رسانه‌های رژیم سوریه از خروج صدها نفر از شورشیان و خانواده‌هایشان از شهر حرستا در غوطه شرقی خبر دادند. آن‌ها به سمت ادلب حرکت کردند.

تخلیه شورشیان گروه احرارالشام از حرستا
تخلیه شورشیان گروه احرارالشام از حرستا

سانا، خبرگزاری رسمی سوریه اعلام کرد که دست‌کم ۱۰ اتوبوس شورشیان را از حرستا خارج و به استان ادلب در شمال سوریه، منطقه تحت کنترل گروه‌های مخالف، منتقل کردند.

پس از مذاکرات روسیه، متحد اصلی رژیم سوریه و گروه احرارالشام توافق بر سر تخلیه حرستا چهارشنبه ۲۱ مارس / یکم فروردین بین نمایندگان دولت سوریه و شورشیان انجام شد.

شمار کسانی که حرستا را ترک کرده‌اند مشخص نیست اما رویترز به‌نقل از شاهدان عینی نوشته است که صدها جنگجو این شهر را ترک کردند. آن‌ها از جمله دو هزار نفری بودند که باید حرستا را تخلیه کنند.

در غوطه شرقی همان سناریویی در حال تکرار است که در حلب شرقی اتفاق افتاد: محاصره نظامی، غذایی و دارویی، بمباران و حمله هوایی شدید، ناتوانی بین‌المللی در توقف ماشین جنگی، و تولید خشونت بی‌پایان برای متقاعد کردن مخالفان به بی‌ثمر و مرگ‌بار بودن مقاومت.
تنها گزینه پیش روی مخالفان اسد در غوطه توافق با دولت سوریه برای ترک و واگذاری این منطقه و جابه‌جایی به سمت مناطقی است که هنوز تحت کنترل شورشیان قرار دارد.
چنین سناریویی اما برای ساکنان غوطه شرقی قابل تصور نیست: مرز بسته است، سرزمین‌های اطراف کاملاً در اختیار دولت سوریه قرار دارد، ادلب بسیار دور و انباشته از آوارگان جنگ و فاقد زیرساخت‌ها و منابع لازم برای پذیرش یک موج جمعیتی جدید است و درعا نیز، که به غوطه نزدیک‌تر است، به دلیل تمایل اسرائیل و اردن مبنی بر حفظ بافت جمعیتی محلی و جلوگیری از تجمع مخالفان در آنجا، نمی‌تواند گزینه‌ای برای جابه‌جایی باشد. حرکت به سمت جرابلس و الباب نیز به دلیل حضور و نفوذ ترکیه ممکن نیست.
خالد صالح
غوطه شرقی حلب شرقی نیست

عملیات تخلیه این افراد توسط هیئتی از سازمان ملل و هلال احمر سوریه تسهیل شد.

یک منبع نظامی سوریه گفته است که بین ۱۸  تا ۲۰ هزار نفر در حرستا و تحت حکومت دمشق خواهند ماند.

یک واحد از حزب‌الله لبنان که از حکومت اسد پشتیبانی می‌کند نیز گفته است که احرارالشام مبادله زندانیان را آغاز کرده است. این اقدام نیز در چارچوب توافق صورت‌گرفته انجام می‌شود.

ارتش سوریه حمله به غوطه شرقی، منطقه تحت کنترل شورشیان در نزدیکی دمشق را ۱۸ فوریه / ۲۹ بهمن آغاز کرد. در این مدت بیش از ۱۲۵۰ نفر از غیرنظامیان کشته و چهار هزار نفر زخمی شده‌اند.

توافق محلیِ صورت‌گرفته برای تخلیه حرستا فشار بر گروه‌های شورشی دیگر را که در محاصره قرار دارند بیشتر خواهد کرد. گروه فیلق‌الرحمن در جنوب و جیش‌الاسلام در شمال غوطه شرقی مستقر هستند.

اکنون ارتش سوریه و متحدانش حدود ۸۰ درصد غوطه شرقی را به‌تصرف خود در آورده‌اند و همچنان در حال پیشروی‌های مهمی هستند. ده‌ها هزار نفر از غیرنظامیان نیز مجبور به ترک منطقه شده‌اند.

یکی از سخنگویان گروه احرارالشام به شبکه الجزیره گفته است که این گروه به‌دلیل «فشار غیرنظامیان» مجبور به ترک حرستا شده است. او گفت بمباران‌ها، محاصره توسط نیروهای دولتی و فقدان دارو از عوامل گرفتن این تصمیم بوده‌اند.

نیروهای دولتی در حملات خود، غوطه شرقی را سه بخش تقسیم کردند و با تخلیه حرستا تنها چند نقطه دیگر در غوطه شرقی در دست شورشیان باقی مانده است.

رسانه‌های سوریه روز پنج‌شنبه اعلام کردند که شورشیان از غوطه شرقی دمشق را هدف خمپاره‌های خود قرار دادند و دو نفر را کشتند. تلویزیون دولتی نیز تصاویری از مکان‌هایی که این خمپاره‌ها در آن‌ها فرود آمده بودند نشان داد.

از سوی دیگر دیده‌بان حقوق بشر سوریه گفته است که نیروی هوایی سوریه صبح پنج‌شنبه مناطق عربین و زملکا در غوطه شرقی را هدف قرار دادند و ۱۹ نفر را کشتند.

همچنین شهر دوما که پرجمعیت‌ترین شهر غوطه شرقی است کاملاً به محاصره نیروهای دولتی سوریه در آمده است. گروه جیش‌السلام که در شهر مستقر است گفته که مصمم است به نبرد ادامه دهد.

شیوه دولت سوریه در تصرف غوطه شرقی ادامه شیوه‌ای است که در نقاط دیگر به‌کار برده است. حملات گسترده نظامی، تنگ کردن دایره محاصره شورشیان و وادار کردن آن‌ها به توافق بر سر تخلیه شهر یا منطقه تحت کنترل‌شان.

بدین ترتیب شورشیان مناطق تحت کنترل خود را تحویل می‌دهند و به‌همراه خانواده‌های خود به جمع مخالفان دیگر در شمال غرب سوریه می‌پیوندند.

بیشتر بخوانید: