یک استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تبریز می‌گوید نوسانات ارزی فرمی از «خشونت ساختاری» است که بر سر فرودستان آوار می‌شود.

اصغر ایزدی جیران، جامعه‌شناس دانشگاه تبریز در نشست «نوسانات ارزی و فروپاشی حاشیه‌های فقیرنشین» نوسانات ارزی را به منزله فرمی از خشونت ساختاری ارزیابی کرد و گفت: «اگر تا پیش از این، خشونت ساختاری آهسته و ذره ذره، در طولانی مدت در زندگی فقرا نفوذ می‌کرد، اکنون با سر رسیدن هر یک از خیزهای قیمتی در غذا، دارو و مسکن، خشونت ساختاری به تندی و در کوتاه مدت به یک‌باره بر سر فرودستان آوار می‌شود.»

او افزود: «التهاب بازار ارز به هر علتی که رخ داده باشد، زندگی فرودست‌ترین افراد را تبدیل به منظره‌ای از ضایعات انسانی – یعنی انسان‌هایی که دیگر مفید یا قابل قبول نیستند – کرده و در واقع، بازی با سرنوشت و زندگی و مرگ گروه‌های آسیب‌پذیر شده است.»

در هفته‌های اخیر قیمت دلار آمریکا در ایران با شیبی صعودی افزایش یافت و ۲۰ فروردین از مرز ۶۰۵۰ تومان هم گذشت. در این مدت دولت روحانی متهم به کم‌کاری در کنترل بازار ارز شد و سرانجام ستاد اقتصادی دولت با تشکیل جلسه فوق‌العاده اعلام کرد که دلار تک نرخی می‌شود و قیمت آن ۴۲۰۰ تومان خواهد شد. علاوه بر این بر اساس بخشنامه بانک مرکزی نگهداری بیش از ۱۰ هزار یورو جرم است.

نوسانات شدید در بازار ارز بر تمامی سطوح زندگی مردم در ایران تأثیر می‌گذارد و تبدیل به دومینوی قیمت‌ها می‌شود. بیشترین تأثیرات منفی آن نیز بر زندگی طبقات کم‌درآمد خواهد بود. در اثر نوسانات قیمت ارز، ارزش دلاری حقوق حداقلی که کارگران برای سال ۹۷ تا پایان سال خواهند گرفت، کمتر از ارزش دلاری حقوق قانون کار در سال ۹۶ و تقریباً همسنگ حقوق قانون کار در سال ۹۵ بر مبنای دلار است. خط فقر مطلق برای مناطق محروم ۵۰ درصد مناطق شهری و حدود دو میلیون تومان است. با ۷۰۰ هزار تومان حتی نمی‌توان غذای یک خانواده ۵ نفره را تأمین کرد.

اصغر ایزدی جیران در همین رابطه افزود: «نوسانات ارزی یعنی نوسانات جسمانی، نوسانات روانی و نوسانات خانوادگی؛ در پی هر یک از موج‌ها با خیزهای ارز، و به تبع آن افزایش قیمت‌های زنده ماندن، شاهد سقوط آزاد در کیفیت همه‌ ابعاد زندگی فرودستان هستیم. قیمت کنونی زیستن با خیزش ارز بالا رفته و منجر به حالت ذهنی و روانی بیچاره‌تر شدن اقشار فرودست گشته، که مفهوم آن گرسنه‌تر شدن، بیمارتر شدن، عصبانی‌تر شدن و در نهایت معتادتر شدن افراد است.»

بیشتر بخوانید: