در پی حمله شیمیایی به غوطه شرقی، مقر شورشیان، آمریکا دولت سوریه را متهم کرد که علیه مردم خود از سلاح‌های شیمیایی استفاده می‌کند.

«کلاه سفیدهای سوریه» گفته‌اند در حمله شیمیایی به غوطه شرقی یکی از امدادگرانشان بر اثر خفگی جان سپرده است.
«کلاه سفیدهای سوریه» گفته‌اند در حمله شیمیایی به غوطه شرقی یکی از امدادگرانشان بر اثر خفگی جان سپرده است.

هدر نائورت، سخنگوی وزارت خارجه امریکا اعلام کرد که گزارش‌ها درباره استفاده از گاز کلرین علیه غیرنظامیان در غوطه شرقی، واقع در اطراف دمشق «بسیار نگران‌کننده» است.

نائورت در توئیتر نوشت: «روسیه با عدم استفاده از اعمال نفوذ ویژه خود [بر حکومت سوریه]، انتخاب اشتباهی را انجام می‌دهد، غیرقابل قبول است که به رژیم سوریه اجازه داده شود از سلاح‌های شیمیایی علیه مردم خود استفاده کند.»

روسیه نزدیک‌ترین متحد سوریه است و پیش از این بارها پیش‌نویس قطعنامه‌هایی علیه حکومت سوریه در مورد استفاده از سلاح‌های شیمیایی را وتو کرده است.

اظهارنظر سخنگوی وزارت خارجه امریکا پس از آن صورت می‌گیرد که روز پنج‌شنبه یکم فوریه / ۱۲ بهمن به منطقه غوطه شرقی با گاز کلرین حمله شد. این منطقه در دست گروه‌های شورشی است.

امدادگران داوطلب گروه «کلاه سفیدها» بر روی توئیتر تصاویری زیر هشتگ «خفگی دوما» از این حمله شیمیایی منتشر کردند.

این گروه روز پنج‌شنبه در توئیتر نوشت: «سه غیرنظامی کشته و بسیاری زخمی شدند، از جمله موردهایی از خفگی در کودکان، زنان و امدادگران داوطلب دیده شده است. ۲۸ حمله هوایی، ۷۰ موشک زمین به زمین که برخی از آن‌ها با گاز کلرین بودند، و همچنین ۲۰۰ شلیک توپخانه به منطقه غوطه شرقی صورت گرفته است.»

هنوز معلوم نیست که سه کشته‌ اعلام‌شده، بر اثر خفگی بوده است.

«کلاه سفیدها» گفته‌اند که بلال بایرام، یکی از امدادگران داوطلب، در میان قربانیانی بود که با حمله گاز کلرین خفه شده بودند.

غوطه شرقی آخرین مقر شورشیان در نزدیکی پایتخت سوریه از سال ۲۰۱۳ تحت محاصره نیروهای دولتی است.

تخمین زده می‌شود که ۴۰۰ هزار نفر هنوز در این منطقه زندگی می‌کنند. آن‌ها از کمبود مواد غذایی و دارویی در رنج‌اند.

در مذاکرات صلح ژنو بر سر آتش‌بس در غوطه شرقی گفت‌وگوهایی توسط روسیه انجام شد اما اجرای آن در پایان ماه ژانویه تنها چند ساعت دوام آورد.

بر اساس گزارش‌های غیرموثق، گفته می‌شود که آمریکا معتقد است دولت سوریه همچنان سلاح شیمیایی در اختیار دارد.

استفاده از سلاح شیمیایی در جنگ سوریه بارها صورت گرفته است. در حملات شیمیایی ۴ آوریل ۲۰۱۷ / ۱۵ فروردین سال جاری به خان شیخون در استان ادلب در شمال غرب سوریه دست‌کم ۸۰ نفر، از جمله ۳۱ کودک کشته شدند. کشورهای غربی، مسئولیت این حمله را متوجه حکومت سوریه کرده بودند اما سوریه و متحدانش ایران و روسیه گفته بودند که شورشیان مسلح مخالف اسد در انباری سلاح‌های شیمیایی را ذخیره کرده بودند و ارتش سوریه بدون آنکه از این موضوع آگاه باشد این انبار را بمباران کرده است.

در ماه اکتبر ۲۰۱۷ (آبان سال جاری) سازمان منع سلاح‌های شیمیایی و مکانیسم مشترک تحقیق (جی آی ام) اعلام کردند که مسئول حمله شیمیایی آوریل گذشته به «خان شیخون» در سوریه حکومت بشار اسد است، اما اسد گفت که حملات ادعایی «ساختگی» و برای توجیه حمله نظامی آمریکاست.

بیشتر بخوانید: