هیچ یک از وعده‌های دولت برای کنترل و بازگشت آرامش به بازار ارز تحقق نیافته و بازار ارز ایران چشم به‌راه دلار ۵۰۰۰ تومانی است.

رسانه‌های ایران از صف خرید دلار در مقابل صرافی‌ها گزارش می‌دهند.

به گزارش رسانه‌های داخلی پس از ثبت یک رکورد قیمتی تازه در یکشنبه ۱۵ بهمن، بسیاری از صرافی‌ها در تهران خرید و فروش دلار را متوقف کردند. نرخ برابری دلار روز گذشته برای دقایقی از مرز ۴۸۰۰ تومان نیز عبور کرد و یورو نیز به نرخ برابری ۶۰۰۰ تومان رسید. قیمت یورو صبح دوشنبه از مرز ۶۲۰۰ تومان نیز عبور کرد.

افزایش مهارناپذیر قیمت دلار سبب شد تا حمیده زرآبادی عضو فراکسیون امید مجلس به وزیر امور اقتصادی و داریی تذکر بدهد و بگوید: «به نظر می‌رسد دلالان ارز تاثیر بیشتری از وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی بر بازار ارز دارند».

ولی‌الله سیف رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی پیش از این چند مرتبه افزایش قیمت دلار را هیجانی و موقت دانسته و گفته بود: در ماه‌های پایانی سال قیمت‌ها کاهش می‌یابد. حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی نیز در آخرین گفت‌وگوی تلویزیونی وعده کرد که قیمت دلار به‌زودی کاهش یابد.

نمودار افزایش قیمت دلار در یک سال گذشته

به‌رغم وعده مسئولان دولتی اما تفاوت نرخ دلار در بازار آزاد و مرکز مبادله ارزی به بیش از ۱۰۰۰ تومان رسیده است. بانک مرکزی نرخ مبادله دلار در مرکز مبادلات ارزی را ۳۶۹۴ تومان اعلام کرده است.

به دنبال افزایش شدید قیمت دلار خبرگزاری مهر از گزارش کرد: «این روزها حتی زنان خانه‌دار و دارندگان سرمایه‌های خرد هم به خریداران این بازار اضافه شده‌اند».

تقاضا برای دلار در حالی افزایش یافته که منابع خبری طی یک‌ماه گذشته از کاهش توزیع ارز و به ویژه دلار توسط بانک مرکزی خبر داده‌اند. یک مقام مسئول در بانک مرکزی نیز پیش از این کاهش عرضه ارز را تائید کرده است.

فنر تورم آزاد می‌شود

کارشناسان اقتصادی خروج سپرده‌ها پس از کاهش نرخ سود بانکی را یکی از دلایل احتمالی افزایش تقاضا برای ارز می‌دانند که به تنهایی توان شوک قیمتی در بازار ارز را ندارد. برای همین نیز برخی از فعالان اقتصادی از دولت خواسته‌اند که چنانچه اتفاق خاصی در ارتباط با تبادل تجاری رخ داده، اعلام شود.

عباس عراقچی معاون وزارت امور خارجه چندی پیش در یک برنامه تلویزیونی ایجاد مشکل در انتقال ارز به ایران را تکذیب کرد و مدعی شد: انتقال بانکی روان انجام می‌گیرد. بیژن زنگنه وزیر نفت جمهوری اسلامی نیز یکشنبه ۱۵ بهمن تهاتر نفت با سلاح را تکذیب کرد.

مقام‌های دولتی در حالی پیاپی مشکل در انتقال درآمدهای نفتی به ایران را تکذیب می‌کنند که پیش از این رئیس کل بانک مرکزی اجرای سیاست ارز تک‌نرخی را به حل «مشکل انتقال بانکی» منوط کرده بود.

ولی‌الله سیف که پیشتر به خریداران خرد دلار توصیه کرده بود: در بازار ارز سرمایه‌گذاری نکنند، همچنان سکوت پیشه کرده است. یک عضو اتاق بازرگانی اما هشدار داده: آثار افزایش قیمت دلار با گذشت زمان نمایان خواهد شد.

فرهاد فزونی گفته است: سیاست‌های نابسامان بانک مرکزی صادرات را فلج و وضعیت بازار ارز اقتصاد را دچار تشنج کرده است.

به گفته او، افزایش قیمت دلار قیمت تمام شده کالاهای وارداتی و تولیدی را افزایش خواهد داد.

تداوم این وضعیت نابسمان در بازار ارز تحریک نرخ تورم در ماه‌های پایانی سال که به صورت طبیعی شاهد رشد بیشتر از میانگین این شاخص است، را به دنبال خواهد داشت.


بیشتر بخوانید: