محمدعلی کریمی، سخنگوی بانک مرکزی ایران میگوید این بانک خریداران اصلی ارز را به سازمان امور مالیاتی معرفی کرده است. پیش از این اعلام شده بود که از خریداران عمده ارز مالیات دریافت خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدعلی کریمی، روز سهشنبه ۲۴ بهمن گفته است که معرفی خریداران عمده ارز بهمنظور ایجاد شفافیت بیشتر در حوزه اقتصاد کشور، مدیریت بازار ارز و جلوگیری از اقدامات سوداگرانه، دلالی و یا قاچاق ارز، صورت گرفته است.
بهگفته سخنگوی بانک مرکزی، بازار ارز از ابتدای سال جاری۱۳۹۶ تا ۱۷ دی رصد شده است و تعداد محدودی از معاملهگران شامل اشخاص حقیقی و برخی اشخاص حقوقی حجم بالایی از معاملات دلار را انجام دادند و این دلارها خریداری شده و بعضاً به چرخه بازار برنگشته است.
معیار بانک مرکزی از خریدار عمده ارز عدد غیرمتعارفی است که در بازار، خرید و فروش میشود. بر این اساس کسی که حجم عمده را خرید میکند مورد بررسی قرار میگیرد.
در ماههای اخیر ارزش ارز در ایران بهشکل مهارناپذیری افزایش یافت. در معاملات ساعات ابتدایی روز سهشنبه ۲۴ بهمن بازار ارز، قیمت دلار به ۴۹۵۸ تومان و یورو به ۶۱۳۴ تومان رسید. این در حالی است که روز دوشنبه ۲۳ بهمن، قیمت دلار ۴۸۲۰ تومان و یورو ۶۱۰۴ تومان بود.
محمد لاهوتی یکی از اعضای هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفته است که نرخ ارز در دو ماه گذشته ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش یافته است. او از «وفور بههمریختگی و آشفتگی در بازارها» خبر داده و گفته است: «افزایش قیمت ارز شرایط را برای تجارت و برنامهریزی برای صادرکننده و واردکننده سخت کرده است و در این شرایط لازم است که این آشفتگی برطرف شود.»
در همین حال، محمد نهاوندیان، معاون اقتصادی رئیس جمهوری ایران در جلسه سهشنبه ۲۴ بهمن هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران دلایل رشد نرخ ارز را اقتصادی ندانست و گفت: «اگر نرخ ارز را مصنوعی نگه داریم و تورم بالاتر برود، آن زمان جهش سه برابر شدن نرخ ارز را شاهد خواهیم بود؛ بنابراین ما به ریشه یعنی نرخ تورم پرداختهایم و هیچ کس نمیتواند این رویکرد را انکار کند. در زمینه نرخ ارز مسیر چهار سال گذشته را با متانت پشت سر گذاشتیم اما عامل این جهش روانی، سیاسی و غیر اقتصادی است.»
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز یک هفته پیش در نشست خبری خود دلیل افزایش نرخ ارز را اقتصادی ندانسته بود.
نهاوندیان همچنین اعلام کرد که دولت در روزهای آینده اوراق مشارکت ارزی منتشر خواهد کرد.
ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی سهشنبه گذشته از انتشار اوراق مشارکت ارزی ظرف دو هفته آینده خبر داده و گفته بود که انتشار اوراق مشارکت ارزی از گزینههای پیشبینی شده برای سرمایهگذاران داخلی از جمله اوراق گواهی سپردهگذاری عام ریالی، سپردهگذاری در بازار پول، بورس اوراق بهادار، اوراق بدهی و بخش مسکن است.
بر این اساس، سرمایهگذاران میتوانند از طریق بانکهای عامل نسبت به تهیه اوراق مشارکت ارزی با شرایط مناسب اقدام کنند.
روند افزایشی قیمت دلار که از سه ماه قبل آغاز شده در حالی ادامه دارد که رئیس جمهوری و رئیس کل بانک مرکزی تا به حال بارها کنترل بازار و کاهش قیمت را وعده کردهاند.
حسن روحانی در نشست خبری خود گفته بود: «آینده ما در زمینه ارزی بهتر خواهد بود چراکه منابع ارزی ما درآمد خودمان بود و امروز تاکنون ۳۰ میلیارد فایننس خارجی در اختیار ما است و حدود ۱۲،۱۳ میلیارد تصمیمگیری شده و شرایط آینده بهتر است.»
رئیس کل بانک مرکزی ایران دوشنبه ۲۳ بهمن در بخشنامهای به سازمان امور مالیاتی دستور داد که از کلیه خریداران عمده ارز مالیات دریافت شود.
سیف در این نامه نوشت که بانک مرکزی خریداران عمده ارز از ابتدای سال جاری را ردیابی و شناسایی کرده و اطلاعات این افراد را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار میدهد.
بیشتر بخوانید:
مثل همیشه غیر شفاف و همون بگم بگم همیشگی. خوب اینها کی هستند؟
آیا خرید ارز و فروش ارز بشکل کلان و تحلیل و پیشبینی روی سقوط ریال در ایران ممنوعه با این وضع فاجعه بار اقتصادی و نا آرامیهای اجتماعی؟
به احتمال قوی اینها اطلاعاتی رانتی دارند که بقیه هنوز ندارند در نتیجه دست به اینکار میزنن. بعلاوه خود بانک مرکزی هم کمتر از قبل ارز وارد بازار میکنه و بقیمت گرانتر میفروشهباید پرسید چرا ؟ بعبارتی عرضه کم شده و تقاضا بیشتر.
روزبه / 14 February 2018