی در قطر خبر داد اما در بيانيهای بدون اشاره به دولت افغانستان اعلام کرد که آمريکا طرف گفتوگوی آنها خواهد بود.
طالبان در بيانيه خود از “تفاهم با جامعه جهانی نام بردند و تأکيد کردند که خواهان صلح هستند اما تلاشها در اين زمينه به مفهوم دست کشيدن از نبرد و يا به رسميت شناختن قانون اساسی افغانستان نيست.”
اما اعلام گفتوگوی يکسويه طالبان با آمريکا خشم دولت افغانستان و شماری از احزاب سياسی و جامعه مدنی اين کشور را برانگيخته است.
دولت افغانستان با رد هرگونه گفتوگو صلح خارج از رهبری افغانها اعلام کرد که گفتوگوهای صلح در صورتی موفق خواهد بود که شورشيان از جمله طالبان قانون اساسی اين کشور را که در آن آزادی بيان، آزادیهای فردی و اجتماعی و از جمله حقوق مساوی زن و مرد بهرسميت شناخته شده است بپذيرند.
از سوی ديگر شماری از احزاب و جناحهای عمده سياسی و جامعه مدنی افغانستان نيز با برگزاری نشستهايی هر گونه گفتوگوی صلح را در خارج از اين کشور بدون حضور نمايندگان اقشار مختلف مردم ناکام خواندهاند.