ايران در واکنش به تصميم تازه اتحاديه اروپا برای تحريم صادرات نفت اين کشور اعلام کرد مسئوليت پيامدهای اين تصميمات “نسنجيده” و “تلاش برای ايجاد تنش و بحران‌آفرينی” بر عهده اتحاديه اروپا است.

به گزارش خبرگزاری مهر، وزارت خارجه ايران شامگاه دوشنبه سوم مهر ۱۳۹۰ در بيانيه‌ای اعلام کرد: “ملت ايران بارها اثبات کرده است که هرگز تحت فشار و اقدامات ظالمانه حاضر به دست کشيدن از حقوق مشروع و قانونی خود نبوده و مسلماً با ايستادگی در چارچوب اصول عدالت‌خواهی و اعتقاد به صلح و ثبات بين‌المللی در آينده نيز تسليم چنين روش‌هايی نخواهد شد.”

۲۷ کشور عضو اتحاديه اروپا روز دوشنبه تصميم نهايی خود را برای تحريم خريد نفت ايران اعلام کردند. بر پايه اين تصميم، اتحاديه اروپا از اين پس قرارداد جديدی برای خريد نفت با ايران امضا نمی‌کند و قراردهای فعلی با ايران نيز تا اول ژوئيه ۲۰۱۲ (۱۱ تير ۱۳۹۱) اعتبار خواهد داشت.

بر اين اساس کشورهای اروپايی حداکثر تا پنج ماه ديگر از ايران نفت می‌خرند و از آن به بعد ديگر صادرات نفت ايران به اروپا ممنوع می‌شود. ايران در حال حاضر ۱۸ درصد نفت خود را به کشورهايی اروپايی می‌فروشد.

کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا گفته است هدف اين تحريم تازه، بازگرداندن ايران به ميز مذاکرات اتمی است.

وزارت خارجه ايران نيز می‌گويد: “جمهوری اسلامی ايران بارها بر صلح‌آميز بودن برنامه هسته‌ای خود تأکيد (کرده) و همواره همکاری در چارچوب تعهدات خود به آژانس بين المللی انرژی اتمی را ادامه داده و از هرگونه تلاشی برای شفاف‌تر نمودن برنامه هسته‌ای خود دريغ نکرده است.”

کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا گفته است هدف اين تحريم تازه، بازگرداندن ايران به ميز مذاکرات اتمی است

مناقشه بر سر برنامه اتمی ايران پس از انتشار گزارش آژانس بين‌المللی انرژی اتمی در آبان سال جاری خورشيدی که اين کشور را متهم کرد در برنامه هسته‌ای‌ خود، ابعاد نظامی را دنبال می‌کند، بيش از پيش بالا گرفت.

کشورهای غربی در واکنش به اين گزارش، تحريم‌های يک‌جانبه خود را عليه ايران به شکل بی‌سابقه‌ای گشترش دادند. اين تحريم‌ها شامل افراد و شرکت‌های ايرانی شده که گمان برده می‌شود با برنامه اتمی ايران ارتباط دارند. آمريکا و بريتانيا علاوه بر اين تحريم‌ها، بانک مرکزی ايران را نيز تحريم کرده‌اند.

ايران نيز در واکنش به اين تحريم‌ها، غنی‌سازی اورانيوم را در تأسيسات اتمی فردو آغاز کرد تا اين پيام را به غرب بدهد که با وجود گسترش تحريم‌ها، برنامه اتمی‌اش را متوقف نمی‌کند.

کشورهای غربی می‌گويند نگران هستند که ايران در برنامه اتمی خود “اهداف نظامی” داشته باشد اما ايران همواره اين اتهام را رد می‌کند و می‌گويد برنامه اتمی‌اش اهداف “صلح‌آميز” دارد.

روسيه با ابراز ترديد در اينکه برنامه اتمی ايران ابعاد نظامی داشته باشد، می‌گويد مناقشه اتمی ايران فقط بايد از راه مذاکره حل شود.

ايران به تازگی اعلام کرده آماده از سرگيری مذاکرات اتمی با مذاکرات گروه ۱+۵ است.

وزارت نفت ايران نيز با انتشار بيانيه‌ای گفته است تنها ۱۸ درصد نفت ايران به اروپا صادر می شود و ايران “در خصوص جايگزينی فروش نفت با مشتريان جديد هيچ‌گونه نگرانی ندارد.”

به گفته وزارت نفت ايران، تحريم نفت اين کشور باعث “ضرر سنگين” کشورهای اروپايی و کشورهای در حال توسعه می شود.

کاترين اشتون درباره پيامدهای تحريم نفت ايران بر کشورهای اروپايی گفته است اتحاديه اروپا در آوريل ۲۰۱۲ (ارديبهشت ۱۳۹۱) تأثيرات اين تحريم را مورد بررسی قرار می‌دهد.

آمريکا از تصميم اتحاديه اروپا برای تحريم نفت ايران استقبال کرده است.