اتحاديه عرب گفته است در نشستی درباره ارسال پرونده سوريه به شورای امنيت سازمان ملل تصميمگيری میکند.
به گزارش الجزيره، شيخ حمد بن جاسم آل ثانی، نخستوزير قطر روز شنبه ۱۷ دسامبر (۲۶ آذر ۱۳۹۰) گفت اتحاديه عرب ممکن است روز چهارشنبه (۲۱ دسامبر) طرح صلح خود را با هدف پايان يافتن خشونتها در سوريه به شورای امنيت سازمان ملل ارسال کند.
اتحاديه عرب پيشتر برای حل بحران سوريه طرحی را به دولت اين کشور پيشنهاد داده بود. بر اساس اين طرح دولت سوريه بايد خشونت را در اين کشور متوقف کند، بازداشتشدگان را آزاد کند، نيروهای نظامی را از شهرها و مناطق مسکونی خارج سازد، به رسانههای مستقل اجازه دهد از واقعيتها در سوريه گزارش تهيه کنند، به نمايندگان اتحاديه عرب اجازه دهد از همه مناطق سوريه ديدار کنند و با نظارت اتحاديه عرب با مخالفان گفتوگو کند.
اتحاديه عرب میگويد اگر سوريه تا روز چهارشنبه اين طرح را نپذيرد، پرونده اين کشور را به شورای امنيت سازمان ملل میفرستد.
بر اساس طرح اتحادیه عرب، دولت سوريه بايد خشونت را در اين کشور متوقف کند، بازداشتشدگان را آزاد کند، نيروهای نظامی را از شهرها و مناطق مسکونی خارج سازد، به رسانههای مستقل اجازه دهد از واقعيتها در سوريه گزارش تهيه کنند، به نمايندگان اتحاديه عرب اجازه دهد از همه مناطق سوريه ديدار کنند و با نظارت اتحاديه عرب با مخالفان گفتوگو کند
اتحاديه عرب تاکنون چندين بار به سوريه ضربالاجل داده اما دولت اين کشور هيچگاه خواستههای اين اتحاديه را نپذيرفته است و بر همين اساس هدف تحريم قرار گرفته است. آمريکا، اتحاديه اروپا، اتحاديه عرب و ترکيه تحريمهايی را عليه اين کشور برقرار کردهاند.
در همين حال عراق میگويد مذاکرات “مثبتی” با بشار اسد، رئيسجمهوری سوريه داشته است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، فلاح فياض مشاور امنيت ملی عراق گفت جزييات مذاکرات “مثبت” با اسد را روز چهارشنبه در اختيار اعضای اتحاديه عرب میگذارد.
از بهمنماه سال ۱۳۸۹ تاکنون اعتراضات مخالفان حکومت بشار اسد در سوريه ادامه دارد. برپايه آمار سازمان ملل متحد، اعتراضات مردمی در سوريه تاکنون بيش از پنج هزار کشته بهجا گذاشته است.
ناوی پيلای، کميسر عالی حقوق بشر سازمان ملل اين وضعيت را “غير قابل تحمل” خوانده و از شورای امنيت سازمان ملل خواسته است تا پرونده سوريه را به دادگاه جنايی بينالمللی بفرستد.
روسيه که تا پيش از اين در برابر سوريه مواضع مسالمتجويانهای داشت، روز پنجشنبه ۱۵ دسامبر پيشنويس قطعنامهای را در محکوم کردن خشونتها در سوريه، به شورای امنيت سازمان ملل ارائه کرد.
اين پيشنويس “استفاده گسترده از خشونت” را توسط حکومت سوريه محکوم کرده و از دولت اين کشور خواسته است تا به سرکوب مخالفان پايان دهد. با اين حال روسيه در اين پيشنويس، به تحريمها اشارهای نکرده است.
آمريکا از اين اقدام روسيه استقبال کرده و فرانسه نيز اين اين اقدام روسيه را “تحول بزرگ” خوانده است. با اين حال کشورهای غربی میگويند اين پيشنويس نياز به بازنگری دارد.
مواضع روسيه از آن جهت با استقبال کشورهای غربی روبرو شده که مسکو تا پيش از اين از هرگونه اقدام بينالمللی عليه سوريه انتقاد میکرد.
تظاهرکنندگان در سوريه خواهان پايان يافتن حکومت اسد و برگزاری انتخابات دموکراتيک هستند اما دولت سوريه مخالفان را “گروههای تبهکار” میخواند.
بشار اسد از سال ۲۰۰۰ تاکنون در قدرت است و پدرش حافظ اسد نيز به مدت سه دهه در اين کشور حکومت کرد.