ایرج ادیبزاده – شامگاه دوشنبه ۳۰ ژانویه ۲۰۱۲ برابر با ۱۰ بهمن ماه ۱۳۹۰، سینمای ایران به یک افتخار بزرگ دیگر جهانی رسید. جایزهی معتبر “هانری لانگ لوآ” پدر سینماتک فرانسه به خانم فاطمه (سیمین) معتمد آریا بازیگر سینمای ایران تعلق گرفت. بهعنوان بهترین بازیگر زن سال ۲۰۱۲ در جشنواره سینمای شهر “ونسن” در حومه شرقی پاریس.
همزمان با این رویداد فرهنگی، و پیش از آنکه فیلم و عکسهایی از این مراسم در شبکههای اجتماعی پخش شود، از سوی رادیو زمانه گزارشی اختصاصی از این مراسم بهیادماندنی تهیه کرده بودم که از رادیو زمانه پخش شد. اینک متن ان با کمی تأخیر در سایت زمانه هم منتشر میشود. این گزارش را از طریق فایل صوتی در همین متن هم میتوانید مجدداً بشنوید.
فاطمه معتمد آریا برای حضور در این جلسه و گرفتن جایزه هانری لانگ لوآ به پاریس آمده بود. در بیانیه اعلام اهدای جایزه به بازیگر سینمای ایران و تلاشهای فرهنگی او آمده است:
“این جایزه به پاس تلاشهای فاطمه معتمد آریا در راستای ارتقای حرفه سینما، تعهد و حفظ حرمت هنر و تلاشهای فرهنگی این بازیگر سینمای ایران تقدیم میشود.”
خانم مارینا ولادی هنرپیشه سرشناس سینمای فرانسه با ستایش از فعالیتهای سینمایی فاطمه معتمد آریا و سینماگران ایرانی جایزه وی را به او اهداء کرد. گوینده مراسم پیش از دادن جایزه به کارنامه سینمایی معتمد آریا اشاره کرد و گفت:
“او به دلیل سیاسی یک سال و نیم از حضور در فیلمهای سینمایی ممنوع شده و ۷۶ ضربه شلاق برای او تعیین شده است”
در ادامه مجری برنامه به وضعیت کنونی سینمای ایران و حکم زندان برای جعفر پناهی و چند سینماگر دیگر ایرانی نیز اشاره کرد.
معتمد آریا در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ با حمایت از میرحسین موسوی در فیلم تبلیغاتی او نیز ظاهر شد. او در خرداد ماه ۱۳۸۹ به دلیل حضور در جشنواره فیلم کن بدون حجاب و با دستبند سبز جلوی دوربین عکاسان ممنوعالتصویر شده است.
شما را به شنیدن سخنان فاطمه معتمد آریا هنگام دریافت جایزه معتبر هانری لانگ لوآ که در حضور بیش از دو هزار نفر از دوستداران سینما در فرانسه و گروهی از سینماگران برجسته این کشور ایراد شد، دعوت میکنم:
فاطمه معتمد آریا – به همه سلام میکنم و میدانم که همه ما دلیلی برای اینجا بودن با هم داریم. ما بدون اینکه فکر کنیم چه زبانی داریم، از چه کشوری آمدهایم و در کجای جهان زندگی میکنیم دور هم هستیم. بدون اینکه فکر کنیم سیاستمدارانمان در کشورهایمان چه چیز را بین خودشان تقسیم میکنند، ما با عشق، مهربانی و دوستی را بین همدیگر تقسیم میکنیم و سهم خودمان را هم برمیداریم. ما عشق، دوستی و محبت را تقسیم میکنیم، بیآنکه فکر کنیم چه رنگی هستیم، چه زبانی داریم، چه مذهبی داریم و با این عشق یاد میگیریم که ما انسانها همدیگر را دوست داشته باشیم و همه جا باهم باشیم.
فاطمه معتمد آریا در پایان سخنانش جایزه هانری لانگ لوآ را به همکاران خود در سینمای ایران تقدیم کرد. پیش از این عباس کیارستمی و رخشان بنیاعتماد از سینمای ایران جایزهی هانری لانگ لوآ را دریافت کردهاند. کلودیا کاردیناله ستاره سینمای ایتالیا، فیلیپ نوآره بازیکن فقید فرانسوی، و سوفیا کاپولا فیلمساز آمریکایی از جمله سینماگرانی هستند که در دورههای پیشین جشنوارهی سینمای ونسن جایزه هانری لانگ لوآ را دریافت کردهاند.
ایمیل گزارشگر:
عکسها: ایرج ادیبزاده، اختصاصی زمانه
در همین زمینه:
::جایزه هانری لانگ لوا به فاطمه سیمین معتمد آریا رسید، بخش خبر، رادیو زمانه::
هنرپیشگان ایرانی بسیار پرقدرت و در کارشون تماما حرفه ای هستند.اما شرایط خفقان آمیز کاری آنها و محدودیتهای برای ایشان و کارگردانهای زبردست ما، عرصه رو برای اونها تنگ کرده و به همین علت شاهد کم کاری اونها هستیم.چرا که سناریوهای اونها باب میل آقایون نیست.
ضمنا کسب این جایزه رو به فاطمه معتمدآریای نازنین و دوست داشتنی تبریک میگم.
ناصر / 02 February 2012
بنده جملات ایشان را که در زیر آورده ام تحسین می کنم و آن را نشانۀ رشد و بلوغ ایران عزیزمان می دانم. ایران عزیزی که در روند کنار گذاشتن تعصبات جاهلانه و پیشداوری های خانمان برانداز است و آرزو دارد در آینده هم خود سرفراز شود و هم در راه صلح و وحدت عالم انسانی و رفاه مادی و معنوی بشریت بکوشد. تعصبات و پیشداوری میوه و ثمرۀ جهل و نادانی است و در مقابل آن معرفت و بینش و تمسک است. باید به صلح و دوستی ای که خانم معتمد آریا هم تأکید کرده اند متمسک باشیم. هر ایرانی می تواند به دین و عقیدۀ خاصی متمسک باشد و در عین حال دیگران را هم دوست دارد. با درود بر خواهر عزیزم فاطمه خانم.
فاطمه معتمد آریا: «به همه سلام میکنم و میدانم که همه ما دلیلی برای اینجا بودن با هم داریم. ما بدون اینکه فکر کنیم چه زبانی داریم، از چه کشوری آمدهایم و در کجای جهان زندگی میکنیم دور هم هستیم. بدون اینکه فکر کنیم سیاستمدارانمان در کشورهایمان چه چیز را بین خودشان تقسیم میکنند، ما با عشق، مهربانی و دوستی را بین همدیگر تقسیم میکنیم و سهم خودمان را هم برمیداریم. ما عشق، دوستی و محبت را تقسیم میکنیم، بیآنکه فکر کنیم چه رنگی هستیم، چه زبانی داریم، چه مذهبی داریم و با این عشق یاد میگیریم که ما انسانها همدیگر را دوست داشته باشیم و همه جا باهم باشیم.»
نوید / 03 February 2012