دبیر کل سازمان ملل شامگاه گذشته از اعضای دائمی شورای امنیت خواست کاری نکنند که ابعاد جنگ سوریه گستردهتر شود. در همان حال کاخ سفید اعلام کرده که رئیس جمهور آمریکا هنوز درباره حمله نظامی به سوریه تصمیم نگرفته است. رئیس جمهور روسیه اظهار امیدواری کرده که «عقل سلیم» بر بحران غلبه پیدا کند.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل از اینکه اعضای دائمی شورای امنیت در جلسات فوقالعاده شورا موفق نشدند با هم درباره سوریه به تفاهم برسند اظهار نگرانی کرد:
«جلسات فوقالعاده شورای امنیت را به دقت زیر نظر داشتم. متأسفم که اعضای شورا نتوانستند در مورد سوریه به یک توافق دست پیدا کنند.»
گوترش خطاب به پنج عضو دائمی شورای امنیت – آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا را خطاب قرار داد و از آنها خواست که فراموش نکنند تلاشهای سازمان ملل در بحران سوریه صرفاً برای کاهش «درد و رنج وحشتناکیست که مردم سوریه در این جنگ تحمل میکنند.»
روز گذشته دونالد ترامپ با انتشار پیامی در توئیتر تلویحاً اعلام کرد که ایالات متحده آمریکا به سوریه حمله موشکی میکند. رئیس جمهور آمریکا این پیام را در واکنش به وزارت دفاع روسیه نوشته بود که اعلام کرده بود نه تنها موشکهای آمریکا و متحدان غربیاش را رهیابی و منهدم میکند، بلکه ناوهایی را هم که موشکها از آن شلیک شده، هدف قرار میدهد. در همان حال سازمان هواپیمایی و امنیت پرواز اروپا در مورد پرواز در حریم هوایی اطراف سوریه تا پایان روز جمعه هفته جاری هشدار داده است. ارتش سوریه هم در بالاترین سطح هشدار قرار گرفته است. نیروهای روسیه در دو پایگاه حمیمیم و طرطوس نیز به حالت آمادهباش درآمدهاند و ارتش اسرائیل در مرز با لبنان و سوریه به حالت آمادهباش است.
سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید شامگاه چهارشنبه ۱۱ آوریل در یک نشست خبری به خبرنگاران گفته است رئیس جمهور آمریکا هنوز هیچ برنامه زمانی (برای حمله نظامی) به سوریه اعلام نکرده و همچنان تعدادی گزینههای دیگر هم مطرح است که هنوز درباره آنها تصمیمی گرفته نشده.
سندرز با اشاره به توئیت ترامپ درباره حمله موشکی به سوریه گفت که این فقط یکی از گزینههاست.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در سخنانی که چهارشنبه ۱۱ آوریل در جمع گروهی از دیپلماتها ایراد کرد، گفت وضع جهانی «آشفتهتر» از قبل شده و این موجب نگرانی او را فراهم آورده و با این حال همچنان امیدوار است که «عقل سلیم» غلبه پیدا کند و نظام جهانی مجدداً به ثبات برسد و قابل پیشبینی باشد.
امدادگرانی که در غوطه شرقی از جمله در شهر دوما فعالیت میکنند گزارش داده بودند که شامگاه شنبه ۷ آوریل / ۱۸ فروردین در اثر حمله شیمیایی به اطراف این شهر دستکم ۶۰ غیرنظامی جان باخته و بیش از ۱۰۰۰ نفر زخمی شدند. با انتشار این گزارش بحران سوریه وارد مرحله تازهای شد. روسیه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را وتو کرد. در این قطعنامه پیشبینی شده بود که فرودگاههای سوریه تحت نظارت بینالمللی درآید.
بعد از حمله شیمایی ۷ آوریل شورشیان جیشالاسلام پذیرفتند که شهر دوما را به مقصد جرابلس در شمال سوریه ترک کنند. ساکنان بومی این شهر هم که نمیخواهند تن به حاکمیت دولت سوریه بدهند، ناگزیر محل سکونتشان را ترک کردند. هدف دولت سوریه از این اقدامات تغییر ترکیب جمعیتی شهرهاییست که با حکومت اسد مخالفاند. اکنون غوطه شرقی کاملاً تحت کنترل حکومت اسد درآمده است.
بیشتر بخوانید: