در نخستين تظاهرات گسترده پس از حضور ناظران اتحاديه عرب در سوريه، دهها هزار نفر به خيابانها ريختند. در اين تظاهرات دستکم ۲۲ نفر از معترضان سوری به دست نیروهای دولتی کشته شدند.
به گزارش آسوشيتدپرس، در شهرهای حمص حماه، درعا و دوما صدها هزار معترض سوری روز جمعه ۳۰ دسامبر ۲۰۱۱ (نهم دی ۱۳۹۰) تظاهرات کردند. مخالفان همچنين گفتهاند در شهر ادليب نيز ۲۵۰ هزار نفر تظاهرات کردند.
آسوشيتدپرس میگويد به دليل اينکه دمشق فعاليت خبرنگاران خارجی را در اين کشور ممنوع کرده است، بهطور مستقل نمیتواند اين آمار را تأييد کند.
فعالان سوری و ناظران غربی میگويند الدابی پيشتر از افسران ارتش سودان بوده و به همين دليل نمیتواند برای بررسی مسائل سوريه گزينه مناسبی باشد اما اتحاديه عرب گفته است ناظران از حمايت کامل این اتحادیه برخوردار هستند
ناظران اتحاديه عرب در چند روز گذشته گفتهاند وضعيت خطرناکی را در سوريه مشاهده نکردهاند. اين مواضع ناظران باعث خشم فعالان سوری شده است.
اولين گروه ناظران اتحاديه عرب روز دوشنبه ۲۶ دسامبر (پنجم دی ۱۳۹۰) وارد دمشق شدند.
محمد احمد مصطفی الدابی، رئيس هيأت ناظران اتحاديه عرب در پايان بررسیهای روز نخست خود در شهر حمص گفت مسأله حادی در اين شهر مشاهده نکرده است.
اما وزارت خارجه فرانسه در واکنش به اين اظهارات اعلام کرد ناظران اتحاديه عرب بهاندازه کافی در حمص نماندهاند و به همين دليل حوادث اين شهر را مشاهده نکردهاند.
فعالان سوری و ناظران غربی میگويند الدابی پيشتر از افسران ارتش سودان بوده و به همين دليل نمیتواند برای بررسی مسائل سوريه گزينه مناسبی باشد اما اتحاديه عرب گفته است ناظران از حمايت کامل این اتحادیه برخوردار هستند.
حضور اين ناظران در سوریه بخشی از طرح اتحاديه عرب برای خروج سوريه از بحران ۱۰ ماهه است. سوريه روز دوشنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۰ سرانجام طرح اتحاديه عرب را امضا کرد.
اين طرح خواهان توقف خشونتعليه معترضان، آزادی زندانيان و خارج کردن ارتش و تانکها از شهرهای اين کشور است.
از بهمنماه سال ۱۳۸۹ تاکنون اعتراضات مخالفان حکومت بشار اسد در سوريه ادامه دارد. برپايه آمار سازمان ملل متحد، اعتراضات مردمی در سوريه تاکنون بيش از پنج هزار کشته بهجا گذاشته است.