محمد خزاعی اعلام کرد که استراتژی ايران بستن تنگه هرمز نيست اما در صورت تهديد جدی جمهوری اسلامی همه گزينه‌ها در اين رابطه بر روی ميز خواهد بود. وی گفت ايران به سوريه کمک تسليحاتی نمی‌کند.

محمد خزاعی، سفير و نماينده دائم جمهوری اسلامی ايران در مقر سازمان ملل متحد در نيويورک در برنامه چارلی رز، مجری دو شبکه تلويزيونی پی‌بی‌اس و بلومبرگ آمريکا به سئوالات وی در مورد مسائل کنونی مربوط به ايران پاسخ داد.

خزاعی در رابطه با احتمال بستن تنگه هرمز از سوی ايران گفت: “استراتژی ايران بستن تنگه هرمز نيست، بلکه به‌طور طبيعی هر ملتی اگر مورد تهديد جدی از جانب قدرت‌های خارجی قرار گيرد از خود دفاع می‌کند و همه گزينه‌ها در اين رابطه بر روی ميز خواهد بود.”

وی تأکيد کرد: “در حال حاضر تصميمی برای بستن اين تنگه وجود ندارد مگر اين‌که ايران به‌طور جدی تهديد شود.”

سفير ايران در سازمان ملل افزود: “اگر قدرت‌های خارجی بخواهند در خليج فارس مشکل ايجاد کنند اين حق ايران و ديگر کشورهای منطقه خواهد بود که از خود دفاع کنند.”

ايران پيشتر تهديد کرده بود در صورتی که جامعه جهانی فروش نفت اين کشور را مورد تحريم قرار دهد، اجازه نخواهد داده قطره‌ای نفت از تنگه هرمز عبور کند.

پس از تهديد ايران، آمريکا اعلام کرد هر کسی که آزادی رفت و آمد را در تنگه بين‌المللی هرمز تهديد کند، به وضوح در جامعه جهانی جايی نخواهد داشت و هيچ‌گونه اخلالی در اين تنگه تحمل نمی‌شود.

محمد خزاعی: ما مدارکی در دست داريم که برخی از کشورهای اروپائی به‌ويژه فرانسه برای گروه‌های مسلح شورشی که در مقابل حکومت سوريه می‌جنگند، سلاح ارسال می‌کنند

با اين حال پس از دو هفته مناقشه بر سر تنگه هرمز، احمد وحيدی، وزير دفاع ايران در جمع خبرنگاران گفت: “ما نگفتيم تنگه هرمز را می‌بنديم بلکه مسأله اين است که اگر کسی بخواهد امنيت خليج فارس را به خطر اندازد، برای همه به خطر می‌افتد.”

گفته می‌شود در نامه‌ای که اخيرأ باراک اوباما، رئيس جمهور آمريکا به آيت‌الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ايران نوشته به موضوع بستن تنگه هرمز اشاره کرده و آن را غيرقابل قبول دانسته است.

کشورهای ديگر، از جمله چين نيز با بستن تنگه هرمز مخالفت کرده‌اند.

تنگه هرمز حدود ۵۰ کيلومتر عرض و ۲۰۰ کيلومتر طول دارد که خليج فارس و دريای عمان را به هم متصل می‌کند.

در حال حاضر همه نفت توليدی عراق، کويت و قطر و بخش زيادی از نفت توليدی عربستان و امارات و همچنين بخشی از گاز توليدی قطر برای ورود به بازارهای جهانی از تنگه هرمز عبور می‌کند. روزانه بيش از ۱۵ ميليون بشکه نفت يعنی حدود ۱۷ درصد نفت مورد نياز دنيا از اين تنگه عبور می‌کند.


“ايران به سوريه کمک تسليحاتی نمی‌کند”

محمد خزاعی در پاسخ به سئوالی در مورد کمک تسليحاتی جمهوری اسلامی به حکومت سوريه گفت: “جمهوری اسلامی ايران به اين‌گونه کمک‌های تسليحاتی اقدام نمی‌کند.”

وی گفت ايران اساسأ با مداخلات خارجی در امور کشورها مخالف است.

خزاعی در همين حال افزود: “اما ما مدارکی در دست داريم که برخی از کشورهای اروپائی به‌ويژه فرانسه برای گروه‌های مسلح شورشی که در مقابل حکومت سوريه می‌جنگند، سلاح ارسال می‌کنند.”

وی گفت: “براساس اطلاعات به‌دست آمده تعداد زيادی از مردم سوريه توسط گروه‌های مسلح شورشی کشته شده‌اند.”

به گفته نماينده جمهوری اسلامی در سازمان ملل، ايران معتقد است دولت و ملت سوريه اين توانائی را دارند که خودشان چنان‌چه مشکلی دارند آن را حل کنند.

محمد خزاعی در حالی کمک تسليحاتی جمهوری اسلامی به حکومت بشار اسد را رد می‌کند که دو روز پيش آمريکا بار ديگر جمهوری اسلامی را متهم کرد که با ارسال تسليحات به سوريه به رژيم اسد در سرکوب مخالفان ياری می‌رساند. مقامات آمريکايی پيشتر نيز به همکاری‌های نظامی ميان تهران و دمشق اشاره کرده بودند.

همچنين دوشنبه گذشته وزارت امور خارجه فرانسه اعلام کرد ايران بارها با ارسال سلاح به سوريه قطعنامه‌های سازمان ملل را زيرپا گذاشته است.

ديويد کامرون، نخست وزير بريتانيا نيز روز چهارشنبه در پارلمان اين کشور گفت : “شواهد زيادی وجود دارد که نشان می‌دهد ايران به دولت سوريه در سرکوب مردم اين کشور کمک می‌کند.”

از بهمن‌ماه سال ۱۳۸۹ تاکنون اعتراضات مخالفان حکومت بشار اسد در سوريه ادامه دارد. برپايه آمار سازمان ملل متحد، اعتراضات مردمی در سوريه تاکنون بيش از پنج هزار کشته به‌جا گذاشته است.