نرخ دلار در بازار آزاد تهران و دیگر شهرهای ایران به نزدیکی هفت هزار تومان رسید. شاهدان عینی میگویند: صرافیها از خرید و فروش دلار منع شدند. رئیس بانک مرکزی همچنان وضعیت بازار ارز را «مطلوب» میخواند و رئیس جمهوری در خراسان از مردم خواسته درباره قیمت ارز نگران نباشند.
حدود یکماه از اعلام تصمیم جدید دولت جمهوری اسلامی برای ساماندهی بازار ارز میگذرد. سامانه ارزی نیما که قرار است تمامی مبادلات ارزی از مسیر آن انجام شود، راهاندازی شده اما روند صعودی نرخ دلار متوقف نشده است.
یکشنبه ۱۶ اردیبهشت تنها چند ساعت پس از اظهارات حسن روحانی در سبزوار که همانند گذشته وضعیت اقتصادی را مطلوب توصیف و درآمدهای ارزی را میلیاردها دلار اعلام کرد و از مردم خواست نگران کمبود منابع ارزی نباشند، نرخ دلار در تهران و دیگر شهرها از مرز ۷۰۰۰ تومان عبور کرد.
کاربران شبکههای اجتماعی از توقف خرید و فروش ارز در تمامی صرافیها خبر دادند. خبرگزاری تسنیم که به سپاه پاسداران نزدیک است هم گزارش کرد: بانک مرکزی صرافیها را از خرید و فروش دلار منع کرده است.
دولت جمهوری اسلامی فروردین امسال پس از بحران ارزی و افزایش نرخ برابری دلار اعلام کرد به منظور کاهش التهاب بازار ارز، یورو را جایگزین دلار در معاملات تجاری خواهد کرد. علاوه بر این، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری هم نرخ رسمی دلار در تمامی بازارها و برای همه متقاضیان ۴۲۰۰ تومان اعلام کرد.
پس از ابلاغ این دستورالعمل خرید و فروش دلار در صرافیهای تهران و دیگر شهرها به صورت کامل متوقف شد. شاهدان عینی گفتند که تهیه دلار در بازار رسمی غیرممکن است. کسانی که برای خرید ارز با قیمت اعلام شده به صرافیها مراجعه کرده بودند، گفتند که هیچ یک از صرافیها دلار با نرخ اعلام شده تحویل نمیدهد.
با این حال رئیس کل بانک مرکزی ایران در مجلس شورای اسلامی اقدامات دولت را «مفید و مثمرثمر» خواند و ادعا کرد دولت التهابات ارزی را مهار کرده است.
جنگ دلار: امیدی به کاهش قیمت نیست
حسامالدین آشنا یکی از مشاوران امنیتی نزدیک به حسن روحانی فروردین امسال پس از التهاب ارزی در حساب کاربری خود «دولت موازی» عنوانی که حامیان حسن روحانی برای منتقدان اصولگرای او به کار میبرند، را به تعیین نرخ دلار در خارج از ایران به منظور زمینگیر کردن دولت حسن روحانی متهم کرد.
او بدون بیان حزئیات بیشتر نوشت که نرخ دلار در صرافیهای سلیمانه و دبی تعیین میشود. پس از این اظهارنظر برخی از خبرنگاران حامی دولت روحانی از خروج گسترده منابع ارزی از ایران خبر دادند. بانک مرکزی نیز در گزارش وضعیت مالی سال ۹۶ کاهش منابع ارزی و خروج سرمایه از ایران را تائید کرد.
با این حال محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت گفت که کاهش سرمایهگذاری به معنای خروج سرمایه از کشور نیست و دولت منابع ارزی کافی در اختیار دارد.
او گفت که ایران برای مقابله با تهدیدها و تحریمهای احتمالی امریکا نیز آماده است و از قبل برنامه و بودجه جداگانهای برای بازگشت تحریمها تدوین کرده است.
این اظهارات نگاهها را متوجه عامل بیرونی تاثیرگذار بر بازار ارز ایران کرد. به ویژه که وزیر امور خارجه جدید ایالات متحده امریکا هم کاهش ارزش ریال در برابر دلار را یکی از نشانههای ناکارآمدی جمهوری اسلامی و متاثر از فشارهای واشنگتن بر تهران خوانده بود.
آمریکا قرار است ۱۲ اعلام کند که در توافق هستهای با ایران میماند و یا به صورت یکجانبه از این توافق خارج میشود.
خروج آمریکا از توافق و اعمال تحریمهای اقتصادی و تجاری علیه ایران میتواند باردیگر منابع درآمدی جمهوری اسلامی را محدود کند. بهگونهای که مشتریان نفت ایران اعلام کردهاند که در حال رایزنی برای کاهش قیمتها و همچنین افزودن تبصرهای در قراردادهای نفتی با ایران برای فسخ قرارداد در صورت اعمال تحریمها هستند.
این وضعیت در شرایطی که به گفته مقامهای دولتی «بازارهای موازی» همچنان در شرایط رکود به سر میبرند، دلار را به یکی از کالاهایی که در آینده «کمیاب» و گرانتر خواهد شد تبدیل کرده و تقاضا برای آن را افزایش داده است.
از رکورد شکنی دلار تا اعتصاب بازار
در حالی که دلار در بازار آزاد امروز از مرز 7 هزار تومان گذشته:
اعتصاب یکپارچه در بانه وارد بیست و یکمین روز خود شد.
دیروز بازار جلفا در اعتصاب بود
اطلاعیه هایی برای تعطیلی بازار مشهد در اعتراض به بالا رفتن قیمت طلا و نقره همزمان با سفر روحانی به مشهد منتشر شد
بازار هنر طلافروشان اصفهان با این که اعتصابی صورت نگرفت، سوت و کور بود
شایعه اعتصاب در بازار تهران هم پیچیده است
کارگر / 07 May 2018