رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه مدعی است که نیروهای ارتش این کشور و شبه‌نظامیان تحت حمایت آن در حال نزدیک‌شدن به شهر عفرین هستند. جیمز متیس، وزیر دفاع ایالات متحده نیز پیش از او مدعی شده بود که مذاکراتی غیرعلنی با ترکیه بر سر منبج (منبیج) در جریان است. کردهای شمال سوریه که با ارتش ترکیه در عفرین می‌جنگند، جمعه پس از انتشار تصویر پیکر متلاشی یک زن گریلای کرد خشمگین شدند. تنش‌های قومی و تلفات غیرنظامیان، از جمله زنان و کودکان در این منطقه رو به افزایش است.

ایست شبه‌نظامیان تحت حمایت ترکیه در شمال سوریه – عکس: afp

به گزارش روزنامه ترکیه‌ای «حریت»، رجب طیب اردوغان شنبه سوم فوریه در یک گردهم‌آیی حزب «عدالت و توسعه» مدعی شد که «ما به سمت مرکز شهر عفرین می‌رویم. نزدیک‌ایم.»

اردوغان شنبه دو هفته پیش، ۲۰ ژانویه / ۳۰ دی‌ماه آغاز عملیات زمینی در عفرین را اعلام کرد و شهر منبج را هدف بعدی خواند. در این عملیات شبه‌نظامیان «ارتش آزاد سوریه» با پشتیبانی هوایی و زمینی ارتش ترکیه در عفرین وارد نبرد با کردهای شمال سوریه شده‌اند.

آنکارا دلیل اصلی این حمله را هدف قراردادن «یگان‌های مدافع خلق» (ی پ گ)، شاخه نظامی حزب چپ‌گرای «اتحاد دموکراتیک» کردهای سوریه در منطقه عفرین عنوان کرده است.

ترکیه حزب کارگران کردستان (پ ک ک) را حزبی تروریستی می‌داند و ی پ گ را نیز شاخه این حزب در سوریه قلمداد می‌کند و خطری برای امنیت ملی خود.

مذاکرات مخفی بر سر منبج

وزیر دفاع آمریکا جمعه گفت که این کشور با ترکیه، یکی از متحدانش در ناتو بر سر عملیات در شهر «منبج» در حال مذاکره «فعالانه» است.

جیمز متیس در نشست خبری اما از تشریح جزئیات این مذاکرات سرباز زد و گفت که «وقت مناسب تشریح علنی این مذاکرات هنوز نرسیده است.»

او مخفی‌ماندن مشروح مذاکرات را چنین توجیه کرد که «حرف‌زدن علنی درباره منبج می‌تواند موقعیت را از لحاظ مخاطبانی که باید با مواضع قابل فهم دولت‌هایشان کنار بیایند، دشوارتر کند.»

اردوغان در آستانه عملیات نظامی در عفرین با انتقاد از عمل‌نکردن آمریکا به وعده‌هایش گفته بود که «وعده‌هایی که بر سر منبیج به ما داده شد، حفظ نشده. پس کسی نمی‌تواند اعتراض کند که چرا کاری را که باید، داریم انجام می‌دهیم.»

منبیج (منبج) شهری چندقومیتی در شمال استان حلب و در نزدیکی شهر عفرین است. نیروهای دموکراتیک سوریه در ۲۰۱۶ با پشتیبانی هوایی نیروهای آمریکایی این شهر را از کنترل گروه دولت اسلامی (داعش) خارج کردند و شورای خودگردانی منبیج را مسئول اداره آن قرار دادند.

متیس همزمان عملیات ترکیه در عفرین را «انحراف از جنگ با داعش» خواند.

آمارهای متفاوت تلفات نظامیان و خشم از بی‌احترامی به پیکر یک زن کرد

ترکیه ادعا می‌کند که نزدیک به ۹۰۰ شبه‌نظامی متعلق به گروه «دولت اسلامی» (داعش) و نیز ی پ گ را از آغاز عملیات موسوم به «شاخه زیتون» تا کنون از پای در آورده است. درحالی‌که به گواه ناظران جنگ سوریه، نیروهای داعش در منطقه عفرین حضور ندارند.

اعتراض کردهای اربیل به عملیات نظامی ترکیه – عکس: afp

به دلیل عدم دسترسی آزادانه رسانه‌ها به منطقه جنگی شمار دقیق تلفات این جنگ مشخص نیست، و ناظران آمار اعلام‌شده از سوی ترکیه را مطابق واقعیت نمی‌دانند.

گروه دیده‌بان حقوق بشر سوریه، یک گروه ناظر بر جنگ سوریه اعلام کرده است که تا کنون ۱۱۵ تن از شبه‌نظامیان ارتش آزاد و سربازان ترکیه در عملیات عفرین از پای در آمده‌اند. به گفته این گروه، بیش از ۱۱ سرباز ارتش ترکیه نیز در میان کشته‌شدگان قرار دارند.

این گروه کشته‌شدگان نیروهای کرد را نیز ۱۰۲ تن اعلام کرده است.

جمعه انتشار ویدئوی پیکر متلاشی‌شده یک زن گریلای کرد که سربازان ارتش آزاد سوریه را در حال «بی‌احترامی» به این جسد نشان می‌دهد، خشم کردها را برانگیخت. دیده‌بان حقوق بشر سوریه اصالت این ویدئو را تأیید کرده است. این عضو یگان‌های مدافع زنان بارین کوبانی معرفی شده است.

ناظران نگران بالاگرفتن تنش‌های قومی با انتشار ویدئوهایی از این دست در شمال سوریه هستند که می‌تواند بحران در این منطقه را طولانی‌تر کند.

قربانیان غیرنظامی رو به افزایش است

اما غیرنظامیان نیز به طور گسترده بر اثر گلوله‌باران و پرتاب موشک از سوی ترکیه به مناطق کردنشین در معرض خطر قرار گرفته اند.

آنجلا روشو، رئیس مشترک انجمن سلامت کانتون عفرین به شبکه خبری «فرات‌نیوز»، نزدیک به پ ک ک گفته است که در دو هفته سپری‌شده از عملیات نظامی ترکیه در عفرین ۱۵۰ غیرنظامی کشته و ۲۹۸ تن دیگر زخمی شده‌اند.

هرچند دیده‌بان حقوق بشر سوریه اعلام کرده است که تا کنون مرگ ۶۸ شهروند در مناطق کردنشین را مستندسازی کرده است که کرد، عرب و ارمنی بوده‌اند. در میان این کشته‌شدگان غیرنظامی ۲۱ کودک و ۱۲ زن به چشم می‌خورند.

حامیان کردهای شمال سوریه در بسیاری نقاط تا کنون دست به اعتراض زده‌اند.

ترکیه نیز نیروهای کرد را به پرتاب راکت به سمت مناطق غیرنظامی در آن سوی مرز ترکیه، در شهرهای کیلیس و ریحانلی متهم کرده است. این راکت‌پراکنی‌ها به مرگ چندین غیرنظامی انجامیده. در آخرین مورد، به گزارش شبکه خبری «ای‌بی‌سی» آمریکا، بر اثر اصابت شش راکت به شهر ریحانلی دو غیرنظامی کشته و ۱۸ تن دیگر مجروح شده‌اند.


در همین زمینه