همزمان با پیشروی نیروهای دولتی در غوطه شرقی، صدها نفر از ساکنان این منطقه در حال ترک آن هستند.
علیرغم تصویب آتشبس سوریه در شورای امنیت سازمان ملل متحد، جنگ در غوطه شرقی ادامه دارد. و نیروهای ارتش سوریه که از از ۱۸ فوریه ۲۰۱۸، دور تازهای از حملات هوایی و زمینی را به این منطقه آغاز کرده بودند، توانستهاند حدود ۱۰ درصد از این منطقه را از مخالفان مسلح اسد پس بگیرند.
رئیس جمهور روسیه، متحد اصلی رژیم بشار اسد، از ساعت ۹ صبح تا ۱۴ هر روز آتشبس روزانه داده تا غیرنظامیان و مجروحان بتوانند در این مدت از طریق «گذرگاههای انسانی» از غوطه شرقی خارج شوند. طرفین جنگ اما یکدیگر را به نقض مکرر این آتشبس متهم کردهاند.
وزارت امور خارجه آمریکا این طرح روسیه را «شوخی» خوانده، و نهادها و سازمانهای حقوقبشری، ارسال و تحویل کمکهای انساندوستانه را تحت این شرایط غیرممکن دانستهاند.
به نقل از خبرگزاری اینترفاکس، ارتش روسیه مدعی است مخالفان اسد با ایجاد مقررات منع رفت و آمد، مانع خروج غیرنظامیان از کریدور انساندوستانه در زمان آتشبس روزانه میشوند. شورشیان این اتهام را رد کردهاند.
بسیاری از ناظران و تحلیلگرایان وضعیت تحت محاصره و بمبارن غوطه شرقی را با وضعیت حلب شرقی در اواخر سال ۲۰۱۶ مقایسه میکنند.
بیشتر بخوانید: غوطه شرقی حلب شرقی نیست
برنامه نظامی نیروهای حکومتی نفوذ به این منطقه تحت محاصره و تقسیم و دوپاره کردن آن به دو بخش است، الگویی نظامی که در طول هفت سال گذشته بارها در حمله نیروهای دولتی به مناطق تحت کنترل مخالفان تکرار شده است.
محمولههایی که به مقصد نمیرسند
اورینت تی وی، که شبکهای حامی مخالفان اسد است، گزارش داده که پیشروی نیروهای اسد موج بزرگی از جابهجایی و آوارگی ساکنان غوطه شرقی را ایجاد کرده است. مردم در تلاش برای پیدا کردن سرپناهی در مناطق مرکزیتر غوطه شرقی هستند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه، که سازمانی مستقر در انگلستان است، برآورد کرده که چیزی بین سیصد تا چهارصد خانواده از غوطه شرقی گریختهاند.
بنا بر گزارش این سازمان، حمله هوایی نیروهای دولتی بر شهر کوچک مسربا، در منطقه دوما، متمرکز شده است. دوما بزرگترین منطقه شهری در غوطه شرقی است که در ماههای اخیر زیر آتش سنگین جنگندههای ارتش سوریه قرار داشته است.
یک مقام مسئول سازمان ملل در سوریه به خبرگزاری رویترز گفته که محمولهها و کمکهای انساندوستانهای که قرار بود یکشنبه وارد غوطه شرقی شوند، به دلیل عدم صدور مجوز به این منطقه نرسیدهاند.
قرار بود محمولهای شامل حدود ۴۰ کامیون به دوما ارسال شود، اما به نقل از مقامات سازمان ملل، امسال تنها یک بار در میانه فوریه، اجازه ورود یک محموله کوچک برای ۷۲۰۰ نفر به غوطه داده شده است.
به نقل از منابع حقوق بشری در سوریه، از ۱۸ فوریه تاکنون، بیش از ۵۸۰ غیرنظامی در بمبارانهای غوطه شرقی جانشان را از دست دادهاند. این در حالی است که ساکنان غوطه شرقی مایحتاج و مواد غذایی و دارویی کافی در اختیار ندارند. قیمت نان در غوطه ۲۲ برابر قیمت سراسری آن در سوریه است، و نزدیک به ۱۲ درصد کودکان زیر پنج سال دچار سوءتغذیه شدهاند که بالاترین رقم در سوریه از زمان آغاز جنگ است.
در حالیکه اخباری نظیر لغوکنسرت ” استاد ” شجریان، احساسات پاک و بی آلایش و لطیف روشنفکران و هنرمندان و سلبریتیها و فرهیختگان و ایرانیان پاک نهاد و طبقه متوسط شهرنشین را جریحه دار می کند وآنان را به واکنش شجاعانه در مقابل حکومت وا میدارد، معلوم نیست چرا در مقابل نسل کشی مردم فلاکت زده سوریه توسط نظامیان ایرانی، سکوتی نفرت انگیز را در پیش گرفته اند وحتی اپوزیسیون خارج نشین خم به به ابروی مبارکش نمی آورد.
جهانگرا / 04 March 2018