در پی استعفای سرژ سرکیسیان، نخست‌وزیر ارمنستان و پس از آن‌که اعلام شد کارن کاراپتیان، نخست‌وزیر موقت گفت‌وگو با مخالفان را لغو کرده، نیکول پاشینیان، رهبر اپوزیسیون از طرفداران خود خواست بار دیگر به خیابان‌ها بیایند.

نیکول پاشینیان، رهبر اپوزیسیون و نماینده پارلمان ارمنستان
نیکول پاشینیان، رهبر اپوزیسیون و نماینده پارلمان ارمنستان

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، نیکول پاشینیان، رهبر اپوزیسیون و نماینده پارلمان ارمنستان از مخالفان خواست تا ساعت ۱۱ چهارشنبه ۲۵ آوریل / ۵ اردیبهشت به‌وقت محلی در اعتراض به دولت در خیابان‌ها دست به تظاهرات بزنند.

پاشینیان پیش از این فراخوان گفته بود: «اگر آن‌ها حاضرند تا در مورد انتقال مسالمت‌آمیز قدرت صحبت کنند (…) من آماده‌ام تا با آن‌ها دیدار کنم (…) حزب جمهوری‌خواه نمی‌تواند در قدرت باقی بماند، زیرا این مردم هستند که پیروز شده‌اند.»

کارن کاراپتیان، نخست‌وزیر موقت در بیانیه‌ای پاسخ داد که این دیدار «به دلیل درخواست‌های جدید و یک‌طرفه پاشینیان» لغو شده است.

او با بیان این‌که «این یک مذاکره نیست و پاشینیان برنامه خود را پیش می‌برد» اعلام کرد که از ریاست جمهوری کشور درخواست کرده که جلسه‌ای در قالب بزرگتر با رهبر مخالفان برگزار شود.

سرژ سرکیسیان، نخست‌وزیر ارمنستان زیر فشار اعتراضات مخالفان دوشنبه ۲۳ آوریل / ۳ اردیبهشت در بیانیه‌ای استعفای خود را اعلام کرد. نمایندگان پارلمان ارمنستان از روز استعفای سرکیسیان به‌مدت یک هفته فرصت دارند تا کاندیداهای جدید برای سمت نخست‌وزیری را معرفی کنند. رأی‌گیری در این‌باره ۲ ماه مه / ۱۲ اردیبهشت برگزار خواهد شد.

در حالی‌که حزب جمهوری‌خواهِ سرژ سرکیسیان ۶۵ کرسی از ۱۰۵ کرسی پارلمان را در اختیار دارد، نیکول پاشینیان شامگاه روز گذشته (سه‌شنبه) خواهان سازماندهی انتخابات زودهنگام پارلمانی «در یک یا دو ماه آینده» شد. او اطمینان داد که در رابطه با سرکیسیان «هیچ‌گونه انتقام سیاسی» در کار نخواهد بود.

رهبر ۴۲ ساله اپوزیسیون پیش از این در یک مصاحبه مطبوعاتی در ایروان گفته بود که مخالفان آماده هدایت کشورند. او گفته بود: «اگر مردم این مسئولیت را به من بسپارند، آماده پذیرفتن آن هستم.»

با این حال، روز گذشته (سه‌شنبه)، قرار بود به‌مناسبت ۲۴ آوریل، سالگرد کشتار ارامنه در سال‌های ۱۹۱۷ – ۱۹۱۵ توسط امپراتوری عثمانی، آتش‌بس سیاسی برقرار شود. روز قبل از آن مقامات حکومتی از ۲,۹ میلیون ارمنی خواسته بودند تا در این روز اتحاد خود را حفظ کنند.

در لس آنجلسِ آمریکا هزاران نفری که به این مناسبت گرد آمده بودند از تغییرات سیاسی در ایروان استقبال کردند.

در اوایل روز سه‌شنبه نمایندگان و رهبر اپوزیسیون به‌همراه هزاران نفر از طرفداران خود به‌مدت دو ساعت در میدان جمهوری ایروان راهپیمایی کردند و سپس به تپه مشرف ایروان، محل برگزاری مراسم یادبود رفتند.

قبل از آن‌ها آرمن سرکیسیان، رئیس جمهوری ارمنستان (که نسبتی با سرژ سرکیسیان ندارد)، کارن کاراپتیان، نخست‌وزیر موقت و مقامات مذهبی کشور نیز در محل مراسم یادبود قربانیان کشتار ارامنه حضور یافته بودند.

نیکول پاشینیان در نخستین مصاحبه خود پس از پیروزی جنبش اعتراضی که در آن به زبان روسی و انگلیسی صحبت می‌کرد، از حفظ روابط نزدیک با روسیه حرف زد و روسیه را «کشور برادر» نامید. پاشینیان افزود: «اما اگر کسی بگوید که من طرفدار غرب یا طرفدار روسیه هستم اشتباه می‌کند. من طرفدار ارمنستان هستم.»

پیش از آن در مسکو دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اظهار امیدواری کرده بود که «نظم و ثبات در ارمنستان حفظ شود».

حکمت حاجی‌اف، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان نیز روز سه‌شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که «پس از رفتن سرژ سرکیسیان، دیکتاتور نظامی» باکو امیدوار است که دولت آینده در مورد مناقشه قره‌باغ موضع سازنده‌ای بگیرد.

حاجی‌اف با بیان این‌که «امیدواریم نیروهای سیاسی سالم در این کشور به قدرت برسند»، افزود: «جمهوری آذربایجان آماده برای ادامه مذاکرات با نیروهای سیاسی سالم ارمنستان به‌منظور حل هر چه سریع و مسالمت‌آمیز مناقشه قره‌باغ بر اساس موازین حقوق بین‌الملل و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل است.»

جمهوری آذربایجان و ارمنستان منطقه قره‌باغ را متعلق به خود می‌دانند و از فوریه ۱۹۸۸ تا مارس ۱۹۹۴ بین دو کشور بر سر این منطقه جنگ و درگیری بود.

بیشتر بخوانید: