انهدام جنگنده اسرائیلی به رویارویی لفظی جبهه حامیان دولت سوریه در دمشق با اسرائیل انجامیده است. حزب‌الله لبنان سرنگونی اف‌ـ‌۱۶ اسرائیلی را «آغاز یک مرحله استراتژیک جدید» در درگیری با اسرائیل خواند و آمریکا از سوی دیگر با انتقاد از تهران، بر «حمایت قاطعانه از اسرائیل برای دفاع از حاکمیت ملی‌اش» تأکید کرد. تهران ورود پهپاد به اسرائیل یا دخالت در سقوط جنگنده آن کشور را تکذیب کرد. این نخستین باری بود که یک جنگنده اف‌ـ‌۱۶ ارتش اسرائیل ساقط می‌شود.

مأموران اسرائیلی در محل سقوط جنگنده این کشور

هدر نوئرت، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده شنبه ۱۰ فوریه / ۲۱ بهمن با صدور بیانیه‌ای پس از حمله هوایی اسرائیل به ۱۲ هدف ایرانی و سوری در سوریه اعلام کرد که کشورش «عمیقاً نگران افزایش خشونت بر مرزهای اسرائیل است و قاطعانه از حق اسرائیل برای دفاع از حاکمیت ملی خود حمایت می‌کند».

او در این بیانیه به انتقاد از آنچه «تشدید حساب‌شده تهدیدها» از سوی ایران خواند، پرداخت و مدعی شد که «جاه‌طلبی تهران برای فرافکندن قدرت و سلطه‌اش تمام مردم منطقه را از یمن تا لبنان در معرض خطر قرار می‌دهد.»

پنتاگون نیز با تکرار موضعی مشابه، از «فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده ایران که صلح و امنیت بین‌المللی را تهدید می‌کند» انتقاد کرد و وعده داد تا برای مقابله با ایران به دنبال جلب «قاطعیت بین‌المللی بیشتری» باشد.

ارتش اسرائیل شنبه از انهدام یک پهپاد ایرانی بر فراز آسمان قلمروی اسرائیلی در بلندهای جولان خبر داد. اسرائیل ورود پهپاد ایرانی به خاک این کشور را «نقض جدی و بی‌قاعده حاکمیت ملی اسرائیل» خواند و در واکنش، اهدافی را در سوریه بمباران کرد. در این حمله یک جنگنده اف‌ـ‌۱۶ اسرائیلی هنگام بازگشت با اصابت موشک ضدهوایی سوری در سرنگون شد. هر دو خلبان با تحمل مجروحیت زنده ماندند، اما حال یکی وخیم اعلام شد. این نخستین اف‌ـ‌۱۶ اسرائیلی است که از زمان به کارگیری این جنگنده در ارتش اسرائیل از دهه هشتاد به این سو ساقط می‌شود.

گفته شده بود که این حملات یک مرکز پرتاب پهپادهای ایران را هدف قرار داده‌اند. «ائتلاف حامی اسد»، جمعی از گروه‌های شبه‌نظامی تحت پشتیبانی ایران که در حمایت از بشار اسد، رئیس دولت دمشق در سوریه با مخالفان می‌جنگد، در بیانیه‌ای اعلام کرد که یک مرکز پهپادی‌اش هدف قرار گرفته اما اشاره‌ای به ورود پهپادش به خاک اسرائیل نکرد.

پس از آن ارتش اسرائیل به تلافی سقوط جنگنده‌اش به ۱۲ هدف متعلق به سوریه و ایران در خاک سوریه حمله کرد؛ بزرگترین و گسترده‌ترین حمله هوایی اسرائیل به سوریه از ۱۹۸۲ تا کنون.

ائتلاف حامی اسد نیز در بیانیه‌ای وعده پاسخ «قاطعانه» داد.

اگرچه تنش‌ها در این زنجیره وقایع شدت گرفت، اما هر دو طرف پس از آن گفتند که به دنبال افزایش تنش نیستند. اسرائیل حمله به سوریه را «دفاع از حق حاکمیت ملی» و «پاسخ به تجاوز ایران» خواند.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به رویدادهای شنبه ورود پهپاد ایرانی به خاک اسرائیل و یا دخالت ایران در سرنگونی جنگنده آن کشور را تکذیب کرد.

او گفت که سوریه به عنوان کشوری مستقل حق دفاع مشروع از تمامیت ارضی خود را داراست.

حزب‌الله: آغاز یک مرحله استراتژیک نو

ائتلاف حامیان بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه هدف‌قراردادن جنگنده اسرائیلی را پیروزی بزرگی برای خود خوانده اند. تلویزیون دولتی سوریه نیز سرنگون‌کردن اف‌ـ‌۱۶ اسرائیل را «فتح‌الفتوح» خواند.

گروه شیعی حزب‌الله لبنان که تحت حمایت ایران قرار دارد، پس از وقایع شنبه با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد که «یک مرحله استراتژیک جدید» آغاز شده است که توانایی اسرائیل برای ورود به حریم هوایی سوریه را محدود می‌کند.

اسامه حمدان، از فرماندهان حماس نیز شنبه‌شب در گفت‌و‌گو با شبکه المیادین، نزدیک به حزب‌الله لبنان گفت اسرائیل «اکنون فهمیده است که در نبرد آینده با تمام محور مقاومت رویارو است.»

محور مقاومت نامی است که برخی مخالفان اسرائیل که تحت حمایت ایران قرار دارند، بر خود نهاده‌اند.

گفتگوی پوتین و نتانیاهو

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل شنبه‌شب پس از نشست فوق‌العاده کابینه امنیتی دولتش در سخنانی گفت که «ما به دنبال صلح‌ایم اما به دفاع در برابر هر حمله‌ای یا هر تلاشی از سوی ایران برای تثبیت حضورش در سوریه علیه ما ادامه می‌دهیم.»

اسرائیل در سال‌های گذشته بارها انبار اسلحه و پایگاه‌های نظامی و محموله‌های به گفته او متعلق به حزب‌الله لبنان را در سوریه هدف قرار داده است؛ به ویژه در بلندی‌های جولان. نتانیاهو وعده داده که دولتش تثبیت حضور نظامی ایران در سوریه را نخواهد پذیرفت.

او از تماس تلفنی خود با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری سوریه و نیز رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا درباره رویدادهای شنبه نیز خبر داد. نتانیاهو گفت که در گفتگو با پوتین بر حق دفاع اسرائیل از خود پافشاری کرده.

به گزارش خبرگزاری روسی اینترفاکس، رئیس‌جمهوری روسیه به نتانیاهو گفته است باید از هر اقدامی که به درگیری جدید در منطقه بینجامد، دوری کرد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز در بیانیه‌ای خواهان تنش‌زدایی «بی‌قیدو‌شرط و فوری» در سوریه شد. او تمام طرفین را به رعایت حقوق بین‌الملل دعوت کرد.

پیش از آن سفیر اسرائیل در روسیه گفته بود که ایران و شبه‌نظامیان شیعه تحت حمایت این کشور باید از جنوب سوریه در مرز با اسرائیل خارج شوند.

اسرائیل در جنگ‌های ۱۹۶۷ توانست ۱۲۰۰ کیلومتر مربع از بلندی‌های جولان را اشغال کند و بعداً این قسمت را به خاک خود ضمیمه کرد.

تنها ۳۰ درصد بلندی‌های جولان تحت اشغال اسرائیل نیست و از سوی سوریه اداره می‌شود. مخالفان بشار اسد، رئیس‌ دولت دمشق در این منطقه با ارتش سوریه و شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران درگیرند.

استان قنیطره که در این منطقه قرار دارد، محل نزاع بین نیروهای وفادار به اسد از جمله حزب‌الله لبنان و شبه‌نظامیان شیعه تحت حمایت ایران با مخالفان مسلح است.


در همین زمینه