پنج ماه از زلزله کرمانشاه گذشته، بسیاری از زلزله‌زدگان هنوز در چادر زندگی می‌کنند. وعده دولت برای بازسازی واحدهای مسکونی تخریب شده و پرداخت تسهیلات بانکی عملی نشده است. نماینده قصر شیرین در مجلس می‌گوید: قرارداد بنیاد مسکن در خصوص ساخت خانه‌های تخریب شده به نفع مردم نیست.

زلزله غرب ایران به تخریب چند هزار واحد مسکونی انجامید.

فرهاد تجری دوشنبه ۲۷ فروردین گفت که بنیاد مسکن بدون مشارکت مردم در خصوص ساخت خانه‌ها، افرادی را پای کار آورده که باعث ایجاد تعهداتی برای طرفین شده است.

به گفته او در حوزه‌هایی که بنیاد مسکن متولی بازسازی است، «کارهای عملیاتی به پیمانکاران واگذار شده و به کندی پیش می‌رود».

دولت جمهوری اسلامی بازسازی ۵ هزار واحد مسکونی در مناطق زلزله زده را به بنیاد مسکن واگذار کرده است.

علیرضا تابش رئیس بنیاد مسکن جمهوری اسلامی ۸ بهمن سال گذشته گفته بود که قراردادهای لازم برای دریافت تسهیلات بانکی بازسازی این واحدهای مسکونی با بانک‌ها منعقد شده است.

بر اساس اعلام دولت جمهوری اسلامی ساکنان روستایی مناطق زلزله‌زده چنانچه واحد مسکونی‍اشان به صورت کامل تخریب شده باشد ۲۵ میلیون تومان تسهیلات نوسازی و ۱۰ میلیون تومان وام لوازم خانگی دریافت خواهند کرد.

دولت همچنین به پرداخت ۵ میلیون تومان کمک بلاعوض برای نوسازی، ۲ میلیون تومان کمک بلاعوض برای لوازم خانگی و ۳ میلیون تومان بلاعوض هم برای اسکان موقت زلزله‌زدگان مکلف شده است.

تجری اما گفت که سیستم بانکی «در حق مردم زلزله‌زده ظلم می‌کند».

به گفته او بانک‌ها در مقابل دستورالعمل امهال وام‌های مناطق زلزله‌زده و پرداخت تسهیلات و کمک بلاعوض مقاومت می‌کنند.

او گفت: تسهیلات بانکی و کمک‌های بلاعوض که از سوی دولت در نظرگرفته شده است با ضوابط خاصی به مردم پرداخت می‌شود.

دولت جمهوری اسلامی پس از خودداری بانک‌ها و دستگاه‌های دولتی از امهال بدهی‌ بانکی ساکنان مناطق زلزله‌زده تنها کسانی که ساختمان‌هایشان تخریب شده را مشمول این مصوبه دانست.

به گفته تجری این دستورالعمل «ظلم به سایر مردم زلزله‌زده است، چرا که همه مردم دچار خسارت شده‌اند، فعالیت اقتصادی و کاسبی در این مناطق رونق ندارد و چرخه اقتصادی تا حدود زیادی از کار افتاده است».

او گفت که امهال وام‌های بانکی «باید شامل همه کارگران، کارمندان، کشاورزان و دامداران در این منطقه شود».

این نماینده مجلس یکی دیگر از مشکلات مناطق زلزله‌زده را افزایش قیمت مصالح ساختمانی طی ماه‌های گذشته عنوان کرد.

قیمت مصالح ساختمانی طی ماه‌های گذشته به تبع افزایش نرخ برابری دلار رشد چشمگیری داشته است.

با این حال رئیس کل بنیاد مسکن ایران گفته بود که افزایش قیمت مصالح ساختمانی تاثیری در قرارداد بازسازی واحدهای تخریب شده نخواهد داشت.

تجری اما گفت که به دلیل افزایش قیمت مصالح ساختمانی و قراردادهای بنیاد مسکن «وام و تسهیلات بلاعوض در نظرگرفته شده نمی‌تواند کارساز باشد».

زلزله‌زدگان آب ندارند

نماینده قصرشیرین در مجلس شورای اسلامی عدم دسترسی به آب آشامیدنی و شیوع بیماری‌های واگیردار را از دیگر مشکلات مناطق زلزله‌زده عنوان کرد.

او گفت: به بعضی از روستاهای زلزله‌زده گاهی هفته‌ای یک‌بار هم آب با تانکر نمی‌رسد.

سازمان آب و فاضلاب استان کرمانشاه پیش از این متعهد شده بود که تامین آب آشامیدنی روستاهای زلزله‌زده را با تانکر تامین کند.

تجری بدون نام بردن از این نهاد دولتی گفت: «انتظار این بود که دستگاه‌های دولتی در شرایط بحرانی کمک حال کردم باشند اما متاسفانه اینطور نیست».

او عدم دفع فاضلاب‌ در مناطق زلزله‌زده را هم خطرناک توصیف کرد و گفت: این وضعیت می‌تواند به شیوع بیماری‌ها بیانجامد.

به گفته تجری نحوه دفع نخاله‌های ساختمانی نیز یکی از دیگر مشکلات این منطقه است که به بیماریهایی نظیر سالک منجر می‌شود.

زلزله کرمانشاه آبان سال گذشته به تخریب بیش از ۳۰ هزار واحد مسکونی و بی‌خانمانی ۷۰ هزار تن انجامید. به گزارش منابع رسمی در این زمین‌لرزه حداقل ۶۲۰ تن کشته و نزدیک به ۱۰ هزار تن مجروح شدند.

دولت جمهوری اسلامی به فاصله کوتاهی پس از وقوع زمین‌لرزه عملیات اسکان موقت و بازسازی این مناطق را به سپاه پاسداران و بنیاد مسکن واگذار کرد.

کوتاهی نهادهای دولتی در ارائه خدمات به زلزله‌زدگان در زمستان سال گذشته به کشته شدن حداقل ۴ کودک انجامید.

در فیلم‌هایی که از زلزله‌زدگان منشر شده، بسیاری از آنان همچنان در چادرهای موقت سکونت دارند و می‌گویند برای دریافت کانکس‌ که واگذاری آن در اختیار سپاه پاسداران است، باید حتما در دستگاه‌های دولتی «آشنا داشته باشند».


بیشتر بخوانید: