یک عضو حماس در پایتخت مالزی به دست مهاجمان ناشناس ترور شد. یک روز پیش از آن نیز اعتراضات فلسطینیان در نوار غزه ادامه یافت که به گستردگی هفتههای پیش نبود، اما کماکان خونبار باقی ماند. شمار قربانیان خشونت ارتش اسرائیل علیه معترضان فلسطینی در هفتههای اخیر به ۳۵ تن رسیده است.
دو مهاجم ناشناس سوار بر موتورسیکلت شنبه صبح ۲۱ آوریل / اول اردیبهشت، یک عضو حماس را در کوالالامپور مالزی به قتل رساندند. فادی محمد بطش ۳۵ ساله یک مدرس رشته مهندسی بود که بر اثر اصابت چهار گلوله ترور شد. موتورسوارها ۱۰ گلوله به سوی او شلیک کرده بودند.
حماس در بیانیهای قتل یک عضو خود را تأیید کرده اما آن را به سرویس اطلاعاتی اسرائیل نسبت نداده است. در بیانیه حماس عاملان این قتل «دستان خیانتپیشه» توصیف شدهاند.
سفیر فلسطین در مالزی ساعتی بعد از این بیانیه هویت قربانی را اعلام کرد اما از پاسخ به این پرسش که آیا محمد بطش عضو حماس بوده است یا نه، طفره رفت.
او به «رویترز» گفته که هنوز نمیتوان بطش را هدف ترور سیاسی یا عضو حماس دانست و تحقیقات در این زمینه ادامه دارد. به گفته او، شاهدان عینی مهاجمان را «دارای ویژگیهای ظاهری اروپایی» توصیف کردهاند.
اما جنبش جهاد اسلامی فلسطین و خانواده بطش مسئولیت ترور او را متوجه موساد دانستند.
مقامهای اسرائیل نیز از اظهارنظر دراینباره خودداری کردهاند.
ادامه اعتراضات در غزه
سربازان اسرائیلی جمعه ۲۰ آوریل / ۳۱ شهریور چهار معترض فلسطینی دیگر را به ضرب گلوله از پای درآوردند. یکی از کشتهشدگان پسری ۱۵ ساله بود.
به گفته مقامهای بهداشتی فلسطینی، ۱۵۶ تن دیگر نیز در گلولهباران سربازان اسرائیلی مجروح شدهاند.
ساکنان معترض غزه برای دستیابی به حق بازگشت به سرزمین پیشینشان دست به اعتراض زدهاند و تجمع آنها در مرز غزه با اسرائیل به مناسبت «روز سرزمین» آغاز شد. معترضان گفتهاند شش هفته به اعتراض ادامه میدهند. آنها جمعه نیمی از این شش هفته اعتراض را سپری کردند اما میزان مشارکت نسبت به هفتههای پیشین کاهش یافته بود.
معترضان در هر حال جمعه هشدار اسرائیل مبنی بر نزدیکنشدن به مرز را نادیده گرفتند، در برابر سربازان اسرئیلی از فلاخن و قلابسنگ استفاده کردند و برخی با سیمچین تلاش کردند تا در حصار مرزی نفوذ کنند.
با مرگ چهار معترض در این تجمع، شمار کل کشتهشدگان به شش تن رسیده است.
نیکولای ملادنف، فرستاده سازمان ملل در امور خاورمیانه در واکنش به سرکوب معترضان در توئیتی نوشت:
«شلیککردن به کودکان تکاندهنده است! چگونه کشتن یک کودک در غزه امروز به صلح کمک میکند؟»
🔴 It is OUTRAGEOUS to shoot at children! How does the killing of a child in #Gaza today help #peace? It doesn’t! It fuels anger and breeds more killing. #Children must be protected from #violence, not exposed to it, not killed! This tragic incident must be investigated.
— Nickolay E. MLADENOV (@nmladenov) April 20, 2018
پتر لرنر، سخنگوی بازنشسته ارتش اسرائیل در پاسخ به او توئیت کرد که «لطفاً بروید غزه، با حماس رایزنی کنید و مجبورشان کنید از فرستادن مردم به حصارهای مرزی دست بکشند.»
اسماعیل هنیه، رهبر حماس هشدار داده است که اعتراضها ۱۵ مه به اوج خود خواهند رسید و در تمام مرزهای فلسطین و اسرائیل بر پا خواهد شد. او در بازدید از کمپ معترضان در مرز غزه و اسرائیل گفت:
«من به مردممان در همهجا میگویم که آماده سرازیرشدن سیل انسانی بر تمام مرزهای فلسطین، داخل سرزمینهای اشغالی و خارج آن باشند. من به اشغالگران اسرائیلی میگویم که دیگر دورانتان تمام شده است.»
جامعه بینالملل استفاده اسرائیل از گلولههای جنگی در سرکوب اعتراضها را محکوم کرده اما مسئولان اسرائیلی میگویند که هربار معترضان بیش از حد به حصارهای مرزی نزدیک شوند، سربازان این کشور حق تیراندازی دارند.
انتقادها از اسرائیل چنان قوت گرفته که ناتالی پورتمن، ستاره هالیوودی اسرائیلیـآمریکایی گفت در مراسم اهدای جایزه یک میلیوندلاری به او در اسرائیل شرکت نخواهد کرد.