دوما آخرین مقر شورشیان در غوطه شرقی است و گروه جیشالسلام کنترل آن را در دست دارد. اکنون منابع سوری میگویند که ارتش این کشور آماده «عملیات بزرگ» برای حمله به دوما است.
روزنامه الوطن سوریه، طرفدار حکومت این کشور، چهارشنبه ۲۸ مارس / ۸ فروردین نوشت: «اگر تروریستهای جیشالسلام قبول نکنند دوما را ترک کرده و این منطقه را تخلیه کنند، نیروهای مستقر در غوطه شرقی برای یک عملیات نظامی بسیار بزرگ در دوما آماده میشوند.»
گروه جیشالسلام گفته است که در دوما میماند اما برخی از منابع شورشیان خروج از دوما را رد نمیکنند. این در حالی است که دو گروه احرارالشام و فیلقالرحمن پیش از این با مذاکره با روسیه حاضر شدند از غوطه شرقی خارج شده و به ادلب در شمال غرب سوریه منتقل شوند. بدین ترتیب شهرهای حرستا، عربین، عین ترما و زملکا که در دست این دو گروه بود در حال تخلیهشدن هستند.
در دوما حدود ۷۰ هزار غیرنظامی در محاصره نیروهای دولتی بهسر میبرند.
یک مسئول نظامی سوری که نامش را فاش نکرد به رویترز گفته است که «دو روز آینده تعیینکننده خواهند بود.»
بازپسگیری غوطه شرقی توسط نیروهای دولتی سوریه پیروزی بزرگی برای حکومت بشار اسد خواهد بود.
ارتش سوریه در جریان حملات نظامی اخیر خود که از ۱۸ فوریه / ۲۹ بهمن ۱۳۹۶ آغاز شد، غوطه شرقی را به سه بخش تقسیم کرده است. مارک لوکاک، مدیر بخش کمکرسان سازمان ملل روز چهارشنبه اعلام کرد که بیش از ۱۷۰۰ نفر در این حملات کشته شدهاند.
بهگفته این مقام مسئول سازمان ملل، حملات به زیرساختهای غیرنظامی همچون امکانات درمانی در غوطه شرقی همچنان ادامه دارد و از آغاز عملیات تاکنون دستکم ۲۸ حمله به مراکز درمانی انجام شده است. شمار حملات به مراکز درمانی از آغاز سال جاری میلادی ۷۰ حمله بوده است.
از سوی دیگر خبرگزاری دولتی سوریه (سانا) روز چهارشنبه گزارش داد در مجموع ۶ هزار و ۴۳۲ نفر، از جمله یکهزار و ۵۲۱ تن از شورشیان غوطه شرقی را ترک کردهاند. این تعداد از روز شنبه گذشته تاکنون به ۱۳ هزار نفر رسیده است.
نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل نیز از اینکه آتشبس در سوریه شکست خورده، از شورای امنیت انتقاد کرد و از این شورا خواست تا قطعنامه جدیدی را در اعتراض به عدم پذیرش آتشبس در سوریه تهیه کند.
سفیر آمریکا در سازمان ملل همچنین از روسیه بهدلیل استفاده از حق وتو برای توقف اجرای مؤثر قطعنامه شورای امنیت انتقاد کرد.
این در حالی است که واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل میگوید روسیه با اجرای آتشبسهای روزانه امکان خروج بیش از ۱۰۰ هزار نفر از غوطه شرقی را فراهم ساخته است.
یک منبع آگاه در وزارت امور خارجه روسیه امروز (چهارشنبه) به خبرگزاری تاس گفته است که فردا، پنجشنبه ۲۹ مارس / ۹ فروردین سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه و استفان دیمیستورا، نماینده سازمان ملل در امور سوریه در مسکو دیدار و گفتوگو خواهند کرد.
بیشتر بخوانید:
آمریکا با سرمایه گذاری روی روایت وهابی و حکومت پادشاهی در غرب آسیا ، آن هم در زمانه افت نسبی اقتصاد ، خود را در تنگنا انداخته است . این ابزار کارایی اش را برای تضعیف رقبا از دست داده اما گویا سران مجموعه نفتی ـ نظامی امریکا خیالات دیگری در سر می پزند .
احمد / 29 March 2018