رئيس مجلس ايران حمله به سفارت بريتانيا را نمادی از افکار عمومی جامعه ايران دانست.

به گزارش منابع خبری ايران، علی لاريجانی در بخشی از نشست رسانه‌ای امروز، چهارشنبه نهم آذر خود به سئوالات خبرنگاران در رابطه با رويدادهای روز گذشته در سفارت بريتانيا در تهران پاسخ گفت.

روز گذشته عده‌ای که جمهوری اسلامی ايران از آنان به‌عنوان دانشجو ياد می‌کند در برابر سفارت بريتانيا دست به گردهمايی عليه اين کشور زدند.

اين گردهمايی پس از خواندن قطعنامه به حمله به سفارت بريتانيا و اشغال آن و وارد کردن خسارت‌هايی به سفارت منجر شد.

همچنين هم‌زمان گروهی ديگر به باغ قلهک که از املاک سفارت بريتانيا به‌شمار می‌رود حمله کرده و آن را اشغال کردند. در اين حمله شش کارمند بريتانيايی در محاصره حمله‌کنندگان قرار گرفتند اما سپس آزاد شدند.

با دخالت پليس ايران شامگاه روز گذشته اين حملات پايان يافت.

علی لاريجانی گردهمايی روز گذشته در برابر سفارت بريتانيا را “نمادی از فضای افکار عمومی در جامعه” نسبت به “رفتارهای خصمانه” دولت بريتانيا عنوان کرد.

علی لاريجانی: چرا سال ۵۹ که به سفارت ايران در انگليس حمله شد، شورای امنيت تشکيل جلسه نداد و اقدام پليس انگليس را محکوم نکرد؟

وی گفت: “مردم ما در چند دهه گذشته از رفتارهای خصمانه انگلستان رنجيده خاطرند، اگر دولت انگلستان اين موضوع را قبول ندارد می‌توانيم اين موضوع را به‌وسيله نظرسنجی ارزيابی کنيم.”

رئيس مجلس ايران سياست‌های دولت بريتانيا را پيش و پس از انقلاب ايران “غيرقابل قبول” خواند و افزود: “با رفتار ديپلماتيک نمی‌توان رفتار و روش‌های خصمانه را تحت‌الشعاع قرار داد.”

لاريجانی با بيان اين‌که اقدام روز گذشته در انتقاد به اين رفتارهای بريتانيا بود در همين حال توصيه کرد افرادی که به اين روش‌ها اعتراض دارند حرکات خود را مبتنی بر قانون کنند.

وی تصويب قانون کاهش روابط با انگلستان را پاسخ به رفتارهای دولت انگلستان دانست.

دولت بريتانيا روز دوشنبه ۳۰ آبان‌ماه اعلام کرد که تحريم‌های تازه عليه ايران در رابطه با گزارش اخير آژانس بين‌المللی انرژی اتمی اعمال خواهد شد.

اين کشور اعلام کرد تمامی معاملات بريتانيا با بانک‌های ايرانی، از جمله بانک مرکزی متوقف خواهند شد.

در پی آن روز يکشنبه ششم آذر ۱۳۹۰ نمايندگان مجلس ايران به کاهش روابط ايران با بريتانيا از سطح سفير به سطح کاردار و کاهش مناسبات اقتصادی و بازرگانی با اين کشور رأی موافق دادند.

علی لاريجانی پس از تصويب اين طرح در مجلس اعلام کرد که اين تصميم آغاز راه است. وی در نشست رسانه‌ای خود توضيحی در مورد اقدام‌های بعدی ايران نداد و تنها به اين بسنده کرد که “اقدامات ديگر برحسب شرايط زمان مشخص می‌شود.”

رئيس مجلس گفت در ۲۴ ساعت اخير مقام‌های بريتانيا از حمله به سفارت اين کشور با “کلمات نادرستی” چون “اقدام بی‌شرمانه” ياد کرده‌اند و افزود: “بی‌شرمانه رفتار دولت انگليس است که در پنج دهه‌ گذشته نسبت به ملت ايران رفتار ستمکارانه‌ای داشته است.”

وی بيانيه شورای امنيت سازمان ملل در محکوميت حمله به سفارت بريتانيا را “رويکرد دوگانه” خواند و افزود: “چرا سال ۵۹ که به سفارت ايران در انگليس حمله شد، شورای امنيت تشکيل جلسه نداد و اقدام پليس انگليس را محکوم نکرد؟”

اشغال سفارت ایران در لندن رويدادی بود که در روز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۹ (۳۰ آوریل ۱۹۸۰) توسط عده‌ای که خود را گروه “الشهید” که گفته می‌شد از طرفداران خودمختاری خوزستان هستند صورت گرفت و شش روز به‌طول انجامید.

این رويداد با دخالت نیروهای ویژه بریتانیا (اس‌ای‌اس) در روز ۱۵ اردیبهشت و با کشته شدن پنج نفر و دستگیری یک نفر از اشغالگران و آزادی ۲۶ گروگان به پایان رسید.

حمله روز گذشته به سفارت بريتانيا واکنش‌های تندی را از سوی کشورهای ديگر نيز در پی داشت. بريتانيا، اتحاديه اروپا، آمريکا، فرانسه، آلمان، ايتاليا و اتريش به‌شدت اين اقدام را محکوم کردند.

از سوی ديگر شامگاه روز گذشته وزارت امور خارجه ايران در بيانيه‌ای در اين رابطه از “برخی رفتارهای غيرقابل قبول معدودی از معترضين” ابراز تأسف نمود.

در پی رويدادهای روز گذشته دولت بریتانیا امروز بخشی از کارمندان خود را از ایران خارج کرد.

همچنين گفته می‌شود پس از حمله به سفارت بريتانيا، نروژ نيز سفارت خود در تهران را بسته است.