خبرهای ضد و نقیضی مبنی بر ورشکستگی بانک صادرات منتشر شده است. مدیرعامل این بانک اما هشتم اسفند در یک گفت‌وگوی رپرتازگونه با خبرگزاری مهر گفت: «شایعه ورشکستگی این بانک هرگز درست نیست». قائم مقام بانک مرکزی هم ورشکستگی بانک‌ها را کذب دانست.

ولی‌الله سیف رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی

این در حالی است که آخرین صورت وضعیت مالی این بانک ۶۴۰۰ میلیارد تومان زیان انباشته را نشان می‌دهد که بیش از سه برابر زیان بانک صادرات برای اسفند ۱۳۹۴ است.

سازمان بورس اوراق بهادار ایران هم سال گذشته نماد معاملاتی بانک‌های صادرات، تجارت و ملت را متوقف کرد. همانزمان مشخص شد که صورت مالی این بانک‌ها دستکاری شده و غیرواقعی است. در بررسی دوباره صورت مالی بانک ملت زیان انباشته این بانک ۳ هزار میلیارد تومان اعلام شد.

حال اما قائم مقام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ورشکستگی بانک‌ها را کذب می‌داند. اکبر کمیجانی یکشنبه ۱۳ اسفند در مجمع عمومی سالانه بانک مرکزی گفت: «هیچ بانکی بانکی ورشکسته نیست».

علاوه بر او حسن روحانی رئیس جمهوری ایران هم وضعیت نظام بانکی را مساعد ارزیابی و از آنچه که «برخورد نامهربانانه با مدیران بانکی» خواند، انتقاد کرد.

او همانند سخنان پیشین خود وضعیت شاخص‌های اقتصادی را مناسب خواند و گفت که رشد اقتصادی بدون کمک بانک‌ها امکان‌پذیر نبود.

این در حالی است که بر اساس گزارش اتاق بازرگانی نظام بانکی یکی از موانع اصلی بهبود فضای کسب و کار است.

رئیس دولت ایران در ادامه در حالیکه اعتراض‌ها به موسسات مالی و اعتباری در سال‌های گذشته افزایش یافته، مدعی شد اعتماد مردم به نظام بانکی به نسبت گذشته افزایش یافته است.

روحانی مشکل موسسه‌های مالی و اعتباری را مربوط به گذشته دانست که به دلیل «عدم نظارت» به وجود آمده و از بانک مرکزی خواست تا با نظارت دقیق خود  اجازه ندهد این مسائل دوباره تکرار شود.

او همچنین گفت: بانک‌ها باید «اموال مازاد خود را بفروشند» و فعالیت‌های بنگاهدارانه و تعداد شعب را کاهش دهند.

پیش از این مجلس شورای اسلامی بانک‌ها را به کاهش فعالیت‌های بنگاهداری و فروش اموال مازاد موظف کرده بود. این دستورالعمل اما تا به حال اجرایی نشده و سهم بانک‌ها در بنگاهداری به دلیل تهاتر بدهی‌های دولت افزایش یافته است.

دفاع از مدیران بانکی

روحانی در حالیکه نظام بانکی ایران را «رفاقتی» و «غیرشفاف» خواند، از مدیران بانک‌ها دفاع کرد.

او بدون بیان جزئیات از آنچه که «ناسپاسی‌ها و نامهربانی‌ها نسبت به مدیران و مسئولان بانک‌ها» در سال‌های گذشته دانست، انتقاد کرد و گفت: «این اقدامات نادرست بوده است».

این نخستین بار است که رئیس جمهوری ایران نسبت به دستگیری برخی از مدیران بانکی واکنش نشان می‌دهد. تعدادی از مدیران بانکی ایران سال گذشته و امسال به اتهام فساد مالی دستگیر و زندانی شدند. علاوه بر این حسین فریدون برادر روحانی نیز پس از دستگیری مدیران بانک ملت برای یک دوره کوتاه بازداشت شد. سخنگوی قوه قضائیه ایران ارتباط با شبکه فساد بانکی را دلیل بازداشت فریدون اعلام کرد.

مهدی جهانگیری بردار اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس دولت نیز مهر امسال به اتهام فساد مالی بازداشت شد.

سال سخت نظام بانکی

رئیس جمهوری و مدیران ارشد بانک مرکزی جمهوری اسلامی در حالی وضعیت نظام بانکی را خوب توصیف کردند که پیش از این مرکز پژوهش‌های مجلس از توقف بخشی از فعالیت‌های نظام بانکی خبر داده و اعلام کرده بود که نظام بانکی بدون استقراض از بانک مرکزی امکان فعالیت ندارد.

گزارش صورت مالی بانک‌ها در سال گذشته نیز بیانگر زیان انباشته حداقل هشت بانک دولتی و خصوصی است و میزان مطالبات معوق بانکی و به ویژه بدهی دولت به بانک‌ها افزایش یافته است.

حیدر مستخدمین حسینی مدرس دانشگاه و معاون پارلمانی پیشین وزارت اقتصاد این وضعیت را «نگران‌کننده» خوانده و گفته است که وضعیت بانک‌ها از آنچه که بود متزلزل‌تر شده و شرایط سخت و بدتری برای سال آینده در انتظار بانک‌ها است.


بیشتر بخوانید: