وزیر خارجه ایران در سفرش به نیویورک اعلام کرد که چنانچه آمریکا از برجام خارج شود، واکنش جمهوری اسلامی با توجه به امکان انتخاب‌هایی که دارد برای آمریکا ناخوشایند خواهد بود.

۲۱ مه ۲۰۱۶: محمد جواد ظریف در سفرش به نیویورک (عکس: آرشیو)

پنجشنبه ۱۹ آوریل/ ۳۰ فروردین سفیر آمریکا در امور خلع سلاح در یک نشست خبری در ژنو اظهار امیدواری کرده بود که سه قدرت اروپایی – بریتانیا، فرانسه و آلمان – با ایالات متحده آمریکا بر سر افزودن مکمل‌هایی به توافق هسته‌ای با ایران به درک مشترکی برسند. رابرت وود از مذاکرات فشرده با تروئیکای اروپایی درباره ضرورت نظارت بر برنامه موشکی سپاه و بند غروب برجام خبر داده و از اروپا خواسته بود که رضایت رئیس جمهور آمریکا را به دست بیاورند. ترامپ تهدید کرده که اگر تا ۱۲ مه نواقص برجام برطرف نشود، آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران خارج می‌شود.

وزیر خارجه ایران همزمان با این تحولات به نیویورک سفر کرده که در اجلاس بین‌المللی صلح پایدار سازمان ملل شرکت کند. محمد جواد ظریف در جمع خبرنگاران درباره واکنش جمهوری اسلامی به خروج آمریکا از برجام گفت:

«جمهوری اسلامی ایران حتماً بر اساس منافعش عمل می‌کند، ایران در برجام و بیرون از برجام انتخاب‌های گسترده‌ای برای اقدام دارد و حتماً اقدامی که ایران خواهد کرد و واکنشی که جامعه بین‌المللی  به حرکت آمریکا خواهد داشت، برای آمریکایی‌ها بسیار  ناخوشایند است.»

محمد جواد ظریف در جمع خبرنگاران گفته است که در سفرش به آمریکا قصد دارد با حلقه‌هایی از نخبگان و سردبیران سیاسی رسانه‌های آمریکا دیدگاه های جمهوری اسلامی درباره مشکلات خاورمیانه را به بحث بگذارد.

سناتور باب کورکر، رییس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا اعلام کرده که چنانچه اروپایی‌ها نواقص برجام را برطرف نکنند، رییس جمهور آمریکا هیچ مشکلی برای خروج از این توافق ندارد.

حدود ۵۰۰ نماینده پارلمان‌های آلمان، فرانسه و بریتانیا در نامه‌ای خطاب به همکاران خود در کنگره آمریکا از آن‌ها خواسته‌اند که با خروج از برجام موافقت نکنند. آن‌ها گفته‌اند اگر آمریکا از برجام خارج شود برنامه هسته‌ای ایران از کنترل خارج و منطقه خاورمیانه دستخوش ناآرامی‌های بیشتری خواهد شد.

عباس عراقچی، معاون سیاسی ظریف پنجشنبه ۱۹ آوریل/۳۰ فروردین در دیدار با وزیر خارجه نروژ گفت:

«برجام در معرض خطر قرار دارد. برجام قبل از هر چیز یک توافق امنیتی در حوزه عدم اشاعه است و هر گونه برخورد با آن منجر به تضعیف نظام عدم اشاعه شده و همه ما را در برابر انتخاب میان امنیت و عدم امنیت قرار خواهد داد.»

  عراقچی پیش از سفر به نروژ، برای مذاکراتی درباره پیشنهادهای تروئیکای اروپایی در جهت نظارت بر برنامه موشکی سپاه به ایتالیا سفر کرده بود، چهارشنبه ۱۸ آوریل/ ۲۸ فروردین گفته بود تهران «آمادگی مقابله با هر سناریو را دارد.» دو هفته قبل علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی هشدار داده بود که چنانچه برجام لغو شود، ایران در چهار روز به غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم بازمی‌گردد.

بیشتر بخوانید: