روز سهشنبه هفتم دیماه محمد رضا رحیمی، معاون اول رییس جمهوری ایران، اعلام کرد که در صورت تحریم خرید نفت ایران توسط کشورهای غربی، ایران جلوی عبور نفت سایر کشورها از تنگه هرمز را خواهد گرفت.
در گفتوگویی با دکتر سعید محمودی، استاد حقوق بینالملل دانشگاه استکهلم، پیامدهای این تهدید را بررسی کرده ایم.
آقای دکتر محمودی، از نظر حقوق بینالملل، بهویژه حقوق دریاها، آیا ایران اجازه دارد که تنگه هرمز را ببندد؟
پاسخ سئوال شما خیلی روشن و کوتاه: نه؛ این اجازه را ندارد! ولی صحبتی که معاون رییس جمهوری کرده و قبل از آن هم حداقل یک نفر دیگر، یعنی رییس کمیته امنیت داخلی مجلس، چند روز پیش طرح کرده بود، به نظر من، دو جنبه دارد؛ یک جنبه آن، جنبه سیاسی و نظامی مسئله است و جنبه دیگر آن، جنبه حقوقی است.
تا جایی که مربوط به امکانات نظامی میشود، طبعاً ایران مانند هر کشور دیگری، شاید این امکان را دارد که با سرمایهگذاری خیلی کم، عبور و مرور کشتیها را در آنجا مختل یا به کلی قطع کند. از نظر سیاسی هم میتوان بحث کرد که آیا این کار صحیح است یا خیر و اظهارات معاون رییس جمهوری را هم باید از این دیدگاه دید.
ولی چیزی که مهم است و سئوال شما به آن مربوط میشود و به خصوص برمیگردد به اظهارات رییس کمیته امنیت داخلی مجلس، این است که ظاهراً ایران ضمن اینکه ادعا می کند از نظر نظامی این توانایی را دارد و از نظر سیاسی هم صلاح میداند که این کار را انجام بدهد، تلاش دارد که این مسئله را از نظر حقوقی هم توجیه کند. یعنی مسئله این است که ادعا میشود که ایران از نظر حقوق بینالملل هم این امکان را دارد.
به نظر من، این اظهارنظری است که بر اساس چند پیشفرض ناصحیح گفته شده است. موضوع به این ترتیب است که اولاً تنگه هرمز که یک تنگه بینالمللی است، از نظر حقوق بینالملل، همه کشتیهای خارجی، حق عبور ترانزیت را دارند.
حتی اگر حق عبور ترانزیت را هم که ایران نپذیرفته، قبول نکنیم، آنچه که بدون تردید قابل قبول است، این است که همه کشتیهای خارجی حق “عبور بیضرر” را دارند و از نظر حقوقی، البته بین این دو موضوع تفاوت وجود دارد.
تمام خطوط عبور و مرور تنگه هرمز در نزدیک سواحل عمان و در بخش عمان قرار دارد و اگر ایران بخواهد بهطور جدی عبورومرور کشتی ها را قطع کند، باید در دریای سرزمینی عمان عمل کند و طبعاً این کار تجاوز به سرزمین یا منطقهی سرزمینی عمان است
ولی تا جایی که مربوط به ادعای ایران برای بستن تنگه هرمز میشود، اساس را بر همان ادعای ایران میگذاریم. یعنی اینکه تمام کشتیهای خارجی حق عبور بیضرر از این تنگه را دارند، ایران و همینطور عمان همن این مسئله را پذیرفتهاند.
مسئلهی دیگری که پیش میآید، این است که این عبور بیضرر در کجای این تنگه دارد صورت میگیرد. تا آنجایی که من اطلاع دارم -و این اطلاع بر اساس دادههای سازمان بینالمللی کشتیرانی در لندن است- مسیر عبور تمام کشتیهای نفتکش، کشتیهای جنگی و کشتیهای بزرگی که از تنگه هرمز رد میشوند، در دریای سرزمینی یا در آبهای داخلی عمان است. یعنی هیچ ربطی به دریای سرزمینی یا آبهای داخلی ایران ندارد.
بنابراین این کشتیها، علیالاصول در فضایی نیستند که ایران در آنجا حاکمیتی داشته باشد یا بتواند عملی انجام بدهد. اگر ایران بخواهد کشتیای را در آن منطقه، یعنی در حال عبور از تنگهی هرمز، در داخل دریای سرزمینی عمان یا در آبهای داخلی عمان غرق کند، دو مسئله پیش میآید؛ یکی اینکه ایران تجاوز کرده به حاکمیت عمان که مسئله مهم است. دوم اینکه ایران به کشتی های خارجیای که متعلق به یک دولت خارجی است و تحت حاکمیت دولت خارجی است، حمله کرده است.
تنگه هرمز که یک تنگه بینالمللی است، از نظر حقوق بینالملل، همه کشتیهای خارجی، حق عبور ترانزیت را دارند
حتی اگر حمله نظامی هم نباشد و عملیات خرابکاری باشد، بههرحال مسئله این است که ایران در داخل حوزهای که حاکمیت کشور دیگری است یا بر روی کشتیای که تحت حاکمیت کشور دیگری است، عمل کرده و در هر دو صورت، کاری است خلاف حقوق بینالملل و تبعات آن طبعاً خیلی سنگین است.
کافی است فقط به یاد بیاورم که در سال ۱۹۸۰، وقتی صدام حسین به کویت حمله کرد، کویت خودش در مقابل عراق کاری نمیتوانست بکند، ولی از نظر حقوق بینالملل حق دفاع مشروع مشترک (دستهجمعی) داشت. یعنی بلافاصله امریکا و انگلیس و همه کشورهای دیگری که دوستان کویت بودند، به کمک این کشور رفتند و بر اساس اصل دفاع مشروع دستهجمعی، بدون اینکه مشکلی از نظر حقوقی داشته باشند، عراق را وادار کردند از آنجا خارج شود.
بنابراین تبعات این کار بیشتر از تبعات سیاسی سادهای است که اظهار میشود. مسئله فقط بستن آن تنگه به صورت موقت نیست، بلکه میتواند عواقب دیگری داشته باشد.
آقای دکتر محمودی، اگر ایران تنگه هرمز را ببندد و بر اساس توضیحاتی که دادید، مرتکب یک تخلف بشود، مرجع رسیدگی کننده به این تخلف چیست؟
سئوال جالبی است؛ اولاً اینکه اگر ایران بخواهد عملیات نظامی انجام بدهد، یعنی مثلاً با موشک و یا وسایل دیگری، به طور علنی، یک کشتی بهفرض ایتالیایی، اندونزیایی یا نفتکش متعلق به کشور دیگری را که در حال عبور است، از بین ببرد، این عمل قابل انکار نیست و احتمالاً ایران هم نمیخواهد آن را انکار کند. برای اینکه الان هم علناً دارد میگوید که این کار را میتوانیم و میخواهیم انجام بدهیم.
اگر ایران انکار نکند، لزومی به رفتن به یک مرجع بینالمللی نیست، این بهطور آشکار خلاف حقوق بینالملل است. اما سئوال شما مرا به یاد موضوع دیگری میاندازد که باز خیلی مرتبط است و آن این است که تفسیر کاملاً ناصحیحی از داخل ایران راجع به این مسئله و امکان حقوقی ایران شنیدهام.
اینکه ایران بگوید که چون ما نمیتوانیم نفت صادر کنیم، پس هیچکس نباید نفت صادر کند و عبور کشتیهای دیگر برای ما ضرر دارد، در چهارچوب کنوانسیون حقوق دریاها قرار نمیگیرد و اگر ایران علناً کشتیای را در آنجا غرق کند و مانعی ایجاد کند، بدون تردید یک نقض حقوق بینالملل است
آن تفسیر این است که چون دنیای غرب اجازه فروش نفت ایران را نخواهد داد و نفت ایران را تحریم خواهد کرد، بنابراین عبور نفتکشهای دیگر از تنگه هرمز را میشود با عنوان “عبور با ضرر” تفسیر کرد، نه بیضرر. یعنی عبوری است که برای ایران ضرر دارد. چون از نظر اقتصادی به ضرر این کشور است.
اشکال این تفسیر این است که کسانی که این تفسیر را میکنند، لااقل به کنوانسیون حقوق دریاها هیچ توجهی نکردهاند. برای اینکه در آنجا تعریف خیلی مشخصی شده که چه عبوری، “عبور بیضرر” یا “عبور با ضرر” حساب میشود و در بین آن لیست که لیست نهایی است و چیزی هم نمیشود به آن اضافه کرد، مسئله عواقب اقتصادی عبور اصلاً ذکر نشده است.
بنابراین اینکه ایران بگوید که چون ما نمیتوانیم نفت صادر کنیم، پس هیچکس نباید نفت صادر کند و عبور کشتیهای دیگر از آنجا برای ما ضرر دارد، در چهارچوب کنوانسیون حقوق دریاها قرار نمیگیرد و بنابراین، به نظر من، اگر ایران علناً کشتیای را در آنجا غرق کند و مانعی ایجاد کند، بدون تردید و بدون اینکه لزومی داشته باشد که حتی مرجعی، شورای امنیت یا دادگاهی این مسئله را تعیین کند که این درست یا غلط است، بهطور آشکار، یک نقض حقوق بینالملل است. درست مانند حمله عراق به کویت که نیازی به اینکه کسی اظهارنظری بکند نداشت و از دیدگاه همه کشورهای دنیا، نقض آشکار حقوق بینالملل بود.
آیا بر سایر تنگههای بینالمللی هم چنین قوانینی حاکم است؟ آیا چنین موارد مشابهی داشتهایم که تنگههایی به این شکل بسته بشود یا بحرانهایی بر سرش ایجاد شود؟
تنگهها علیالاصول مسئله خیلی مهم و پیچیدهای هستند. بهخاطر اینکه بستگی دارد به عرضشان و به خطوط دریایی مناسب. برای اینکه از این سوی تنگه هرمز تا عمان (از طرف ایران تا عمان) نزدیک به ۲۴ مایل دریایی است و طبق حقوق بینالملل نصف این تنگه، یعنی ۱۲ مایل آن متعلق به ا یران و ۱۲ مایل دیگر متعلق به عمان است.
ولی مسئله مهم این است که این خطوط دریایی در کدام قسمت قرار گرفتهاند و این بستگی به عمق دریا دارد که مناسب عبور چه نوع کشتیهایی هستند یا نیستند.
بنابراین تنگه هرمز با تنگههای دیگر قابل مقایسه نیست. مثلاً تنگه جبلالطارق فقط هفت مایل دریایی عرض دارد و تمام تنگه، هم در قسمت اسپانیا و هم در قسمت مراکش، خطوط عبور و مررو دریایی است.
در مورد تنگه هرمز، همانطور که گفتم، باید بهطور اخص راجع به آن صحبت کرد و چون تمام خطوط عبور و مرور در نزدیک سواحل عمان و در بخش عمان قرار دارد، به همین دلیل هر نوع عملکرد از طرف ایران، اگر بخواهد بهطور جدی عبور و مرور را قطع کند، باید در دریای سرزمینی عمان عمل کند و طبعاً این کار تجاوز به سرزمین یا منطقهی سرزمینی عمان است که نقض حقوق بینالملل محسوب میشود.
با درود
جای پرداختن به یک پرسش مهم در متن فوق خالی است: اگر ایران یکی از کشتی های خود را در این منطقه غرق کند چطور؟ بدیهی است که ایران به کشتی های دیگر حمله نمی کند. اما بدیهی است که ایران کافی است یک نفت کش قدیمی و بزرگ خود را در این منطقه به طور عمدی و با هدف اختلال در عبور و مرور قطع کند و این کار را نیز تکرار کند. در این صورت چطور؟
حامد / 02 January 2012
جناب اقای میردامادی چرا سؤال نفرمودید که آیا تحریم های امریکا و اروپائیان متحد او قانونی و یا غیر قانونی است؟ چرا از این حقوق دان نپرسیدید که در کدام یک از مواد قانون بین المللی اجازه باج گیری و تهدید و ترو و خرابکاری داده شده است که اربابان اجازه هرکار غیر انسانی را طبق ان ماده و تبصره به خود میدهند؟کدام کار دولت نژادپرست و آدمکش صهیونیستی **** با قوانین بین المللی مطابقت دارد؟پروازهای جاسوسی هواپیماهای بدون سرنشن آمریکا، حتی بر فراز کشور روسیه و چین و غیره هم حتما قانونی است و برای ردیابی پایگاههای اتمی ایران است؟ هموطن گرامی اقای میردامادی و جناب آقای محمودی راه قانونی کردن بستن تنگه هرمز، ایجاد جنگی علیه کشور عمان و درگیری نظامی با عمان ،به هر بهانه ای است و اخوندها هم روش انرا از خود امریکا و غرب آموخته اند.مگر صدام به دستور امریکا به ایران حمله نکرد؟ایا قوانین بین المللی شما در ان زمان در حال گذراندن ماه عسل خود بود؟**** نه قانون می فهمید و نه مدافع قانون هستید و این مصاحبه ها را هم ***کمپین دیگری برای دفاع از استعمارگران ایجاد نموده و حمله نظامی به ایران را مشروعیت بخشید.لذا تعجب نخواهم کرد که اگر ج.ا.ا. باز هم *****را حلق آویز کند. متأسفانه این اقدام ج.ا.ا دامن نیروهای دمکرات را هم میگیرد و در نتیجه این نادانی ها کشور رو به تضعیف و بحران و آشوب رفته و نظام با رفتار غیر اصولی و غیر دمکراتیک اش موجب افتادن کشور به دست بیگانگان میشود.پاینده ایران
کاربر مهمانmansour piry khanghah / 02 January 2012
این استدلال درست نیست که 12 مایل ایران 12 مایل عمان. حریم دریایی از نقطه انتهایی سرزمینی آغاز میشه و جزایر سه گانه بعلاوه جزیره لارک نقاط شروع محاسبه مرزی برای ایران هستن نه سواحل خلیج فارس. اگر یک مطالعه در ویکیپدیا هم داشته باشید به این واضحات میرسید و از مطلع حقوق بین الملل همچین اظهاراتی بسی تعجب آور هست! همین الان هم تمام کشتی ها برای تردد باید به ایران گزارش ارسال کنند در غیر این صورت کشتی متخاصم محسوب میشند.
مهدی / 02 January 2012
هر کشوری حق دارد با دیگران مراوده داشته باشد یا نداشته باشد. نفت از هر که خواست بخرد یا نخرد. ایران نمی تواند اروپا به زور وادار به خریدن نفت کند اما بستن یک ابراه بین المللی به بهانه اینکه اروپا از ایران نفت نمیخرد فقط از ذهن عقب مانده اقایان بر می اید. در ضمن حقوق بین الملل در مورد ابراهی که مرز دو کشور است خط میانی را به عنوان مرز میگیرد.
اقای مهدی اگر این استدلال شما درست باشد عمان هم میتواند دقیقا همین ادعا را مطرح کند.
کاربر مهمان / 02 January 2012
وقتی که خود امریکا به کشور های دیگر اعلام میکند که ممنوعیت فرود هواپیمای ایران و تحریم هواپیمایی ایران از نظر سوخت و غیره پس ایران هم میگوید تحریم ورود کشتی ها از منطقه ی من به همین راحتی حقوق بین الملل وقتی که رژیم غاصب صهیونیستی میکشد به راحتی و شهرک سازی میکند خیلی پیش ها مرده هست و فاتحه گرفته شد اگر رژیم صهیونیستی کاری بکند خلاف حقوق بین الملل نیست که تحریم میکند شهر غزه را بدون غذا و دارو و میکشد انها را ولی فقط ورود کشتی انها هم از منطقه خود ایران مخالف حقوق هست خیلی مسخره هست تازه مرز دریایی تنگه هرمز برای ایران و عمان یکسان نیست چون جزایری که وجود دارند از پایان این جزایر این مرز حساب خواهد شد
ناشناس / 03 January 2012
رادران گرامی مگر شما حقوق این آقایان کارشناس را می دهید که انتظار دفاع از حق و ملیت
دارید؟
عزیزان گرامی ، زیاد فشار نیاورید و انتظار بیدار شدن وجدان و حس حق طلبی و وطن پرستی
در بسیاری از کارشناسان و دافعین حقوق بشر و مجریان برنامه های رادیوئي و تلویزیونی فارسی
زبان را ننمائید در نتیجه آمار بیکاران زیاد خواهد شد .
بابا ظاهرأ همه دو زاری ها کج است . هدف نابودی ایران و جمهوری اسلامی ایران است ، عزیزان
ترکیه آدم میکشد اوباما به طرف دیگر نگاه میکند خودشون به نام دفاع از حقوق بشر فجیع ترین
جنایات تاریخ را مرتکب شده اند و اسرائيل تمامی توافق نامه های سازمانهای بین المللی را زیر
پا میگذارد و آمریکا از او دفاع میکند و غیره.
اینجا بحث از حقوق بشر و حقوق بین المللی و دموکراسی نظام و حکومت نیست جنگ بر سر قدرت
است و درب این بقالی های احداث شده برای منافع و گذشتن امر معاش این هم زبانان را نبندید .
بابا جون همه یک یکسان نیستند ، چه انتظاری دارید که این بنده های خدا برونند کشاورزی و یا
کار ساختمانی و غیره بکنند برای یک لقمه حلال ؟
بعدش خاوری ۳ میلیارد مثل آب خوردن بدوزد؟
لطفأ انتقاد بکنید ولیکن نان کسی را تخته نکنید.
yanin / 04 January 2012