در حالی که اتحاديه عرب در انتظار گزارش هيأت ناظران خود از سوريه است خشونتها در اين کشور امروز نيز ادامه يافت.
به گزارش رويترز، امروز، جمعه ۳۰ دیماه (۲۰ ژانويه) در فردای پايان يافتن مأموريت هیأت ناظران اتحاديه عرب در سوريه، باز هم پس از نماز جمعه خشونتها در اين کشور ادامه يافت.
مخالفان حکومت بشار اسد اعلام کردند که برای پنجمين جمعه متوالی، نيروهای امنيتی سوريه اجازه ندادند که نماز جمعه در مسجد عمری شهر درعا برگزار شود.
همچنين به گفته ديدهبان حقوق بشر سوريه، بخش مهمی از دستگاه امنيتی امروز در اطراف مسجدهای بخش مديترانهای لاذقيه مستقر شدند و در چندين شهر سوريه تيراندازیهايی رخ داد.
اين نهاد مدافع حقوق بشر که مقر آن در لندن است اعلام کرد که يک عضو نيروهای امنيتی که احتمالأ قصد داشت به مخالفان بپيوندد در درعا بهقتل رسيد.
در منطقه ادلب در شمال غرب سوريه نيروهای امنيتی جسد شش تن از مخالفان را که دو روز پيش ناپديد شده بودند بازگرداند.
با اين حال درستی اين گزارشها به دليل جلوگيری حکومت سوريه از ورود روزنامهنگاران و منابع مستقل ناممکن است.
سارا لی ويتسون، مسئول بخش خاورميانه سازمان ديدهبان حقوق بشر: تحاديه عرب بايد گزارش هیأت ناظران را در اختيار عموم قرار دهد تا به نگرانیهای عميق در مورد مداخله مقامهای سوری در مورد مأموريت اين هیأت پاسخگو باشد
اتحاديه عرب فردا در قاهره، مقر اين اتحاديه، گزارش محمد الدبی، ژنرال سودانی و رئيس هیأت ناظران اتحاديه عرب در سوريه را از مشاهدات ۱۶۵ عضو اين هیأت دريافت خواهد کرد.
مأموريت هیأت ناظران اتحاديه عرب از ۲۶ دسامبر گذشته در سوريه آغاز شد.
وزيران امور خارجه کشورهای عربی نيز در روز يکشنبه ۲۲ ژانويه در قاهره گرد خواهند آمد تا در مورد ادامه مأموريت هیأت ناظران در اين کشور که از ادامه خشونتها جلوگيری نکرد، تصميمگيری کنند.
مخالفان حکومت بشار اسد معتقدند حضور محدود ناظران در سوريه تنها به اسد کمک میکند تا زمان را بخرد و به سرکوبها ادامه دهد؛ سرکوبهايی که به گفته سازمان ملل از بهمنماه سال ۱۳۸۹ تاکنون بيش از پنج هزار کشته بهجای گذاشته است.
از زمان آغاز مأموريت هیأت ناظران اتحاديه عرب در سوريه تاکنون گزارشهايی از کشته شدن صدها نفر منتشر شده است.
به گزارش اتحاديه کميتههای هماهنگی اعتراضهای سوريه، روز گذشته نيز در اين کشور، دستکم ۲۴ نفر کشته شدهاند.
حکومت سوريه مخالفان خود را “تروريست”هايی میداند که از سوی کشورهای خارجی پشتيبانی میشوند و تاکنون دو هزار نفر از نيروهای امنيتی اين کشور را کشتهاند.
سازمان ديدهبان حقوق بشر از اتحاديه عرب خواست تا گزارش هیأت ناظران را منتشر کند و مصرانه از شورای امنيت سازمان ملل بخواهد تا تحريمهای تازه، از جمله تحريم سلاح را عليه حکومت سوريه اعمال کند تا به خونريزیها در اين کشور پايان داده شود.
سارا لی ويتسون، مسئول بخش خاورميانه سازمان ديدهبان حقوق بشر گفت: “اتحاديه عرب بايد گزارش هیأت ناظران را در اختيار عموم قرار دهد تا به نگرانیهای عميق در مورد مداخله مقامهای سوری در مورد مأموريت اين هیأت پاسخگو باشد.”
وی افزود: “تنها يک ارزيابی شفاف از مأموريت هیأت ناظران میتواند ادامه مأموريت آن را در سوريه تعيين کند.”
شورای امنيت سازمان ملل تاکنون در مورد رويدادهای سوريه ساکت مانده است. روسيه و چين چهارم اکتبر از حق وتوی خود در برابر طرح قطعنامه عليه سرکوبها در سوريه که از سوی آمريکا و همپيمانان اروپايی آن ارائه شده بود، استفاده کردند.
در ادامه، کشورهای غربی به تحريم بخش نفتی اقتصاد سوريه اقدام کردند.
سفيان علاو، وزير نفت سوريه در اين رابطه به خبرگزاری رسمی اين کشور سانا گفت اين اقدام از ماه سپتامبر تاکنون دو ميليارد دلار برای سوريه هزينه در بر داشته است.
اتحاديه اروپا نيز قرار است روز دوشنبه آينده فهرست تحريم عليه مقامهای سوری و افراد نزديک به حکومت اسد را افزايش دهد.
به گزارش کارگزاران بازار سهام، تحريمها و بیثباتیها موجب سقوط يکسوم ارزش پولی سوريه در بازار سياه شده است.