در پی حمله‌ هوايی ارتش ترکيه و کشته‌شدن ده‌ها غيرنظامی کرد، حزب کارگران کردستان (پ.‌ک‌.ک) از مردم کردستان ترکيه خواست تا عليه دولت “قيام” کنند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، باهوز اردال (Bahoz Erdal) يکی فرماندهان بخش نظامی پ.ک.ک امروز جمعه، نهم دی‌ماه (۳۰ دسامبر) در بيانيه‌ای در رابطه با کشتار بامداد روز گذشته گفت: “ما مردم کردستان و به‌ويژه مردم حکاری و سيرناک را فرامی‌خوانيم تا با قيام خود، در برابر قتل‌عام ارتش ترکيه واکنش نشان دهند و آمران آن را به‌سزای اعمال خود برسانند.”

منظور پ.ک.ک از “قيام” معمولأ تظاهرات خشونت‌آميز، شامل درگيری با پليس، و نافرمانی مدنی است.

سحرگاه پنج‌شنبه هشتم دی‌ماه (۲۹ دسامبر) دست‌کم ۳۵ تن از افراد غيرنظامی بر اثر حمله هوايی ترکيه در استان شرناک اين کشور کشته شدند.

بنا به گزارش‌های منتشرشده، مقامات محلی ابتدا خبر بمباران اين شهر از طريق حمله هوايی را تأييد کردند اما از ارائه جزئيات بيشتر در مورد ميزان تلفات ناشی از اين حمله خوددداری نمودند.

باهوز اردال از فرماندهان بخش نظامی پ.ک.ک: اين قتل‌عام يک حادثه و يا واقعه‌ای ناخواسته نبود؛ اين قتل‌عام سازمان‌يافته و برنامه‌ريزی‌شده بود

گفته می‌شود، حمله هوايی ترکيه در حالی روی داد که اين افراد در روستای مرزی اورتسو نزديک به کردستان عراق مشغول جابه‌جايی کالاهای مرزی بوده‌اند.

در اين مناطق سال‌هاست که پ.ک.ک فعاليت دارد و به‌گفته يکی از مقام‌های محلی احتمال اين‌که هواپيماهای ترکيه به‌اشتباه افراد غيرنظامی را هدف قرار داده باشند، وجود دارد.

اين در حالی است که باهوز اردال معتقد است ارتش ترکيه به‌عمد شهروندان غيرنظامی را مورد هدف قرار داده است.

اردال می‌گويد: “اين قتل‌عام يک حادثه و يا واقعه‌ای ناخواسته نبود؛ اين قتل‌عام سازمان‌يافته و برنامه‌ريزی‌شده بود.”

مسئولان محلی ترکيه و حسين چليک، معاون دبيرکل و سخنگوی حزب حاکم عدالت و توسعه ترکيه اعلام کردند که قربانيان اين رويداد کولبران کردی بودند که از مرز عراق با قاطرهای خود سيگار قاچاق وارد می‌کردند.

از سوی ديگر ارتش ترکيه نيز تأکيد کرد که عمليات هوايی، شورشيانی را هدف قرار داده بود که قصد ورود به خاک ترکيه را داشتند و در مکانی بودند که “شهروندان غيرنظامی ساکن نيستند و پايگاه‌های نظامی تروريست‌ها قرار دارند.”

با اين حال باهوز اردال می‌گويد: “تجارت مرزی کولبران تحت نظارت بسياری از پست‌های نظامی مستقر در امتداد مرز صورت می‌گيرد. از اين رو غير ممکن است که اين افراد غيرنظامی ناشناخته باشند.”

وی می‌افزايد: “اين کولبران تقريبأ هر روز بدون اسلحه با بارهای خود در همين منطقه جابه‌جا می‌شوند.”

حسين چليک، سخنگوی حزب حاکم ترکيه ضمن ابراز تأسف از اين رويداد اعلام کرد: “گروه ويژه‌ای در مورد این حادثه تحقیق خواهد کرد و در صورت اشتباه و یا سهل‌نگاری با متخلفان برخورد خواهد شد.”

به گفته کار‌شناسان امور نظامی درگيری‌های چند ماه گذشته دومين تلفات سنگينی است که ترکيه از زمان آغاز عمليات مسلحانه پ.ک.ک در سال ۱۹۸۴ متحمل شده است.

جنگ بين نيروهای ترکيه و پ.ک.ک که بيشتر در مناطق کردنشين روی می‌دهد، تاکنون ۴۵ هزار کشته بر جای گذاشته است.