پس از آنکه نیروهای ترکیه و شبه‌نظامیان ارتش آزاد سوریه شهر عفرین را اشغال کردند، رئیس‌جمهوری ترکیه به دنبال ادامه عملیات علیه «یگان‌های مدافع خلق»‌ (ی پ گ) در سرتاسر مرز سوریه با ترکیه و سپس در سنجار (شنگال)‌ عراق است. همزمان شهروندان عفرین در پی غارت این شهر به دست شبه‌نظامیان ارتش آزاد در حال فرار از آن هستند.

سربازان کرد و عرب «نیروهای دموکراتیک سوریه» در مراسم فارغ‌التحصیلی از آموزش نظامی در قامشلی،‌ ژانویه ۲۰۱۸- منبع: afp

رجب طیب اردوغان،‌ رئیس‌جمهوری ترکیه دوشنبه ۱۹ مارس / ۲۸ اسفند در گردهم‌آیی قضات و دادستان‌ها در آنکارا گفت:

«دیروز با به کنترل درآوردن مرکز شهر عفرین مهم‌ترین گام را در عملیات شاخه زیتون برداشتیم. پس از آن به سمت منبج، عین العرب (کوبانی)،‌ تل ابیض، رأس العین (سری‌کانی در حسکه) و قامشلی خواهیم رفت و این باریکه ترور را به طور کلی [از ی پ گ] پاکسازی خواهیم کرد.»

شهرهایی که اردوغان نامشان را بر زبان آورد، همگی در راستای مرز سوریه و ترکیه قرار دارند. قامشلی ۴۰۰ کیلومتری شرقِ‌ عفرین است.

مقام‌های ترکیه به مناطق تحت کنترل کردها در شمال سوریه «باریکه ترور» می‌گویند.

ترکیه «یگان‌های مدافع خلق» (ی پ گ) را گروهی تروریستی می‌داند درحالی‌که کشورهای دیگر این شاخه نظامی حزب «اتحاد دموکراتیک» کردهای شمال سوریه را تروریست نمی‌دانند. ی پ گ مهم‌ترین نیروی محلی هم‌پیمان ائتلاف بین‌المللی ضدداعش به رهبری آمریکا در سوریه است.

گسترش عملیات موسوم به «شاخه زیتون» تا شهر قامشلی که پیاده‌نظام آن را گروه‌های اسلام‌گرای ارتش آزاد سوریه تشکیل می‌دهند،‌ خطر رویارویی مستقیم ترکیه با سربازان ائتلاف بین‌المللی علیه گروه «دولت اسلامی» (داعش) را بالا می‌برد. سربازان ویژه آمریکا و فرانسه در این مناطق در سرزمین‌های تحت کنترل کردهای شمال سوریه قرار دارند.

کردهای شمال سوریه سه بخش را در اختیار دارند: عفرین که اکنون به اشغال ترکیه درآمده است، جزیره و کوبانی. منبج نیز در کنترل نیروهای کرد است و ۲۰۰۰ سرباز آمریکایی هم آنجا حضور دارند.

نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری ی پ گ یکشنبه اعلام کردند که عملیات طوفان جزیره در دیرالزور، شرق سوریه علیه داعش را رسماً پایان داده و نیروهای خود را برای دفاع در برابر حمله ترکیه به مناطق کردنشین شمال بازمی‌گرداند.

عملیات در عراق

مقام‌های ترکیه از امکان ادامه‌یافتن عملیات به داخل عراق نیز خبر داده‌اند.

اردوغان گفته است که سنجار (شنگال) به «قندیل دوم» بدل شده و بن‌علی ییلدریم،‌ نخست‌وزیر ترکیه نیز از مذاکره با عراق برای عملیات نظامی مشترک جهت بیرون‌راندن یگان‌های مدافع خلق در آن منطقه خبر داده است.

داعش در سنجار دست به نسل‌کشی کردهای ایزدی زد. حزب کارگران کردستان (پ ک ک) توانست محاصره سنجار به دست داعش را در هم بشکند. ایزدی‌ها در آن منطقه شوراهای خودآیین و نیز یگان‌های مدافع خلق تشکیل دادند.

غارت عفرین

هرچند ترکیه و شبه‌نظامیان ارتش آزاد اشغال عفرین را «آزادسازی» آن خوانده بودند، اما گزارش‌ها حاکی از غارت شهر به دست آنها است.

خرابه‌های عفرین پس از جنگ

آنها بناهای تاریخی‌ ـ‌ فرهنگی همچون مجسمه «کاوه آهنگر» را در مرکز شهر تخریب کردند‌ و مغازه‌ها و خانه‌ها را غارت کردند.

هنوز ساکنان عفرین از هراس ترکیه و گروه‌های اسلام‌گرای ارتش آزاد سوریه به سوی دیگر مناطق تحت کنترل کردها یا مناطق تحت کنترل دمشق می‌گریزند.

سخنگوی اردوغان به شبکه‌ خبری سی‌ان‌ان گفته است که گزارش غارت‌ها در عفرین را به طور جدی پیگیری می‌کنند.

در جریان اشغال عفرین به دست ترکیه،‌ دست‌کم ۲۸۹ غیرنظامی از جمله ۴۳ کودک کشته شدند.


در همین زمینه