به دنبال انتشار خبرهايی درباره احتمال احداث آرامگاه ۱۵ متری “شهيد گمنام” در حريم يک ارگ ساسانی در ايران، آيتالله ناصر مکارم شيرازی از مراجع تقليد گفته است در اين موارد بايد ضوابط ميراث فرهنگی رعايت شود.
به گزارش خبرگزاری ميراث فرهنگی (CHN)، آيتالله مکارم شيرازی در پاسخ به اين استفتاء که “آيا ساخت آرامگاه در حريم ارگ ساسانی شهرستان انار که بر خلاف ضوابط ميراث فرهنگی کشور است، شرعی و جايز است؟”، گفته است: “بايد مطابق قوانين و مقررات مربوطه عمل شود.”
خبرگزاری فارس دو هفته پيش از کلنگزنی برای ساخت آرامگاه شهيد گمنام خبر داده و افزوده بود قبر اين شهيد گمنام در زمينی به مساحت ۴۰۰ متر مربع به يک آرامگاه بزرگ با ضريح و دو رواق تبديل میشود.
انتشار خبر احداث اين ساختمان در حريم ارگ ساسانی شهر انار باعث بروز نگرانیهايی در بين فعالان ميراث فرهنگی شده بود.
خبرگزاری CHN گزارش داده شورای شهر انار نيز با ساخت اين آرامگاه مخالفت کرده است.
آيتالله مکارم شيرازی در پاسخ به اين استفتاء که آيا ساخت آرامگاه در حريم ارگ ساسانی شهرستان انار که بر خلاف ضوابط ميراث فرهنگی کشور است، شرعی و جايز است؟ گفته است بايد مطابق قوانين و مقررات مربوطه عمل شود
محمد برجی، عضو شورای شهر انار به CHN گفته است: “اعضای شورای شهر با احداث چنين ساختمانی با اين اندازه مخالفت کردهاند و شورا نيز هيچگونه مصوبه کتبی برای ساخت چنين سازهای به شهرداری نداده است.”
به گفته برجی، نظر اعضای شورای شهر انار اين است که در محل قبر اين شهيد گمنام تنها يک نماد و المان ساده نصب شود، نه اينکه ساختمان سازی کنند.
اين عضو شورای شهر انار همچنين افزوده است با نظراتی که اعضای شورا دارند و پيگيریهايی که ميراث فرهنگی کرده، “احداث اين ساختمان بهطور کلی منتفی شده است.”
ارگ ساسانی شهرستان انار روی تپهای تاريخی در مرکز اين شهر قرار دارد و در فهرست ميراث فرهنگی نيز ثبت شده است. شهرستان انار در شمال استان کرمان قرار دارد.
همچنين عليرضا عبدالرضايی، شهردار انار نيز به CHN گفته است: “ما هيچگونه مجوزی برای احداث اين آرامگاه ندادهايم. شهرداری تنها با اين موضوع موافقت ضمنی کرده است و ما منتظر پاسخ ميراث فرهنگی هستيم.”
شهردار انار درباره ارتفاع ۱۵ متری اين آرامگاه میگويد: “اين طرحی است که بنياد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس ارائه کرده و قطعاً اين طرح اصلاح خواهد شد.”
رضا عبداللهی يکی ديگر از اعضای شورای شهر انار میگويد: “شورا با احداث چنين ساختمان بزرگی در حريم ارگ مخالف است و تنها راه اين است که به جای احداث ساختمان يک المان کوچک نصب شود.”
شهر انار تا پيش از دوره صفويه، “ابان” نام داشته است. اين شهر کهن در دوران باستان جزو ايالت فارس بوده که در حدود ۱۵۰۰ سال پيش جزو ايالت کرمان میشود.
شهرستان انار دارای بيش از ۲۰ اثر تاريخی است که در فهرست آثار ملی ثبت شدهاند.