مراسم تحلیف ولادیمیر پوتین در کاخ کرملین با حضور بیش از پنج هزار نفر برگزار شد و او برای بار چهارم بهعنوان رئیس جمهور فدراسیون روسیه آغاز به کار کرد. پوتین در این مراسم ضمن ادای سوگند، در سخنانی گفت جامعه روسیه نیازمند تحولاتی است که تنها از طریق یک جامعه آزاد بهدست میآید. دو روز گذشته مخالفان او تظاهرات کردند و پلیس با آنها برخورد کرد.
مراسم تحلیف چهارمین دوره ریاست جمهوری ولادیمیر پوتین دوشنبه ۷ مه / ۱۷ اردیبهشت با حضور شخصیتهای سیاسی و فرهنگی روسیه و کشورهای دیگر در سالن بزرگ الکساندر کرملین برگزار شد و تمامی شبکههای تلویزیونی روسیه آن را بهطور مستقیم پخش کردند.
پوتین در انتخابات ریاست جمهوری ۱۸ مارس گذشته با کسب ۷۶.۶۹ درصد آرا به پیروزی رسید. کمیسیون انتخاباتی روسیه از این انتخابات بهعنوان انتخاباتی با «حداکثر شفافیت» یاد کرد اما اپوزیسیون و سازمانهای غیردولتی روسیه از هزاران بینظمی در جریان انتخابات گزارش دادند.
پوتین ۶۵ ساله با دست گذاشتن بر روی کتاب قانون اساسی روسیه سوگند یاد کرد که به «حقوق و آزادیهای مردم و شهروندان» احترام بگذارد و آنها را تضمین کند؛ و از «حاکمیت، استقلال، امنیت و یکپارچگی دولت و وفاداری به مردم» حفاظت کند.
او در سخنان خود نیز چندین بار بر تثبیت آزادی در روسیه تأکید کرد در حالیکه در روز شنبه گذشته در اعتراضات سراسری مخالفان پوتین ۱۶۰۰ نفر دستگیر شدند.
درباره چنین موارد کلامی گفته نشد اما در عوض پوتین گفت: «ما برای گفتوگو آماده هستیم. روسیه یک شریک قوی، فعال و تأثیرگذار در زندگی بینالمللی است. قابلیت دفاعی کشور نیز تضمین شده است.»
پوتین افزود: «ما در همه عرصههای زندگی نیازمند تحول هستیم. من اطمینان دارم که این تحول را تنها از طریق جامعهای آزاد که پذیرای همه چیزهای جدید و پیشرفته باشد و بیعدالتی، رکود و انفعال بوروکراتیک و محافظهکاری بیش از اندازه را رد کند، میتوان به دست آورد.»
پوتین پس از ۱۸ سال ماندن در قدرت، با آغاز چهارمین دوره ریاست جمهوری خود تا سال ۲۰۲۴ نیز در قدرت باقی خواهد ماند. او که در جریان مبارزات انتخاباتی خود با خطابیههای رزمی سخن گفت و از موشکهای «شکستناپذیر» روسیه ستایش کرده بود، پس از انتخاب مجدد و پیروزی خود وعده داد که هزینههای نظامی را در سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ کاهش دهد و هرگونه «مسابقه تسلیحاتی» را رد کند.
پوتین در مراسم تحلیف خود گفت: «کیفیت جدید زندگی، رفاه، امنیت و سلامت مردم، مهمترین مسائل امروز هستند که در مرکز سیاست ما قرار دارند.»
در دوره قبلی ریاست جمهوری پوتین او با بحران بیسابقه بین روسیه و غرب روبهرو شد که بهویژه متأثر از درگیریهای اوکراین بود و منجر به تحریم شدید غرب علیه مسکو شد. دخالت مستقیم در جنگ سوریه و اتهامات مربوط به دخالت روسیه در انتخاب دونالد ترامپ، بهعنوان رئیس جمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۶ و همچنین بحران دیپلماتیک ایجادشده با بریتانیا و کشورهای غربی بر سر مسموم کردن جاسوس دوجانبه روس در بریتانیا، از جمله مسائل بحثبرانگیزی بود که روسیه را از غرب هر چه بیشتر دور ساخت.
پوتین در مراسم دوشنبه به مسائل و بحرانهای بینالمللی چندان اشارهای نکرد و تنها تأکید کرد که «روسیه کشوری حامی همکاری برابر و سودمند برای دو طرف با همه کشورها به نفع صلح و ثبات در جهان است.»
ولادیمیر پوتین در پایان به فضای باز و آفتابی کرملین رفت و با شرکتکنندگان در مراسم و جوانانی که در کارزار انتخاباتی از او حمایت کرده بودند دست داد. پس از آن مراسمی نیز در کلیسای بلاگُوِشنسکی کرملین برگزار شد.
پوتین در شب انتخاب مجدد خود در پاسخ به این سئوال که انتخابات بعدی نیز کاندیدا خواهد شد یا خیر، گفته بود: «حتماً شوخی میکنید! چه باید بکنم؟ تا ۱۰۰ سالگی اینجا بمانم؟ نه.»
بیشتر بخوانید: