این احتمال وجود دارد که با خروج ایالات متحده آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران، امری که بحران اقتصادی در کشور را تشدید می‌کند، حسن روحانی کابینه دولت دوازدهم را تغییر دهد. محمد رضا بادامچی، نماینده اصلاح‌طلب مجلس شورای اسلامی روز گذشته از روحانی خواسته بود که اصلاح‌طلبان را در تغییرات احتمالی کابینه در نظر داشته باشد. محمد کاظمی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس اما چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت گفته است هرچند برخی وزرا خوب عمل نکردند، و قطعاً مجلسیان هم به تغییر کابینه گرایش دارند، اما در شرایط کنونی فرصتی برای اعمال این تغییرات نیست.

اما از طرف دیگر نمایندگان، به ویژه نمایندگان اصول‌گرا، مایلند نشان دهند که در شرایط دشوار کنونی بیکار ننشسته‌اند. زورشان فقط به چند تن وزیر می‌رسد که با وجود رهبر و سپاه و محافل پنهان، حوزه اختیارات محدودی دارند؟

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در حلقه نمایندگان مجلس (عکس: آرشیو)

محمد کاظمی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی و از نمایندگان اصلاح‌طلب مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجویان ایران گفته است:

 «مسائل بین‌المللی و همچنین مسائلی که آمریکایی‌ها برای ما ایجاد کردند، واقعیت‌هایی است که اگر جامعه در جریان آن قرار گیرد، خیلی بهتر است. اما تغییر کابینه را توصیه نمی‌کنم اگرچه برخی وزرا خوب عمل نکردند و ضعیف عمل کردند اما به نظر می‌رسد در این شرایط فرصتی برای تغییر وجود ندارد مگر اینکه خود رئیس‌جمهور اقدام کند.»

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا ۱۲ مه نظر قطعی خود را درباره توافق هسته‌ای با ایران اعلام می‌کند. محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت و معاون رئیس جمهوری اسلامی چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت در سخنانی در انزلی پیش‌بینی کرده که احتمالاً ایالات متحده آمریکا از برجام خارج می‌شود. نوبخت گفته است:

«آماده متفاوت شدن فضا هستیم و تدابیر و بودجه‌های لازم را برای روزهای متفاوت با امروز، آماده کرده‌ایم. محاصره اقتصادی، همچنان وجود دارد و وظیفه ما این است که آن را بشکنیم و از تصمیماتی هم که از ابتدای دولت تاکنون تحت عنوان برجام اتخاذ شد و همه مردم ایران در آن سهم دارند را تا آخرین روز، با مستندات دفاع می‌کنیم.»

محمد کاظمی، عضو کمیسیون قضایی مجلس به خبرگزاری ایسنا گفته که مجلس «قطعاً از تغییر کابینه» استقبال می‌کند. او اما در همان حال یادآوری کرده که شرایط را هم باید در نظر گرفت:

«باید ببینیم فضا به چه سویی پیش می‌رود ولی در این شرایط خاص و حساس که در فضای بین‌المللی هم درگیر مسائلی هستیم، تغییر کابینه را به صلاح نمی‌دانیم.»

 حسن روحانی پیش از این تحولات، یکشنبه گذشته در سخنانی که در اجلاس «هم‌اندیشی مدیران ارشد دولت» ایراد کرد، گفته بود:

« هر کس در پست دولتی و در هر رده مدیریتی که قرار دارد، باید بداند طبق قانون و وظیفه شرعی، دارای توانمندی و قدرت بالاست و باید به وظیفه خود عمل کند و اگر نمی‌تواند و از اخم این و آن می‌ترسد و هراس دارد، باید کنار برود، چرا که واجب نیست، صندلی که اشغال کرده تا پایان ۴ سال به آن بچسبد.»

گرایش مجلس به تغییر کابینه بعد از سخنان روحانی در اجلاس یاد شده، آشکارتر شده است. بحران دلار که قیمت آن مجدداً به شش هزار تومان رسید، بحران بیکاری، اعتراضات کارگران، مزدبگیران، شاغلان و بازنشستگان در شهرهای مختلف ایران و همچنین تظاهرات سراسری دی ۹۶ در بیش از ۸۵ شهر ایران توأم با بحران بی‌آبی در فلات مرکزی و اعتراضات کشاورزان، دولت را به چاره‌جویی واداشته است. وزارت نفت اعلام کرده که تا وقتی که صادرات نفت ایران ادامه دارد، از نظر این وزارتخانه برجام اجرا می‌شود. با خروج آمریکا اما ممکن است صادرات نفت نیز مختل شود.

اسفند سال گذشته محمد علی پورمختار نماینده اصول‌گرا با سابقه سپاهی‌گری پیشنهاد داده بود که برای «نجات کشور» یک نظامی رئیس جمهور ایران شود.