رئيس جمهور افغانستان با گسترده خواندن فساد اداری در اين کشور، اعلام کرد که شماری از مقام‌های ارشد متهم به فساد در دولت اين کشور که تابعيت خارجی دارند به دليل فرار از پيگرد قانونی و مجازات به کشورهای خارجی پناه می‌برند.

حامد کرزی که امروز يکشنبه ۲۰ آذرماه در مراسمی به‌مناسبت روز جهانی مبارزه با فساد در کابل سخن می‌گفت تأکيد کرد که با وجود پيشرفت‌های افغانستان طی ۱۰ سال گذشته هنوز فساد به شکل گسترده در اين کشور وجود دارد.

وی گفت: “اکنون نيز حق با کسی است که قدرت دارد و يا پاسپورت خارجی؛ هر فسادی که دلش بخواهد می‌کند و باز به پناهگاه خود در واشنگتن، لندن و پاريس می‌گريزد.”

کرزی به‌عنوان نمونه از عبدالقدير فطرت، رئيس بانک مرکزی اين کشور نام برد که تابعيت دوگانه افغانی – آمريکايی داشت نام برد.

وی تيرماه گذشته و در پی اوج گرفتن بحران مالی در کابل بانک، بزرگ‌ترين بانک خصوصی افغانستان به آمريکا رفت.

حامد کرزی گفت فساد به‌طور گسترده در قراردادهايی که از سوی خارجی‌ها صورت می‌گيرد و ارزش آن به “ميلياردها دلار” می‌رسد وجود دارد

فطرت طی سخنانی در واشنگتن ضمن اعلام استعفای خود گفت که جانش به دليل ترس از افشای نام افرادی که در قضيه کابل بانک دخيل بوده‌اند در خطر بوده و به همين دليل از افغانستان خارج شده است اما دادستانی افغانستان فطرت را متهم کرد که در اين بحران دخالت داشته است.

رئيس جمهور افغانستان در مورد قضيه فطرت گفت: “در کابل بانک‌دزدی‌هايی رخ داد وقتی (فطرت) ديد مسأله مهم‌تر شده و دستگير می‌شود به واشنگتن فرار کرد و حالا در آن‌جا نشسته و گپ می‌زند اما دولت آمريکا بايد او را بازداشت کند و به افغانستان تحويل دهد.»

انتقاد از نقش خارجی‌ها

کرزی در ادامه سخنانش منابع کمک‌کننده خارجی را نيز مورد انتقاد قرار داد و گفت: “خارجی‌ها نه تنها برای جلوگيری از فساد با دولت افغانستان همکاری نکرده‌اند بلکه در اين راستا موانعی ايجاد کرده‌اند.”

وی گفت فساد به‌طور گسترده در قراردادهايی که از سوی خارجی‌ها صورت می‌گيرد و ارزش آن به “ميلياردها دلار” می‌رسد وجود دارد.

رئيس جمهور افغانستان افزود که دولت اين کشور از اين قراردادها آگاه نمی‌شود و اين قراردادها که به مقامات ارشد دولتی و يا وابستگان آن‌ها داده می‌شود باعث فساد شده است.

حامد کرزی با بيان اين‌که افراد صاحب نفوذ دولتی که متهم به فساد هستند از مجازات معاف می‌شوند گفت: “امروز کسی بر حق است که زور دارد.”

کرزی از منابع کمک‌کننده خارجی خواست که از اين کار خودداری کنند. او گفت مذاکراتی را برای اصلاح شيوه اين قراردادها با مقام‌های خارجی آغاز کرده است و اين مذاکرات به خوبی پيش می‌رود.

افزون بر اين رئيس جمهور افغانستان از عدم اطمينان کارکنان به امنيت، تأمين نيازمندی‌های زندگی و نبود مصونيت کاری را از ديگر دلايل فساد اداری در اين کشور خواند و تأکيد کرد که روند اصلاحات در اين زمينه به درستی پيش نمی‌رود.

“تبليغات سوء رسانه‌های غربی”

حامد کرزی رسانه‌های غربی از جمله بی‌بی‌سی را نيز متهم کرد که با پخش گزارش‌هايی چنين تبليغ می‌کنند که اگر نيروهای خارجی از افغانستان بروند، جنگ داخلی در اين کشور آغاز می‌شود.

وی گفت که بايد به‌خاطر تحکيم ثبات و وحدت ملی تلاش شود و جلو اين‌گونه تبليغات که باعث پائين آوردن روحيه مردم می‌شود گرفته شود.

رئيس جمهور افغانستان از امکان امضای پيمان استراتژيک افغانستان با آمريکا سخن گفت و تأکيد کرد که اين پيمان مطابق با شرايط افغانستان امضا خواهد شد و نبايد رسانه‌های غربی در اين راستا عليه افغانستان “تبليغات سوء” داشته باشند.

حامد کرزی با اشاره به گفت‌وگو بر سر امضای پيمان‌های مشابه با کشورهای ديگر، از جمله انگلستان، آلمان و فرانسه گفت که اين پيمان‌ها باعث ثبات و پيشرفت افغانستان می‌شود و احتمال دارد پيمان‌های مشابه با روسيه و چين نيز امضا شود.