وزیر خارجه آمریکا گفت اگر کشور دیگری هم با به کارگیری نیروهای نیابتی و فعالیتهای تروریستی، آمریکاییها را تهدید میکرد یا گروهی همچون حزبالله را به وجود میآورد، ما دست روی دست نمیگذاشتیم. مایک پمپئو اطمینان داد که به زودی ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا مواضع مشترکی را در برابر جمهوری اسلامی ایران اتخاذ خواهند کرد.
وزیر خارجه آمریکا دو هفته بعد از خروج آمریکا از برجام در سخنانی با عنوان «توافق: یک استراتژی تازه برای ایران» در بنیاد هریتج واشنگتن استراتژی تازه ایالات متحده آمریکا را اعلام کرد: آمریکا برای تحدید نفوذ منطقهای ایران و نظارت بر برنامه موشکی سپاه سختترین تحریمهای اقتصادی را علیه ایران اعمال خواهد کرد، مگر آنکه جمهوری اسلامی ایران ۱۲ شرط را برآورده کند. پمپئو گفت در پی تشکیل ائتلافی با کشورهای جهان علیه ایران خواهد بود. مایک پمپئو در نشست خبری کاخ سفید که شامگاه سهشنبه ۲۲ مه/ ۱ خرداد برگزار شد از تداوم تلاشهای آمریکا برای تشکیل یک ائتلاف جهانی علیه ایران خبر داد و گفت: «هر کشور دیگری که رفتاری مشابه [ایران] انجام دهد، تحمل نمیکردیم.»
مایک پمپئو شروط دوازدهگانهاش برای لغو تحریمهای اقتصادی علیه ایران را یک بار دیگر یادآوری کرد. بخشی از این شروط به حضور سپاه قدس و شبهنظامیان شیعه در عراق و سوریه و لبنان ربط دارد:
«اگر کشور دیگری هم با به کارگیری نیروهای نیابتی و فعالیتهای تروریستی، آمریکاییها را در عراق تهدید کند یا گروهی همچون حزبالله را به وجود آورده بود، ما دست روی دست نمیگذاشتیم. ما بیکار نمینشستیم و اروپاییها و کشورهای عرب نیز همین طور. چین و روسیه هم آن را به عنوان تأثیری مثبت در جهان یاد ارزیابی نمیکردند. من اطمینان دارم منافع و ارزشهای زیادی داریم که ما را در خصوص واکنش به تهدیدات جمهوری اسلامی نسبت به جهان به همین نتیجه خواهد رساند. سپاه قدس در سراسر اروپا نیز دست به ترور زده و این یک بحران مشترک در سراسر جهان است. من اطمینان دارم که میتوانیم به طور مشترک یک واکنش دیپلماتیک داشته باشیم.»
وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده بود که به زودی سفرهایی به کشورهای اروپایی برای همداستان کردن متحدان آمریکا علیه جمهوری اسلامی انجام خواهد داد. آمریکا علاوه بر اروپا، کشورهای دیگر مانند کانادا، استرالیا، کره جنوبی و کشورهای حاشیه خلیج فارس را برای شرکت در ائتلاف تازه علیه ایران در نظر گرفته است.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی هم دوشنبه ۳۱ اردیبهشت کمتر از یک ساعت پس از سخنرانی وزیر خارجه آمریکا گفت که دولت آمریکا ۱۵ سال به «عقب برگشته» و سخنان جرج بوش رئیسجمهوری سابق این کشور را «تکرار» میکند:
«دنیای امروز نمیپذیرد آمریکا برای جهان تصمیم بگیرد. اینکه یک آقایی که سالها در یک مرکز جاسوسی مشغول فعالیت بوده، حالا بخواهد از جایگاه وزیر خارجه آمریکا برای ایران و دیگر کشورها تعیین تکلیف کند به هیچ وجه پذیرفتنی نیست. شما چه کارهاید که میخواهید برای ایران و جهان تصمیم بگیرید و بگویید ایران در زمینه فناوری هستهای باید چه بکند و چه نکند.»
پومپئو در پاسخ به حسن روحانی گفت:
«مردم ایران باید حکومتی را که میخواهند داشته باشند، خودشا انتخاب کنند و با تصمیماتی که رهبرانشان میگیرند، زندگی کنند. من توضیح نمیدادم که رئیس جمهور روحانی یا وزیر خارجه ظریف چه کار کنند، فقط در مورد اینکه آمریکا میخواهد چه کار کند، حرف میزدم.»
وزیر خارجه آمریکا با اشاره به اشخاص دو تابعیتی ایرانی – آمریکایی که در ایران زندانیاند، اطمینان داد که دولت ایالات متحده با «پشتکار» برای آزادی آنها تلاش میکند.
بیشتر بخوانید:
سکوت اپوزیسیون برون مرزی در مورد شروط آمریکا بسیار معنا دار و بلکه بو دار است. بغیر از توییتهای حجت الاسلام و المسلمین دکتر حاج سید عطالله مهاجرانی و ثقة الاسلام والمسلمین مسعود بهنود ، هیچگونه بیانیه استکبار ستیزانه در فضای مجازی صادر نشده است.
جهانگرا / 23 May 2018
از همه اینها بو دار تر، بوی لجن از سمت و سوی سلطنت باختگان است، که باری دیگر امید و ارزوی خود را به یک فاحشه باز حرفه ای دخیل بسته اند وحاضر و اماده برای وطن فروشی
هوشنگ / 23 May 2018