دونالد ترامپ یک روز بعد از اعلام خروج ایالات متحده آمریکا از برجام، جمهوری اسلامی ایران را تهدید کرد که چنانچه غنی‌سازی اورانیوم را از سربگیرد، با «عواقب جدی» روبرو می‌شود. رئیس جمهور آمریکا درباره پیامدهای مورد نظرش سکوت کرده است.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا

روز گذشته دونالد ترامپ چهار روز زودتر از موعد خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران را اعلام کرد. فرماندهان نظامی ایران، گروهی از مراجع تقلید شیعه و جمعی از ولایتمداران از خروج آمریکا از برجام استقبال کرده‌اند. حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در واکنش به خروج آمریکا از برجام گفته است که به وزارت خارجه مأموریت داده در گفت‌وگو با تروئیکای اروپایی، چین و روسیه راهی برای اجرای توافق هسته‌ای بدون حضور آمریکا بیابد. وزرای خارجه سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان هفته آینده با هم جلسه خواهند داشت. اتحادیه اروپا هم با صدور بیانیه‌ای مجدداً اعلام  کرده که چنانچه ایران به برجام پایبند بماند، کشورهای عضو اتحادیه اروپا هم به توافق هسته‌ای خود را متعهد می‌دانند. ایران در هفته‌های گذشته بارها تهدید کرده است که اگر از ثمرات برجام برخوردار نشود، غنی‌سازی اورانیوم را از سر می‌گیرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا چهارشنبه ۹ مه/  ۱۹ اردیبهشت هشدار داد که اگر ایران غنی‌سازی اورانیوم را از سر بگیرد با «عواقب جدی» روبرو می‌شود:

«من به ایران توصیه می‌کنم برنامه هسته‌ای‌اش را از سر نگیرد. من به آنها اکیداً توصیه می‌کنم. اگر دست به چنین کاری بزنند با عواقب جدی روبرو می‌شوند.»

رئیس جمهور آمریکا اما درباره پیامدهای مورد نظرش سکوت کرد.

کاخ الیزه اعلام کرده که حسن روحانی و امانوئل مکرون، رؤسای جمهور ایران و فرانسه با هم تلفنی گفت‌وگو کرده‌اند. به گزارش رسانه‌های داخلی روحانی در این تماس تلفنی خواهان حفظ منافع ایران در مسائلی مانند فروش نفت، روابط بانکی، سرمایه‌گذاری‌ها و بیمه نفت‌کش‌ها به طور روشن و صریح شد. با خروج آمریکا از برجام از ۲۲ اردیبهشت به بعد با اجرای ماده ۱۲۴۵ «قانون اختیارات دفاع ملی» بانک مرکزی ایران تحریم می‌شود و ۲۰ و ۲۱ تیر به بعد هم حوزه‌های انرژی و بیمه نفت‌کش‌های ایرانی و سرمایه‌گذاری شرکت‌های خارجی در صنعت نفت تحت تحریم قرار می‌گیرد. اتحادیه اروپا، آمریکا را متهم کرده که با خروج از برجام وارد یک جبهه دوم جنگ اقتصادی با کشورهای اروپایی شده است. ژان کلود یونکر رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا حتی از یک بحران دیپلماتیک بین اروپا و آمریکا خبر داده.

امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در گفت‌وگوی تلفنی با رئیس جمهوری اسلامی بر ضرورت حفظ چارچوب برجام و پایبندی همه طرف‌ها به تعهداتشان تاکید کرده و و وعده داده است که اروپا به طور منسجم برای پایداری و حفظ برجام تلاش خواهد کرد.

علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی در سخنانی که چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ایراد کرد گفت به آلمان، فرانسه و بریتانیا اعتماد ندارد. او از مسئولان خواست که اگر تضمین قطعی اجرای برجام را از تروئیکای اروپایی نگرفتند ایران از توافق هسته‌ای خارج شود.

بیشتر بخوانید: