کرملین با تأکید بر اهمیت اجرای یک برنامه مشترک جهانی در ارتباط با برجام، اعلام کرد که انتظار دارد تهران خواسته‌های ۱۲ گانه‌ای را که وزیر خارجه آمریکا برای توافق هسته‌ای جدید با ایران مطرح کرد، ارزیابی کند.

دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین

به‌گزارش خبرگزاری تاس روسیه، دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین سه‌شنبه ۲۲ مه / یکم خرداد تأکید کرد که روسیه و کشورهای اروپایی «بارها ابراز امیدواری کرده‌اند که تهران در توافق هسته‌ای باقی بماند».

پسکوف افزود: «سئوال این است که موضع تهران نسبت به ۱۲خواسته [آمریکا] چیست. کرملین، تهران و کشورهای اروپایی اعلام کرده‌اند که به برجام پایبند هستند.»

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا روز گذشته (دوشنبه) در سخنانی استراتژی تازه ایالات متحده در قبال ایران را اعلام کرد و گفت آمریکا برای تحدید نفوذ منطقه‌ای جمهوری اسلامی و نظارت بر برنامه موشکی سپاه پاسداران سخت‌ترین تحریم‌های اقتصادی را علیه ایران اعمال خواهد کرد، مگر آن‌که جمهوری اسلامی ایران ۱۲ شرط را برآورده کند. اعلام سویه‌های نظامی فعالیت‌های هسته‌ای ایران قبل از برجام، توقف کامل غنی‌سازی اورانیوم، دسترسی بی‌قید و شرط بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به همه پایگاه‌های ایران، توقف توسعه موشک‌های بالستیک و توقف آزمایش موشک‌هایی با قابلیت حمل سلاح هسته‌ای، توقف حمایت از «گروه‌های تروریستی» از جمله حزب‌الله لبنان، حماس و حوثی‌های یمن و پایان دادن به تهدید همسایگان ایران، از جمله شرط‌های مطرح‌شده از سوی وزیر خارجه آمریکا بود.

سخنگوی کرملین گفت: «در واقع، ایالات متحده تنها کشوری است که از توافق هسته‌ای با تمام عواقب منفی آن خارج شده است. به همین خاطر مسئله مهم این است که بدانیم رفتار تهران در برابر این درخواست‌ها چیست زیرا توافق هسته‌ای هنوز وجود دارد و تنها واشنگتن در آن حضور ندارد.»

در همین حال امروز (سه‌شنبه) میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای اعلام کرد که درخواست‌های واشنگتن از تهران که پمپئو مطرح کرد بی‌معناست زیرا به‌گفته او فرصتی برای رسیدن به توافق باقی نمی‌گذارد.

اولیانوف که در یک کنفرانس ویدئویی در وین شرکت کرده بود، گفت هیچ کدام از خواسته‌های آمریکا نمی‌تواند مورد پذیرش قرار گیرد.

به‌گفته او «ایالات متحده قادر نیست درک کند که ایران دارای حقوق مستقل است، از جمله حق استفاده از انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز.»

نماینده روسیه در آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای همچنین تأکید کرد که خروج از پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (NPT)، گزینه‌ای در برابر ایران نیست و نباید حتی در مورد آن صحبت شود، با این‌ حال اگر اجرای این پیمان زیر سئوال برود ایران حق دارد که از آن خارج شود.

وزارت خارجه ایران ساعتی بعد از سخنان مایک پمپئو اعلام کرد که استراتژی تازه آمریکا در قبال ایران، صرفاً «اظهارات سخیف، بی‌مایه، توهین‌آمیز و مداخله‌گرانه‌ای» برای انحراف اذهان جهانی از نقض توافق هسته‌ای از سوی ایالات متحده آمریکاست.

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی نیز در واکنش به سخنان وزیر خارجه آمریکا گفت که دولت آمریکا ۱۵ سال به «عقب برگشته» و سخنان جرج بوش رئیس‌جمهوری سابق این کشور را «تکرار» می‌کند.

بیشتر بخوانید: