خبرگزاری رویترز گزارش داده که کشورهای اروپایی به توافق درباره پیشنهاد بریتانیا، آلمان و فرانسه برای اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه ایران نزدیک می‌شوند.

تلاش اتحادیه اروپا برای حفظ برجام (عکس: آرشیو)

چهارشنبه ۲۸ مارس / ۸ فروردین سفیران کشورهای عضو اتحادیه اروپا پیشنهاد بریتانیا، آلمان و فرانسه مبنی بر تحریم برنامه موشکی ایران را خارج از چارچوب پیش‌بینی شده در برجام به بحث گذاشتند.  اما ایتالیا، اسپانیا و اتریش اجرای این تحریم‌ها را رد کرده بودند. اکنون خبرگزاری رویترز به نقل از یک دیپلمات اروپایی که نام او افشا نشده گزارش داده که بعد از اقدام نظامی آمریکا، بریتانیا و فرانسه علیه سوریه در پاسخ به حمله شیمیایی به دوما، کشورهای اروپایی تحت فشار قرار گرفته‌اند که به دلیل حمایت ایران از حکومت اسد پیشنهاد تروئیکای اروپایی برای اعمال تحریم‌های تازه علیه جمهوری اسلامی را بپذیرند. فرانسه، بریتانیا و آلمان پیشنهاد ممنوعیت سفر و مسدود کردن دارایی‌های حدود ۱۵ مقام ایرانی، شرکت‌ و گروه‌ مرتبط با برنامه موشک‌های بالستیک ایران را به سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا داده‌اند.

آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان هفته آینده به واشنگتن سفر می‌کند با این هدف که درباره برجام با دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا دیدار و گفت‌وگو کند. امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه هم در سفر جداگانه‌ای به واشنگتن درباره برجام با ترامپ گفت‌وگو خواهد کرد.

تحریم‌های تازه‌‌ای که علیه برنامه موشکی سپاه و برای کاهش نفوذ ایران در خاورمیانه در نظر گرفته شده، با براین هووک‌،‌ مدیر بخش برنامه‌ریزی سیاست‌های وزارت خارجه آمریکا در واشنگتن به بحث گذاشته شده است. هدف سه قدرت اروپایی این است که دونالد ترامپ ۱۲ مه از برجام خارج نشود.

ایتالیا که ژانویه سال جاری/ دی ۹۶ یک تفاهم‌نامه اقتصادی به ارزش پنج میلیارد یورو را با تهران به امضاء رسانده، با اعمال تحریم‌های تازه علیه ایران به عنوان دومین مشتری نفتی اتحادیه اروپا همچنان مخالف است.

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دوشنبه گذشته گفته بود توافق هسته‌ای با ایران اهمیتی «حیاتی» دارد و خاطرنشان کرده بود که اتحادیه اروپا تلاش می‌کند طرف‌های این توافق به تعهدات خود پایبند باشند.

سناتور باب کورکر، رییس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا چهارشنبه ۱۸ آوریل/۲۹ فروردین گفته است چنانچه اروپایی‌ها نواقص برجام را برطرف نکنند، رییس جمهور آمریکا هیچ مشکلی برای خروج از این توافق ندارد.

ترامپ تا ۱۲ مه سال جاری (۲۲ اردیبهشت) به بریتانیا، فرانسه و آلمان فرصت داده که مکمل‌هایی برای برجام درنظر بگیرند. با این مکمل‌ها می‌بایست تأسیسات نظامی ایران تحت نظارت جامعه جهانی درآید و در پایان مدت محدودیت غنی‌سازی اورانیوم در تأسیسات هسته‌ای ایران هم تجدید نظر شود (بند غروب). به گفته کروکر، اروپایی‌ها از محدود کردن برنامه موشکی ایران و بازرسی از تأسیسات نظامی جمهوری اسلامی استقبال کرده‌اند. اما آلمان معتقد است که مذاکره درباره بند غروب به معنای مذاکره درباره کل توافق هسته‌ای‌ست و لذا میسر نیست.

بیشتر بخوانید: