در آستانه برگزاری دو انتخابات مهم در افغانستان، توزیع تذکره‌های الکترونیکی به دلیل اختلافات قومی و نزاع سیاسی بر سر کلمه «افغان» و در شرایطی که افغانستان همچنان با تهدیدات و حملات طالبان مواجه است به تأخیر افتاد.

شناسنامه‌های الکترونیکی تخلفات انتخاباتی را کاهش می‌دهد. سال آینده در افغانستان دو انتخابات مهم برگزار می‌شود: انتخابات مجلس ملی و انتخابات ریاست جمهوری

رئیس جمهور افغانستان اسفند سال گذشته فرمانی برای تغییر قانون ثبت احوال صادر کرد. محمد اشرف غنی دستور داده بود در تذکره‌های الکترونیکی در توضیح ملیت شهروندان افغانستانی واژه «افغان» ثبت شود. جنجال بر سر ملیت و قومیت از زمانی آغاز شد که در مجلس ملی افغانستان قانون ثبت احوال نفوس به بحث گذاشته شد. اکنون خبرگزاری رویترز گزارش می‌دهد که این مجادلات یک بار دیگر افغانستان را پرتنش کرده است. اختلافات بین محمد اشرف غنی که از پشتون‌هاست با عطا محمد نور، والی بلخ که تاجیک‌تبار است، دامنه تنش‌ها را وسیع‌تر کرده است.

سیاستمداران پشتون معتقدند که در تذکره‌های الکترونیکی می‌بایست ملیت شهروندان افغانستان «افغان» ذکر شود. مخالفان اما این واژه را اسم اصلی قوم پشتون می‌دانند و می‌گویند تعمیم آن به همه شهروندان به معنای تحمیل نمادهای فرهنگی یک قوم بر دیگر اقوام افغانستان است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، فرهاد صدیقی یکی از نمایندگان تاجیک در مجلس ملی افغانستان می‌گوید:

«تعلق قومی ما هویت ماست. تذکره‌های الکترونیکی با عنوان “افغان” را ما هرگز نمی‌پذیریم و سر این موضوع هم مصالحه نمی‌کنیم. ترجیح ما این است که در تذکره‌ها به عنوان ملیت، جمهوری اسلامی افغانستان ذکر شود.»

به دلیل بالا گرفتن این اختلافات، محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان توزیع شناسنامه‌های الکترونیکی را به تعویق انداخت.

صاحب‌ خان، یک نماینده پشتون در سخنانی در مجلس ملی افغانستان هشدار داده که پشتون‌ها با هر کس که با کلمه «افغان» مخالفت کند تا دم مرگ می‌جنگند:

«من تا آخرین قطره خونم از هوبت افغانم دفاع می‌کنم و هویت من هم باید در تذکره‌ام ذکر شده باشد.»

پشتون‌ها در روزهای گذشته در کابل با برگزاری تجمعاتی از دولت افغانستان خواسته‌اند به خواسته اقوام دیگر این کشور تن ندهد. سال‌هاست که سرشماری در افغانستان برگزار نشده. با این‌حال تصور می‌شود که تاجیک‌‌ها و پشتون‌ها از اکثریت برخوردار باشند.  هزاره‌ها، ازبک‌ها، ترکمن‌ها، ایماق‌ها، بلوچ‌ها، نورستانی‌ها، پشه‌ای‌ها، قزلباش‌ها، براهویی‌ها و پامیری‌ها از دیگر اقوام افغانستان‌اند.

محمد اکبری، نماینده هزاره‌ها در مجلس ملی افغانستان گفته است که به کارگیری واژه «افغان» برای توضیح ملیت شهروندان افغانستانی در تذکره‌های الکترونیکی به معنای تحمیل هویت ملی پشتون‌ها به سایر اقوام است:

«این کشور به همه ما تعلق دارند و نه فقط به پشتون‌ها.»

پادشاه پیشین افغانستان و رئیس جمهور پیشین و کنونی این کشور همه از پشتون‌ها بودند. از سال ۲۰۰۱ که طالبان سقوط کرده تاجیک‌تباران افغانستان موفق شده‌اند پست‌های مهمی در نهادهای نظامی و اطلاعاتی و حکومتی افغانستان به دست بیاورند.

در سال ۲۰۱۴ در رقابت بین محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله بر سر ریاست جمهوری افغانستان با پادرمیانی دولت وقت ایالات متحده آمریکا توافقی شکل گرفت: توافق‌نامه حکومت وحدت ملی. اختلافات دولت مرکزی افغانستان با ولی تاجیک‌تبار بلخ این توافق‌نامه را شکننده کرده. مجادلات اخیر بر سر ملیت هم به این اختلافات دامن زده است.

سال آینده انتخابات مجلس ملی و ریاست جمهوری افغانستان برگزار می‌شود. تذکره‌های الکترونیکی میزان تخلفات انتخاباتی را کاهش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: