علی عبدالله صالح، رئيس جمهور يمن سرانجام توافقنامه انتقال قدرت سياسی را امضا کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، علی عبدالله صالح، رئيس جمهور يمن پس از ۳۴ سال حکومت امروز دوم آذرماه (۲۳ نوامبر) طی مراسمی در رياض که در آن عبدالله بن عبدالعزيز، پادشاه عربستان نيز حضور داشت، طرح شورای همکاری خليج فارس را امضا کرد.
طرح پيشنهادی شورای همکاری خليج فارس شامل تسليم اختيارات کامل رئيس جمهور به عبد ربه منصور هادی، معاون صالح، تشکيل دولت موقت وحدت ملی توسط او و اصلاح قانون اساسی و اجرای انتخابات توسط اين دولت میشود.
صالح با وجود موافقت نخستين با طرح کشورهای شورای همکاری خليج فارس تاکنون چندين بار از امضای اين طرح خودداری کرده بود.
بدين ترتيب صالح تا سه ماه رئيس جمهور افتخاری يمن باقی میماند و از پيگرد قضايی ايمن خواهد ماند. پس از اين سه ماه، قدرت به منصور هادی واگذار خواهد شد.
علی عبدالله صالح تا سه ماه رئيس جمهور افتخاری يمن باقی میماند و از پيگرد قضايی ايمن خواهد ماند. پس از اين سه ماه، قدرت به عبد ربه منصور هادی، معاون صالح واگذار خواهد شد
معاون صالح موظف است دولت اتحاد ملی را تشکيل داده و پيشنويس قانون اساسی تازه را تهيه کند. پس از پشت سر گذاشتن يک دوره دو ساله منصور هادی بايد انتخابات پارلمان و رياست جمهوری را در يمن سازماندهی کند.
رئيسجمهور يمن مهرماه گذشته به شبکه فرانس ۲۴ گفته بود: “من آماده هستم تا برای پايان دادن به بحران فعلی در يمن، طرح شورای همکاری خليج (فارس) را امضا و از قدرت کنارهگيری کنم.”
وی افزوده بود: “اخبار منتشر شده درباره اصرار من به ادامه حکومت، دروغ است.”
صالح شرط کنارهگيریاش را از قدرت “تعهد دادن همه گروههای سياسی به اجرای طرح شورای همکاری خليج فارس بهويژه انتقال قدرت بدون جنگ داخلی” اعلام کرده بود.
بلافاصله پس از امضای اين توافقنامه علی عبدالله صالح برای ادامه مداوای خود به سوی آمريکا پرواز کرد.
صالح سه ماه پيش، ۱۳ خردادماه سال جاری، در پی حمله شورشيان به کاخ رياست جمهوری در صنعا، پايتخت يمن، زخمی شد و برای مداوا به عربستان منتقل گرديد و سه ماه در اين کشور ماند.
وی در روز يکم مهرماه سال جاری پس از مداوا به يمن بازگشت.
کمی پس از اعلام کنارهگيری صالح از قدرت سياسی درگيریهايی در صنعا ميان نيروهای وفادار به رئيس جمهور يمن که توسط احمد فرزند صالح رهبری میشوند و افراد مسلح قبيله صادق احمر که به مخالفان نزديک است درگرفت اما از تعداد قربانيان اين نبردها گزارشی منتشر نشده است.
به گفته ساکنان صنعا صدای انفجارهايی در محله الحسبه، جايی که شيخ احمر زندگی میکند و محله سوفان به گوش رسيد.
مخالفان صالح از بهمنماه ۱۳۸۹ (فوريه ۲۰۱۱) با برپايی تظاهرات خواهان برکناری صالح از قدرت هستند.
صالح ابتدا اعلام کرده بود که تا سال ۲۰۱۳، پايان دوران رياست جمهوریاش، در قدرت باقی خواهد ماند.
با ادامه تظاهرات مخالفان، صالح گفت تا پايان سال جاری ميلادی در قدرت میماند و سپس با ارائه توافقنامههای مختلف برای کنارهگيری وی از قدرت، تاکنون سه بار از امضای آنها سر باز زده بود.
علی عبدالله صالح چهارمين رهبر عرب است که از آغاز جنبش “بهار عربی” تاکنون برکنار و يا سرنگون شدهاند.