روسها اعلام کردهاند که با خروج شورشیان جیشالسلام از دوما و برافراشتن پرچم سوریه در این شهر کل منطقه غوطه شرقی به تصرف نیروهای دمشق در آمده است. علیاکبر ولایتی که به سوریه سفر کرده میگوید پیروزیهای حکومت اسد موجب شده که آمریکا و غرب این کشور را تهدید کنند. او اعلام کرد که ایران قصد ندارد از حمایت از اسد دست بردارد.
بهگزارش رویترز، پلیس نظامی روسیه که در دوما مستقر است پنجشنبه ۱۲ آوریل / ۲۳ فروردین اعلام کرد که توافق با شورشیان جیشالاسلام به انجام رسید. بیش از ۴۰ هزار نفر، از جمله هزاران شورشی و خانوادههایشان دوما را به مقصد مناطق تحت کنترل شورشیان در شمال سوریه ترک کردند.
ژنرال لوری اوتوچنکو، رئیس مرکز روسی صلح و آشتی در سوریه به خبرگزاریهای روسیه گفت: «احتزاز پرچم دولتی سوریه بر ساختمانی در دوما نشاندهنده کنترل بر این شهر و در واقع کنترل بر کل غوطه شرقی است.»
اوتوچنکو همچنین استقرار پلیس نظامی روسیه در دوما را بهمنظور تضمین امنیت و نظم در این شهر دانست و گفت پس از آرام شدن اوضاع امنیت شهر به مسئولان سوری سپرده خواهد شد.
تهاجم نیروهای دولتی سوریه به غوطه شرقی در آغاز ماه فوریه با بمبارانهای شدید شروع شد. این حملات با تقسیم این منطقه به مناطق کوچکتر، جدا کردن شورشیان، تصرف شهرهای مختلف و سپس استقرار در اطراف شهر دوما، آخرین سنگر شورشیان در غوطه شرقی ادامه یافت.
گروه جیشالاسلام که کنترل دوما را در اختیار داشت یکشنبه گذشته پس از حمله احتمالی شیمیایی به این شهر که موجب تنشهای جهانی شد، پذیرفت که دوما را ترک کند. غوطه شرقی واقع در شرق دمشق آخرین مطنقه تحت کنترل شورشیان در اطراف پایتخت سوریه بود.
ولایتی: میزان حمایتها از سوریه کم نخواهد شد
بثینه شعبان، مشاور سیاسی و رسانهای بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در مصاحبهای با شبکه المیادین که روز چهارشنبه انجام شد پیروزی نیروهای دولتی در غوطه شرقی را «نقطه عطفی» دانست که کشورهای غربی را به یک جنگ روانی با تهدید حملات هوایی کشانده است.
تهدیدات آمریکا علیه سوریه در پی آنچه حمله شیمیایی به دوما گفتهمیشود صورت گرفته است. امدادگران در غوطه شرقی شامگاه شنبه ۷ آوریل / ۱۸ فروردین اعلام کردند که در اثر حمله شیمیایی به اطراف دوما دستکم ۶۰ غیرنظامی جان باخته و بیش از ۱۰۰۰ نفر زخمی شدند. شورشیان، دولت اسد را عامل این حمله دانستهاند اما دمشق هرگونه دخالت در این زمینه را انکار کرده است. مسکو و دمشق میگویند حمله شیمیایی دروغ است و بازرسان سازمان منع سلاحهای شیمیایی این موضوع را مورد بررسی قرار دهند. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا اما سوریه را مسئول این حمله میداند و گفته است که آمریکا آماده حمله نظامی به سوریه است. فرانسه و عربستان سعودی نیز از واکنش نظامی به سوریه استقبال کردهاند.
بثینه شعبان با اشاره به ائتلافی که توسط بشار اسد، روسیه، ایران و حزبالله لبنان شکل گرفته و همچنین تهدیدات اخیر آمریکا گفت: «رایزنیهایی بین همپیمانان سوریه صورت گرفته که نمیگذارند شرایط به نحوی پیش برود که آمریکا انتظار دارد.»
روز سهشنبه ۲۱ فروردین علیاکبر ولایتی، مشاور علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در امور بینالملل به سوریه سفر کرد و روز گذشته به دیدن غوطه شرقی رفت. او در سوریه گفت که ایران در برابر «هرگونه تجاوز خارجی» در کنار دولت این کشور خواهد بود.
او در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم همان سخنان مشاور بشار اسد را تکرار کرد و گفت: «هر گاه سوریها و متحدانشان پیروزی کسب میکنند، این اتهام تکراری استفاده از سلاحهای شیمیایی را مطرح میکنند، در حقیقت این یک ترفند تبلیغاتی دروغی است.»
ولایتی ادامه حمایت جمهوری اسلامی از سوریه را «طبیعی» دانست و افزود: «ما همچنان به این حمایتها ادامه میدهیم، به هیچ وجه این قصد وجود ندارد که از میزان حمایتها کم شود زیرا اگر سوریه شکست بخورد همانند بازی دومینو، شکستها سلسلهوار به سراسر منطقه سرایت خواهد کرد.»
روز چهارشنبه ولایتی به دیدار بشار اسد رفت. اسد نیز در این دیدار همان حرفهای ولایتی را تکرار کرد و گفت: «با هر پیروزی سوریه، صدای کشورهای غربی برای تغییر روند رویدادها بلندتر میشود.»
اسد هر اقدام احتمالی علیه سوریه را برهم زننده ثبات در منطقه دانست.
دوشنبه ۹ آوریل/ ۲۰ فروردین در حمله موشکی به فرودگاه نظامی تیفور در حوالی حمص سوریه ۱۴ نفر از جمله چند ایرانی کشته و مجروح شدند. روسیه اسرائیل را مسئول این حمله خواند. جنازه هفت ایرانی کشتهشده در این حمله روز گذشته (چهارشنبه) به ایران منتقل شد.
ولایتی که یک روز بعد از این حمله موشکی به دمشق سفر کرده بود اعلام کرد که ایران این حمله را بیپاسخ نمیگذارد.
بیشتر بخوانید: