«کمپین جهانی برای نابودی تسلیحات هستهای» (Ican)، برنده جایزه صلح نوبل سال ۲۰۱۷ میگوید در ایجاد زمینههای مناسب برای مذاکرات هستهای بین ترامپ و کیم جونگ اون، این کره جنوبی بود که سیاست درست را پیش برد و نه تهدید و ارعاب آمریکا.
بهگزارش رویترز، بئاتریس فین، مدیر اجرایی «کمپین جهانی برای نابودی تسلیحات هستهای» پنجشنبه ۱۹ آوریل / ۳۰ فروردین در یک نشست خبری در ژنو اعلام کرد که رئیسجمهور آمریکا نقشی در ترغیب رهبر کره شمالی برای شرکت در مذاکرات خلع سلاح هستهای کره شمالی نداشت، بلکه این کره جنوبی بود که هوشمندانه از بازیهای المپیک زمستانی به عنوان یک فرصت استفاده کرد.
بئاتریس فین در انتقاد از ترامپ گفت: « در روابط بینالمللی تهدید یک کشور به نابودی روش ثباتآفرینی نیست.»
او با اشاره به توئیتی که در آن ترامپ گفته بود دکمه هستهایاش بزرگتر و قدرتمندتر از کره شمالی است، بهکنایه گفت سیاست با «سم مردانگی» انباشته شده است.
سال گذشته تنش ناشی از برنامه هستهای و آزمایش موشکهای بالستیک کره شمالی بالا گرفت و خطر حمله نظامی آمریکا به کره شمالی بیشتر شد. اما از فوریه سال جاری که کره شمالی ورزشکاران خود را به المپیک زمستانی کره جنوبی اعزام کرد این تنش فروکش کرد. اکنون پس از ماهها مناقشه و تهدید قرار است دونالد ترامپ و کیم جونگ اون برای اولین بار در ماه مه و یا اوایل ژوئن با یکدیگر دیدار کنند.
مدیر اجرایی «کمپین جهانی برای نابودی تسلیحات هستهای» که پیش از یک کنفرانس دو هفتهای درباره پیمان منع گسترش سلاحهای هسته ای حرف میزد، گفت: «در واقع آنچه این بار عمل کرد، دیپلماسی بسیار ماهرانه کره جنوبی با استفاده از بازیهای المپیک زمستانی بود. کاملاً مراقب بود تهدید نکند، راه گفتوگو را گشود، آنها را دعوت کرد تا به بازیهای المپیک بپیوندند، مذاکرات ابتدایی را پیش برد و با هر دو طرف، باملایمت برخورد کرد.»
نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل در آن زمان از لحن ترامپ تهدیدآمیز ترامپ دفاع کرده و گفته بود تصور میکند رئیس جمهور آمریکا با پیامهای توئیتریاش کیم جونگ اون را در مشت خود دارد.
دونالد ترامپ روز گذشته، ۱۸ آوریل / ۲۹ فروردین اعلام کرد که آمریکا هر آنچه در توان دارد برای به ثمر رسیدن مذاکرات خلع سلاح هستهای در شبهجزیره کره به کار میبندند اما در همان حال یادآوری کرد که سیاست «اعمال حداکثر فشار» بر کره شمالی در برنامه اتمی پیونگیانگ ادامه مییابد.
مایک پمپئو که قرار است وزیر خارجه آمریکا شود در ایام عید پاک با کیم جونگ اون رهبر کره شمالی دیدار و گفتوگو کرده بود با این هدف که زمینههای دیدار رو در روی رئیس جمهور آمریکا با رهبر کره شمالی را فراهم کند.
بئاتریس فین میگوید معلوم نیست که چگونه ترامپ کره شمالی را قانع خواهد کرد که از سلاحهای هستهای دست بکشد. در هر حال برای باقی جهان بسیار دشوار است که بر این مذاکرات تأثیر بگذارد.
«کمپین جهانی برای نابودی تسلیحات هستهای» (Ican)، ائتلافی از صدها سازمان غیر دولتی، ۱۰ سال قبل تشکیل شده و در ژنو سوئیس مستقر است. این سازمان به دلیل «تلاشهای پیشگامانهاش برای ممنوعیت سلاحهای هستهای» جایزه نوبل صلح ۲۰۱۷ را دریافت کرد.
بیشتر بخوانید: