کنفرانس بازسازی عراق ۲۳ تا ۲۵ بهمن / ۱۲ تا ۱۴ فوریه در کویت برگزار خواهد شد. تنها تعداد محدودی از شرکتهای ایرانی در این کنفرانس حضور خواهند داشت.
ابراهیم رضازاده دبیر میز عراق سازمان توسعه تجارت ایران از دولت خواسته است که با مشوقهای ویژه امکان مشارکت سرمایهگذاران بیشتری در عراق را فراهم کند.
او گفته است که تعداد محدودی از شرکتهای ایرانی برای حضور در کنفرانس بازسازی عراق اعلام آمادگی کردهاند.
رضازاده مشکلات پیشین شرکتهای ایرانی در عراق را از دلایل عدم استقبال از حضور مجدد در بازار این کشور دانسته است. به گفته او دولت عراق پیش از این توان پرداخت مطالبات پیمانکاران را نداشت اما حالا وضعیت تغییر کرده است.
رضازاده از سرمایهگذاران ایرانی که قصد «مشارکت در بازسازی عراق را دارند» خواست که برای بازگشت سود و سرمایه «عجله نکنند». او گفت که مطالبات پیمانکاران از محل وامهای بانک جهانی و صندوق بینالمللی پرداخت خواهد شد.
رضا امیریمقدم که از او به عنوان کارشناس مسائل عراق نام برده شده، در پیوند با همین موضوع به خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، گفته است که ایران با مشارکت در بازسازی عراق «نتیجه زحمات خود در مبارزه با داعش را برداشت کند».
امیریمقدم از دولت خواسته است که « به بخش خصوصی کمک کند و نظر اعتباری و بیمه نیز از این شرکتها برای حضور در بازار عراق حمایتهای لازم را انجام دهد.»
روابط سیاسی جمهوری اسلامی و عراق پس از حمله نظامی امریکا و متحدانش به عراق به سطح بالایی رسیده اما ایران هنوز حضور پررنگی در بازار عراق ندارد.
عدم حضور موثر ایران در بازار عراق موجب انتقاد برخی از تحلیلگران اقتصادی نسبت به «عدم استفاده موثر» از نفوذ سیاسی و نظامی در این کشور شده است.
حمید حسینی دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق مرداد امسال سطح روابط تجاری دو کشور را «مورد عدم رضایت دو طرف» دانسته و از معاونت اقتصادی وزارت امورخارجه خواسته بود که سطح روابط را «بهبود ببخشد».
سازمان توسعه تجارت ایران ارزش مبادلات تجاری با عراق در هشت ماه نخست امسال را ۴۳۰۹ میلیون دلار گزارش کرده است. یحیی آلاسحاق رئیس اتاق مشترک بازرگانی دو کشور این میزان از تبادل تجاری را «نامتناسب با سطح روابط سیاسی و امنیتی» دانسته است.
چشمانداز روابط ۲۰ میلیارد دلاری
جمهوری اسلامی اگرچه در سالهای گذشته توانسته نیروهای وابسته به خود را در عراق سازماندهی و به صورت داوطلبانه مراکز زیارتی شیعیان در این کشور را بازسازی کند اما در مقایسه با ترکیه به عنوان یکی از رقبای منطقهای سهم اندکی در بازار عراق دارد.
افزایش عوارض کالاهای وارداتی طی یکسال گذشته نیز سبب کاهش میزان مبادله تجاری میان ایران و عراق همزمان با افزایش روابط تجاری عراق و دیگر کشورهای منطقه شده است.
پارلمان عراق مهر امسال قانون «حمایت و تشویق سرمایهگذاری میان ایران و عراق» را تصویب کرد. این قانون به پیشنهاد کمیته دوستی دو کشور در پارلمان عراق تدوین و تصویب شد.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی دو کشور گفته است که این قانون میتواند مبادلات تجاری دو طرفه را تا ۲۰ میلیارد دلار افزایش دهد.
بیشتر بخوانید: