دلار تک‌نرخی شده و از صبح سه‌شنبه ۲۱ فروردین شمار زیادی از شهروندان مقابل بانک‌ها به صف ایستاده‌اند با این امید که موفق شوند دلار ۴۲۰۰ تومانی بخرند. در همان حال رئیس کل بانک مرکزی ایران در صحن علنی مجلس شورای اسلامی حاضر شد. سیف از برگزاری جلسه ویژه‌ای با علی خامنه‌ای درباره ضرورت جایگزینی یورو با دلار خبر داد. به گفته رئیس کل بانک مرکزی به سبب تحولات خاورمیانه شرایط عادی نیست و به همین جهت بازار ارز بحران‌زده شده.

سه‌شنبه ۲۱ فروردین، تهران: صف شهروندان تهرانی برای خرید دلار تک‌نرخی

اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری اسلامی شامگاه دوشنبه ۲۰ فروردین  پس از برگزاری جلسه فوق‌العاده ستاد اقتصادی دولت برای مدیریت بازار ارز به ریاست حسن روحانی اعلام کرد که «نرخ دلار از روز سه‌شنبه ۴۲۰۰ تومان خواهد بود و نرخ‌های غیر رسمی دیگر قاچاق محسوب می‌شود. این جلسه برای مدیریت بحران ارز در ایران که قیمت دلار را به ۶ هزار تومان رسانده بود برگزار شد.

ولی‌الله سیف سه‌شنبه ۲۱ فروردین در صحن علنی مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که شامگاه گذشته، مسئولان اقتصادی دولت روحانی جلسه‌ای هم با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی برگزار کرده‌اند:

«روز گذشته جلسات مستمری با اعضای دولت و معاون اول رییس جمهوری برگزار شد تا بتوانیم برای فضای فعلی به بهترین تصمیم برسیم. همچنین روز گذشته خدمت رهبر معظم انقلاب نیز رسیدیم تا مسایل را همه‌جانبه بررسی و خدمت ایشان مطرح کنیم. من پیشنهادی را با حضرت آقا مطرح کردم که یورو در مبادلات ارزی جایگزین دلار شود چرا که دلار نقشی در مبادلات خارجی ما ندارد و ایشان هم از این موضوع استقبال کردند.»

رئیس کل بانک مرکزی ایران در بخش دیگری از سخنانش یادآوری کرد که «با توجه به افق دیدی که وجود دارد، شرایط عادی نیست.»

سیف گفت: «دشمنان در حال برخی اقدامات هستند»

و به این ترتیب بحران ارز را به تحولات خاورمیانه و به مداخله عربستان و امارات  ربط داد:

«در این فضا نباید نرخ ارز این نوسانات را داشته باشد و از این رو جاپاهایی دیده می‌شود که حتی کشورهای اطراف ما از جمله امارات و عربستان نیز در این نوسانات بی‌تقصیر نیستند. متأسفانه بازار دوبی به گونه‌ای شده که هر روز بر علیه اقتصاد ما تلاش می‌کند و ما باید آرامش خود را حفظ کنیم و اجازه ندهیم که دشمنان بر برهم زدن اقتصاد ما امید ببندند.»

به گفته رئیس کل بانک مرکزی ایران سامانه‌ای ایجاد شده تا تمامی ارزهای ورودی به کشور از منابع مختلف و همچنین مصارف در کشور در این سامانه وارد شود.

در همان حال رسانه‌های داخلی گزارش داده‌اند که بانک مرکزی ایران اعلام کرده نگهداری بیش از ۱۰ هزار یورو جرم است. بانک مرکزی از شهروندان ایرانی خواسته است قبل از آنکه اسکناس ارزی بالای ۱۰ هزار یورویی آنان را دولت مصادره کند، این مبالغ را در حساب ارزی خود به بانک‌ها بسپرند.

معاون مرکز پژوهش‌های مجلس در این جلسه اعلام کرد که تقاضا برای اسکناس دلار آن‌ هم به صورت نقدی در بازار ارز موجب التهاب بازار ارز شده است:

«این تقاضا برای دلار جهت واردات یا صادرات به وجود نیامده بلکه مردم برای حفظ دارایی‌هایشان دلار خریداری می کنند. این تقاضا باید در دولت مهار شود.»

محمد قاسمی از دولت خواست که تقاضای مردم برای تهیه دلار به جای تومان را مهار کند.

قیمت دلار از ۱۸ فروردین به طور ناگهانی افزایش یافت و در کمتر از سه روز ۹۰۰ تومان گران شد و به ۶ هزار تومان رسید. برخی تحلیلگران اقتصادی احتمال خروج آمریکا از برجام را در بحران ارز در ایران بی‌تأثیر نمی‌دانند.

اسحاق جهانگیری شامگاه گذشته اعلام کرد «حجم وسیعی از منابع خارجی» قرار است به ایران وارد شود. به گفته معاون رئیس جمهوری اسلامی، دولت‌های خارجی برای ایران ۳۰ میلیارد دلار فاینانس تعیین کرده‌اند اما این اعتبارها هنوز تخصیص داده نشده است.

بیشتر بخوانید: