نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، امروز، شنبه یک “موشک سطح به هوا و میانبرد” را طی مانور نظامی “ولایت ۹۰” در خلیج فارس شلیک کرد.
دریادار حبیبالله سیاری، فرمانده نیروی دریایی ارتش به خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) گفت که این موشک گسترهای از شرق تنگه هرمز، دریای عمان تا مدار ۲۰ درجه را در بر میگیرد.
به گفته وی موشک محراب از سوی متخصصان داخلی طراحی و ساخته شده و با “موفقیت به سوی هدف تعیین شده شلیک شده است.”
این مقام نظامی، همچنین از شلیک “انواع موشكهای سطح به سطح به اهداف تعیین شده” در این مانور خبر داد و گفت: “پیام این رزمایش به نیروهای بیگانه و فرامنطقه ای این است كه همه كسانی كه منافع نامشروعی را در منطقه دنبال می كنند جایی برای حضور آن ها در منطقه وجود ندارد.”
ايران در حالی موشکهای دوربرد را که خود توليد کرده، آزمايش کرده است که بر اساس تحريمهای شورای امنيت سازمان ملل انتقال فناوری موشکی به ايران ممنوع است.
دریادارمحمود موسوی، سخنگوی مانور دریایی “ولایت ۹۰” نیز با بیان اینکه موشك میانبرد محراب، به “آخرین فناوری مقابله با اهداف ضدراداری و سامانههای هوشمند جلوگیری از اختلال در هدایت مسیر” مجهز است، از آزمایش موشک سطح به هوا و موشک دوش پرتاب میثاق ۲ که علیه “اقدامات جنگ الکترونیک دشمن” تجهیز شده، خبر داد.
به گفته سخنگوی این مانور نظامی براساس آرایش جدید تاكتیكی که روز دوشنبه در خلیج فارس آزمایش خواهد شد، تردد هرگونه شناور از تنگه هرمز در صورت اراده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران غیرممكن خواهد بود
وی اعلام کرد روز دوشنبه، ۱۲ دی ماه در آخرین روز از”مرحله قدرت” این مانور بخش گسترده ای از یگانهای سطحی، زیرسطحی و هوادریایی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران كه تا مدار ۱۸ درجه شمالی گسترش یافته اند، آرایش تاكتیكی جدیدی را به اجرا خواهند گذاشت.
به گفته این مقام نظامی: “براساس این آرایش جدید تاكتیكی، تردد هرگونه شناور از تنگه هرمز در صورت اراده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران غیرممكن خواهد بود.”
محمدرضا رحيمی، معاون اول رئيسجمهور ايران هفته گذشته گفته بود: “اگر بنا باشد نفت ايران را تحريم کنند، يک قطره نفت از تنگه هرمز عبور نخواهد کرد. “
در پی تهدید ایران به بستن تنگه هرمز ناوگان پنجم آمريکا اعلام کرد: “هر کسی که آزادی رفت و آمد را در تنگه بينالمللی هرمز تهديد کند، به وضوح در جامعه جهانی جايی نخواهد داشت و هيچگونه اخلالی در اين تنگه تحمل نمیشود.”
حبيبالله سياری، فرمانده نيروی دريايی ارتش ايران پیش از این گفته بود که تصميمگيری درباره بستن تنگه هرمز بر عهده مقامهای ارشد حکومت ايران است و هدف از مانور نظامی در خليج فارس، بستن تنگه هرمز نيست اما “ايران توان چنين کاری را دارد.
سرتیپ مسعود جزایری، معاون فرهنگی ستاد کل نیروهای مسلح ایران نیز با بیان اینکه گفتمان “انسداد تنگه هرمز” مربوط به پنج سال گذشته است، اعلام کرده است: “گفتمان امروز جمهوری اسلامی ایران دارای حیطهها و لایههای جدیدی است.“
مانور “ولایت ۹۰” نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی از روز شنبه، سوم دیماه در آبهای خلیج فارس و دریای عمان آغاز شده و تا روز سیزدهم دی ماه ادامه دارد. در حال حاضر سومین مرحله این مانور با نام “مرحله قدرت” در حال اجرا است.
تنگه هرمز دارای حدود ۵۰ کيلومتر عرض و ۲۰۰ کيلومتر طول است که خليج فارس و دريای عمان را به هم متصل میکند. در حال حاضر همه نفت توليدی عراق، کويت و قطر و بخش زيادی از نفت توليدی عربستان و امارات و همچنين بخشی از گاز توليدی قطر برای ورود به بازرهای جهانی از تنگه هرمز عبور میکند. روزانه بيش از ۱۵ ميليون بشکه نفت يعنی حدود ۱۷ درصد نفت مورد نياز دنيا از اين تنگه عبور میکند.