شاید برای نخستین‌بار در تاریخ ۳۳ ساله حکومت جمهوری اسلامی باشد که اکثریت قریب به اتفاق احزاب سیاسی اپوزیسیون و اصلاح‌طلب روی عدم شرکت در انتخابات یا تحریم آن به توافق رسیده‌اند.
گفت‌وگوی زیر با عبدالله مهتدی، دبیرکل حزب کموله کردستان ایران، درباره مواضع این حزب و نیز سایر احزاب کردستان در انتخابات پیش‌رو است.
 
 
آقای مهتدی، در آستانه‌ انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی، موضع حزب کومله در خصوص این انتخابات چیست؟
 
از نظر ما هیچ‌کدام از انتخابات جمهوری اسلامی، در قیاس با استانداردهای دموکراتیک جهانی، واقعا دموکراتیک نیست. ولی انتخاباتی که پیش‌رو داریم، دیگر حتی با استانداردهای ناقص جمهوری اسلامی هم به‌هیچ عنوان قابل قبول نیست و همین است که باعث شده طیفی فوق‌العاده وسیع روی تحریم و عدم شرکت در انتخابات اجماع حاصل کنند.
 
موضع ما تحریم فعال انتخابات است که ضرورت دارد پیرامون آن آگاه‌سازی و فعالیت وسیع شود تا رژیم جمهوری اسلامی نتواند هیچ مصونیتی را بابت شرکت مردم در این انتخابات به رخ این و آن بکشد.
 
به‌طور مشخص در کنار دعوت از مردم برای عدم شرکت در انتخابات، چه راه حل‌های عملی‌ به مردم پیشنهاد می‌دهید؟
 
من نمی‌توانم الان نسخه‌ای برای مردم بپیچم، ولی چنانچه فضای دوره‌ انتخابات امکانش را دهد، من موافق حرکت‌های مردمی مسالمت‌آمیز و در حد مقدور واقع‌بینانه هستم، به امید این که این حرکت‌ها اعتماد بیشتری را به مردم بدهد و شروع مجددی برای گرم کردن ،نه تنور انتخابات، بلکه گرم کردن تنور جنبش‌های اجتماعی در ایران باشد.
 
من فکر می‌کنم این چیزی است که می‌تواند باشد. از آن حوزه‌ فعالیت‌های انتخاباتی باید کمال استفاده را کرد، برای این که مهم‌ترین مسائل اجتماعی و سیاسی ایران را در آن دوره در بین محافل و در بین توده‌های وسیع مردم مطرح کرد.
 
اگر کسی بتواند در مناطق کردنشین از فیلتر شورای نگهبان رد شود و رأی اکثریت مردم را کسب کند، آیا بستر و زمینه‌ای وجود دارد که در مجلس آتی بتواند مطالبات مردم کرد و کردزبان را در مجلس دنبال کند، یا اصلاً چنین راهی را شما مسدود می‌دانید؟
 
فوق‌العاده غیر محتمل می‌دانم. البته از لحاظ احتمالات نمی‌توانم این استثناء را به‌کلی غیر ممکن اعلام کنم، ولی به نظر من چنین چیزی فوق‌العاده غیر متحمل است و من پیشنهادم به همه کسانی که فکر شرکت در انتخابات و نامزد شدن را می‌کنند، این است که این کار را نکنند و در مقابل مردم قرار نگیرند.
 
موضع ما تحریم فعال انتخابات است که ضرورت دارد پیرامون آن آگاه‌سازی و فعالیت وسیع شود تا رژیم جمهوری اسلامی نتواند هیچ مصونیتی را بابت شرکت مردم در این انتخابات به رخ این و آن بکشد
 
 در مقابل خواست و اراده‌عمومی مردم قد علم نکنند. کسی که امروز وقعی به تحریم وسیع انتخابات نمی‌گذارد که همه‌ طیف‌های سیاسی ایران را دربرگرفته است، چطور فردا می‌تواند مدافع حقوق مردم در مجلس اسلامی باشد؟
 
در خود مناطق و استان‌های کردنشین فضای تحریم چقدر با استقبال مواجه شده است؟ آیا همه‌احزاب اپوزیسیون، اصلاح‌طلب کرد و همه نحله و گرایش‌های سیاسی در مناطق کردزبان از این تحریم فعال استقبال کرده‌اند؟
 
هنوز همه اطلاعیه رسمی نداده‌اند، ولی برداشت من در تماس‌هایی که با آنها داشتم این است که همه‌احزاب اپوزیسیون کرد از بزرگ و کوچک به سمت تحریم انتخابات پیش خواهند رفت.
 
آیا فکر می‌کنید رقابت‌های قومی، خانوادگی و فامیلی که معمولاً در انتخابات مجلس انگیزه‌ای برای مشارکت مردم فراهم می‌کند، این‌بار هم می‌تواند قوی‌تر از دعوت به تحریم عمل کند؛ به‌ویژه در مناطق کردزبان؟
 
نمی‌دانم چقدر می‌تواند قوی‌تر از تحریم باشد. من پیش‌بینی انتخابات فوق‌العاده سردی را در کردستان ایران می کنم، ولی به طور کلی در انتخابات محلی و منطقه‌ای همیشه علایق و منافع و رقابت‌های محلی فوق‌العاده بیشتر مؤثرند تا انتخابات سراسری مربوط به ریاست جمهوری.
 
بنابراین می‌شود درجه‌ای پیش‌بینی شرکت مردم را کرد، اما پیش‌بینی من در کل این است که این انتخابات بسیار بسیار سرد خواهد بود و مردم مدت‌هاست امید به ایجاد تحول از طریق شرکت در انتخابات را از دست داده‌اند.
 
کسی که امروز وقعی به تحریم وسیع انتخابات نمی‌گذارد که همه‌ طیف‌های سیاسی ایران را دربرگرفته است، چطور فردا می‌تواند مدافع حقوق مردم در مجلس اسلامی باشد؟
 
در آستانه‌ هر انتخابات معمولاً حاکمیت مقداری فضای باز سیاسی ایجاد می‌کند که مردم میل به مشارکت در انتخابات پیدا کنند. چنین چیزی را این بار ما مشاهده نکردیم. دلیل این را چه می‌دانید؟ آیا فکر می‌کنید که حاکمیت اساسا به دنبال ایجاد یک نمایش مشارکت حداقل هست یا حتی آن نمایش را هم در واقع کنار گذاشته است و دنبال آن نیست؟
 

به نظر من حاکمیت قید مشارکت مردم و آن نمایش‌های انتخاباتی را که در گذشته برای نشان دادن اعتبار و مصونیت خودش داشت، زده است.

خود آقای خامنه‌ای انتخابات را یک چالش امنیتی اعلام کرده است. بنابراین به نظر من دلیل اصلی از نظر حاکمیت بی‌دردسر برگزار کردن این انتخابات است و نه نمایش حضور مردم.

بنابراین من فکر می‌کنم این بار مطلقا به حضور مردم توجه‌نمی‌کنند و در مقابل می‌خواهند بی‌دردسر برگزار شود. تحلیل من این است که به همین دلیل آن فضایی را که در سابق در هفته‌های مختوم به انتخابات وجود داشت، این بار نخواهیم داشت.